Curt Sørensen, socialdemokratisk borgmester. Tør han være socialdemokrat?

Der var engang… Sådan starter alle eventyr. Specielt dem med en lykkelig slutning. Og det kan den nå at blive endnu, slutningen. Lykkelig altså. For det fællesskab, som kaldes samfundet. Os allesammen, ikke nogle få. Hvis socialdemokraterne tør være socialdemokrater.

Slutningen kan komme allerede i næste uge. Dér afgøres det formentlig, om Svendborg Kommune fortsat skal have en entreprenørafdeling. P.t. med 50 ansatte. Eller om arbejdet skal privatiseres. Og det vil konkret sige overtages af firmaet Skælskør Anlægsgartnere, som nu er blevet en meget stor virksomhed efter sammenslutningen med Hede Danmark.

Der var engang, hvor socialdemokraterne gik ind for, at visse opgaver i samfundet skal klares af fællesskabet. Opgaver, som er nødvendige for et velfungerende velfærdssamfund. Opgaver, som ikke skal underlægges private virksomheders eneste formål: At skabe fortjeneste til ejeren.

Svendborg Kommune har – det mener alle – en velfungerende og trimmet entreprenørafdeling, som helt tilfredsstillende klarer en masse opgaver rundt om i kommunen, så tingene er i orden, og så der ser nogenlunde ordentlig ud. Også den slags opgaver, som ikke på forhånd kan sættes ind i en årlig arbejdsplan.

Den prisafprøvning, som Venstre og Konservative fik lokket Socialdemokratiet og deres to små støttepartier, SF og T, med på, er gået helt galt. I første omgang var kommunens eget bud det billigste. Men to skandaløse regnefejl har gjort, at det alligevel ikke er det billigste. Det ender med, ser det ud til, at blive sådan cirka en million kroner dyrere om året end tilbuddet fra Skælskør Anlægsgartnere

Der regnes lige nu i kommunen på den seneste regnefejl. Som er begået af konsulentfirmaet COWI, ikke af kommunen selv. Regnestykket forventes klart i næste uge. Og det forventes altså, at kommunens eget tilbud på opgaven – til cirka 20 millioner kroner årligt – bliver cirka fem procent dyrere end tilbuddet fra Skælskør Anlægsgartnere.

Venstre og Konservative mener – selvfølgelig – at arbejdet skal gå til det private firma. Det har de ment hele tiden. Og det mener de principielt og politisk og ideologisk. For dem er privat Gud. Den offentlige sektor Fanden. Deres lokale papegøje i Folketinget, Venstremanden Erling Bonnesen, har taget sagen op for at støtte de lokale partifæller og det private erhvervsliv. Og Dansk Byggeri hyler op og kræver straks arbejdet overgivet til det private firma.

Men hvad med socialdemokraterne? Vil de fortsat være socialdemokrater? Synes de, vi skal leve i et velfungerende samfund med en effektiv offentlig sektor til at klare de nødvendige opgaver? Eller synes de, vi skal leve i et regneark?

Selv om kommunens eget tilbud ender med at bliver dyrere end det private, så handler den her sag altså om politik – ikke fem procent mere eller mindre på bundlinjen. Og altså fem procent lige nu. For hvad ender en sådan privatisering med? Hvad er tidligere privatiseringer endt med? De er endt med, at det efter nogen tid er blevet meget dyrere. Tag busserne og togene f.eks. Engang en vigtig offentlig opgave, som i dag er privatiseret, delvis i hvert fald. Er det blevet billigere at køre med bus og tog? Nix, tværtimod. Og sådan går det med de fleste af de opgaver, som lægges ud fra det offentlige til private firmaer. De private er billige for at få opgaven. Hvorefter prisen lige så stille som sikkert stiger.

Men kan socialdemokraterne løbe fra, at de i sin tid – for at lokke V og K med i et bredt budgetforlig – gik med til den øvelse, der indtil nu har kostet kommunen over tre millioner kroner? Ja, selvfølgelig kan de det, hvis de vil. De gik dengang ikke med til en udlicitering (privatisering) af entreprenørafdelingen. De gik med til at lave en prisafprøvning. Det er nu gjort. Og den har vist, at der trods alt ikke er den vanvittigt store forskel på prisen, hvis kommunen bevarer sin entreprenørafdeling, eller hvis den overlader arbejdet til et privat firma. Til gengæld er der masser af indlysende fordele ved, at kommunen har sin egen entreprenørafdeling – fleksibiliteten ikke mindst.

Engang – det var i efteråret 2009 – sagde den nuværende socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, at alt det der med prisafprøvning og konkurrenceudsættelse absolut ikke var en idé, der var groet i socialdemokraternes baghave. Og han tilføjede: ”En øget konkurrenceudsættelse vil forøge mængden af bureaukrati og bidrage til en yderligere underminering af den offentlige service”.

Så hvad gør de, Socialdemokraterne, SF og Tværsocialisterne? Enhedslisten har i dag meldt ud, at de godt tør være socialdemokrater. Partiets enlige repræsentant i byrådet vil bevare entreprenørafdelingen. Men tør socialdemokraterne være socialdemokrater? Og tør SF og Tværsocialisterne? Eller bøjer de nakken for Venstres og Konservatives liberalistiske regnearks-politik?

Ender historien som et eventyr? Med en lykkelig slutning? Og for hvem? For fællesskabet? Eller for et privat firma?