William Fibæk Mikkelsen i egen streg.

Her dagen derpå, er det godt at vide, at 1. maj stadigvæk holdes i hævd over det ganske land. Fagbevægelsen er stadigvæk den største enhed, og de røde faner smælder fortsat i forårsvinden.

Solidariteten er nu engang flottere end egoismen.

I dag er det søndag, og det falder mig uendelig let at komme hviledagen i hu. Og lige netop i dag synes jeg, at vi har sejret ad helvede til…. godt.

Tænk engang om arbejdskampen i 1899 var endt med, at Den Kristelige Fagbevægelse havde fået arbejderne over på deres side.

Der går ikke mange øjeblikke, så sidder jeg foran PC’ en og googler begrebet: at komme helligdagen i hu. 10.500 hits!

På Bibeltro.dk, hvorfra hel eller delvis gengivelse kun er tilladt efter skriftlig aftale med webmasteren, kan man læse, at begrebet dækker over et guddommeligt lægemiddel mod stress. Det er ifølge ham selv (Gud eller webmasteren?) nødvendigt at tage sig tid til at spænde af, for at klare hverdagens fysiske og psykiske pres. Hviledagen skulle bruges til åndelig fornyelse.

Og således fornyet kan vi kaste os ud i endnu en uge på jobbet.

På Jahve.dk gør Jens Helge Hagemann sig en række tanker om samme emne: forestil jer, at vi ikke kan gå til supermarkedet om søndagen, for supermarkedet har lukket! Forestil jer, at alt er droslet ned om søndagen. Det er hviledag. Åh, hvor skønt.

Er der mon nogen, der tænker på, hvad den egentlige årsag var til de bilfrie søndage tilbage i 1973/74?

Biblen har også et svar på længden af den ugentlige arbejdstid. I følge 2 Mosebog 20.9-12 (det var en fredag) skal vi arbejde i seks dage og holde hviledag for Herren den syvende.

Hvad kan den røde fagbevægelse stille op mod disse stærke eksempler?

Fagbevægelsen er hverken ugudelig eller antireligiøs. Hos os kan man sætte sin lid til både Gud og mennesker og overenskomster. Man kan tro, hvor som helst og man kan lade være, hvor som helst.

Fagbevægelsens kamp har altid handlet om at begrænse den fysiske og psykiske nedslidning af mennesker. Derfor har vi også en holdning til Lukkeloven, søndagsåbent i supermarkedet, den ugentlige arbejdstid, ligestilling mellem kønnene, tyendeloven, forbud mod slaveriet og nordmændenes ret til at more sig den 17. maj, som i år falder på en mandag!

God 2. maj, den første holder fri til næste år ved samme tid!

(William Fibæk Mikkelsen, Svendborg, er voksenunderviser for fagforbundet 3F og Center for Arbejdsliv og Læring)