Der var velkomst- og afskedskoncert fredag aften i Svendborg. Eller vagtskifte. Tango Catz tog over som stadsensemble efter Jakadaba, der har været Svendborgs stadsensemble de sidste to år. Jens Meincke var med for at anmelde.

Gallakoncert med byens nye stadsensemble

Af Jens Meincke

Svendborg Kommune vil gerne markedsføre sig som ”Musikkens By”. Godt nok! Bl.a. til det brug blev det for nogle år siden besluttet, at byen skulle ha’ et stadsensemble – rejsende ambassadører for byen udi det musikalske. Denne opgave er de to sidste år på glimrende vis blevetløftet af Jakadaba Project, der med sit afrikansk inspirerede repertoire har fornøjet mangt et øre og fyldt mangt et dansegulv.

Jeg ved ikke hvorfor, men udvalget, der skulle vælge, hvem der efter to år skulle afløse Jakadaba, valgte et andet ensemble fra den verdens-musikkens vidunderlige godtepose, vi heldigvis også kan nyde i Svendborg: Tango Catz. Det kan være, det også her er Svendborgs fortid som havneby med direkte forbindelser til den store verden, der gør sig gældende: Det må gerne være lidt kosmopolitisk.

Svendborgs nye stadsensemble er fire ekstremt velspillende damer, der gør det ud i klassisk argentinsk tango af komponister som Carlos Gardel og Astor Piazzolla. Fredag aftens program bestod af en slags afsked med Jakadaba, som spillede et repertoire bestående af afrikansk og argentinsk musik og musik komponeret af orkestrets egen komponist, Peter Skumme. Stilmæssigt er de tæt på den afrikanske pop, der mange steder betegnes som ”High Life”. En go’ og fyldig lyd sørges der for ved tre messingblæsere, tre percussionister, bas, guitar og keyboards og så to sangerinder i front. Det lyder ikke særligt afrikansk at sige, ”der er smæk for skillingen”, men det synes jeg passer bedre end, ”der er rock i synagogen” … det er der også.

Det nye stadsensemble har en ganske anden udstråling: Fire smukke kvinder i lange sorte selskabskjoler med suveræn instrument-beherskelse bragte os lyttende ind i tangoens verden med beskidte havnebuler i Buenos Aires og smukke farlige kvinder.For at bidrage til illusionen havde Tango Catz inviteret gæster, så der blev danset og sunget til nogle af numrene. Som afslutning på aftenen fik publikum lov til at slå sig løs på dansegulvet til Jakadabas ikke mindre inspirerende, men knap så krævende dansemusik.En anbefaling herfra: Hører (eller læser) I om arrangementer, hvor disse to orkestre skal optræde, så er det bare med at komme afsted. Ikke kun har Svendborg ære af disse musikalske ambassadører, men det er sørme også sjovt og givende at opleve dem live.