Kun nye skatteindtægter hvis V og K giver lov

BUDGET 2011: Svendborg Kommunes økonomi kan i de næste tre år kun forbedres ved hjælp af skattestigninger – hvis Venstre og Konservative giver det socialdemokratiske bystyre lov. Budgetaftalen, som blev indgået søndag eftermiddag lægger nemlig ikke kun rammerne for 2011 – men også for de efterfølgende tre år. Det vil sige resten af denne valgperiode. Forligspartierne har skåret godt 50 millioner kroner på servicen til borgerne næste år. Og i 2012 venter der besparelser på omkring 80 millioner kroner.

Et af punkterne i forligsteksten hedder: ”Eventuelle ændringer i skattesatserne forudsætter enighed i forligskredsen”.

Det punkt betyder, bekræfter Venstres gruppeformand, Lars Erik Hornemann og de konservatives gruppeformand, Henrik Nielsen, at Venstre og Konservative, som generelt er imod skattestigninger, har fået vetoret i de næste tre år mod skattestigninger, hvis de røde forligspartier skulle ønske at forbedre kommunens økonomi på den måde. De 15 røde mandater i byrådet havde ønsket en skatteforhøjelse næste år på 20 millioner kroner – ved at genindføre dækningsafgiften, en erhvervsskat. Men Indenrigsministeriet sagde nej til Svendborgs ønske om at måtte hæve skatten. Derfor sker det ikke.

De 15 røde mandater er i budgetforliget reduceret til 14 – fordi Enhedslisten ikke er med. Og der skal mindst 15 til et flertal. Socialdemokratiet, SF, Tværsocialisterne og løsgængeren, den tidl. SF’er Masoum Moradi, har i stedet lavet budgetforlig med Venstre og Konservative. Budgetforliget omfatter dermed 26 af byrådets 29 medlemmer. Dansk Folkeparti står lige som Enhedslisten uden for forliget.

Venstre har godt nok to gange i partiets fire-årige regeringsperiode (2006-09) hævet skatten. Først ved en såkaldt skatteomlægning, da de afskaffede dækningsafgiften og til gengæld hævede indkomstskatten og grundskylden. Og anden gang, da Venstre og Konservative (sammen med Dansk Folkeparti og Sydfyns Borgerliste) det sidste år, de havde magten, vedtog en skatteforhøjelse for i år på 0,7 procent på indkomstskatten og to promille på grundskylden. Halvdelen af den skattestigning i år skal kommunen i øvrigt aflevere til staten som straf. Og næste år skal kommunen aflevere 25 procent af den.

Men siden har Venstre Og Konservative talt dunder imod skatteforhøjelser til den slunkne kommunekasse. Og specielt har de talt dunder imod genindførelse af den dækningsafgift, som de selv afskaffede som noget af det første, da de havde magten. Til gengæld har genindførelse af dækningsafgiften været et centralt valgløfte fra alle de røde partier.

Med budgetforliget i Svendborg for 2011 har Venstre og Konservative altså fået vetoret på skatteområdet også i de tre næstfølgende år – og vil dermed kunne forhindre en skatteforhøjelse, selv hvis der efter et folketingsvalg kommer en ny regering, som afskaffer VK-regeringens skattestop.

Viceborgmester Bruno Hansen (SF) siger, at SF stadig går ind før at genindføre dækningsafgiften. ”Men vi er blevet efterladt med 14 mandater, så vi ikke har kunnet gennemtrumfe en skatteforhøjelse”, siger han med henvisning til, at det røde flertals 15. og afgørende mandat, Enhedslisten, ikke har ønsket at være med i et budgetforlig med så store nedskæringer på servicen til borgerne.

Masoum Moradi: ”Dem, der har sat deres kryds ved Jesper Kiel og Enhedslisten har sikret en større indflydelse til de borgerlige”.

”Ja, vi skulle måske sende en buket blomster til Jesper Kiel”, supplerede Venstres gruppeformand, Lars Erik Hornemann på et pressemøde søndag eftermiddag på Rådhuset, hvor forligspartierne fremlagde budgetforliget.

Flere artikler om budgetforliget for 2011 følger.