En stemme på Venstre er en stemme for at lukke sygehusets akutfunktion

Carl Holst (nr. 3 f.v.) og Ulrik Sand Larsen (nr. 2 f.h.) har hele tiden støttet kampen for akutfunktionen.

Det er ikke alle de andre, der siger det. Det er tre Venstre-folk. Tre Venstre-folk med indflydelse: Hvis svendborgenserne ved det folketingsvalg, som kommer om senest et år, stemmer på Venstre, så er det en stemme for, at akutfunktionen på Svendborg Sygehus skal lukkes. De tre Venstre-folk har den modsatte holdning. De mener, at akutfunktionen skal bevares.

Formanden for det syddanske regionsråd, Venstres Carl Holst, blev forleden i Amtsavisen citeret for at sige, at ”jeg vil ikke anbefale, at man sætter kryds ved Erling Bonnesen”, som er folketingsmedlem for Venstre, valgt i Svendborg-kredsen. Til Svendborgs NetAvis siger Carl Holst, at det ikke har været hans mening at bestemme, hvem folk skal stemme på. Men han fastholder alligevel essensen i kritikken af Erling Bonnesen, der i årevis offensivt har støttet, at akutfunktionen i Svendborg skal nedlægges, når der (formentlig i 2018) er bygget et nyt supersygehus i Odense – sådan som det regering-nedsatte ekspertudvalg, Erik Juhl-udvalget har anbefalet. Det lokale Venstre og hele Regionsrådet har til gengæld hele tiden støttet, at der skal være to akutmodtagelser på Fyn – én i Odense og én i Svendborg.

”Den objektive sandhed er: Nej, det vil ikke være til gavn for en akutfunktion i Svendborg at stemme på Erling Bonnesen. Han har gjort sig til talsmand for, at der ikke skal være en akutfunktion i Svendborg. Jeg har gjort mig til talsmand for det modsatte”, siger Carl Holst.

Venstre-folk i Svendborg har i årevis støttet kampen for at bevare akutfunktionen på Svendborg Sygehus. Byrådsmedlem Ulrik Sand Larsen er Venstres officielle repræsentant i den såkaldte Akutgruppe Sydfyn, som har været den drivende kraft i kampen. For et par år siden forsøgte Ulrik Sand Larsen at få vippet Erling Bonnesen som folketingskandidat for Venstre i Svendborg – uden held. Ulrik Sand Larsen ser fortsat gerne kredsens kandidat udskiftet – men erkender, at reglerne er sådan indrettet, at den sag først kan komme på dagsordenen efter næste folketingsvalg.

Ulrik Sand Larsen har det svært op til næste folketingsvalg. ”For i den her sag er det jo ikke specielt Erling Bonnesen, der er problemet. Hele vejen rundt støtter regeringen og Venstres folketingsgruppe Erik Juhl-udvalget. Jeg er i den sag lodret uenig med Venstre og hele regeringen. Det er helt ude i hampen at nedlægge akutfunktionen i Svendborg. Jeg er vildt uenig”, siger Ulrik Sand Larsen.

Ulrik Sand Larsen har været medlem af Venstre siden sin pureste ungdom. ”Så Venstre er det rigtige sted for mig at sætte krydset – selv om jeg er vildt uenig med partiet i den her vigtige sag. Men nu forventer jeg så, at vi af regeringen får foræret en motorvej helt til både Lohals og Bagenkop”, tilføjer han med en syrlig henvisning til den motorvej, som regeringen har foræret vestjyderne som et hold-kæft-bolsje efter den upopulære beslutning om placering af det nye supersygehus i Vestjylland.

Formanden for Venstre i Svendborg, Søren Bøving, siger, at der ikke er nogen overvejelser overhovedet om at skifte Erling Bonnesen ud som kredsens folketingskandidat. ”Der er stadig fuld opbakning til ham. Det er en kompleks sag med akutfunktionen, og nu må vi få det bedste ud af den”, siger han om Erik Juhl-udvalgets – og regeringens  – beslutning om, at Region Syddanmark kun får udbetalt de 6,3 milliarder kroner til et nyt supersygehus i Odense, hvis akutfunktionen lukkes i Svendborg. Ellers kommer der ingen penge.

”Jeg synes, det er en arrogant melding fra Erik Juhl-udvalget. Men det er jo ikke noget, Erling Bonnesen har noget med at gøre. Og jeg kan ikke se, hvad opfordringen til ikke at stemme på Erling Bonnesen skal gavne. Der er ikke en eneste af de andre Venstre-kandidater, der ikke er enige med regeringen. Man finder ikke andre kandidater, der støtter vores gode sag”, siger Søren Bøving.

”Altså, det ikke hjælper svendborgenserne at stemme på en anden Venstre-kandidat, hvis de vil sikre en akutfunktion på Svendborg Sygehus i fremtiden. Er det ikke korrekt, Carl Holst?”

Regionsrådsformand Carls Holsts svar er kort: ”Jo”, siger han. Men tilføjer så: ”Der er til gengæld mange andre gode argumenter for at stemme på Venstre. F.eks. at vi nu må få det bedste ud af det for Svendborg Sygehus med de midler regeringen og Dansk Folkeparti har afsat i finanslovsforhandlingerne til andre ting på sygehuset”.

”Sundhedsminister Bertel Haarder, ja hele regeringen og Venstre gemmer sig bag Erik Juhl-udvalgets anbefalinger. Er det ikke politisk lidt krysteragtigt?”

Svaret er igen lige så kort, som det er klart fra Venstre-regionsrådsformand Carl Holst: ””Jo.”

Læs også ”Svendborg-folketingsmedlemmer til akut eksamen” 16. september og ”Regeringens pistolsvingende sygehus-eksperter” 17. september.