Sidste søndag deltog jeg i mit barnebarns konfirmation i Trefoldighedskirken på Thurø. Det unge menneske havde på grund af sine ugudelige forældre været til sin egen dåb Skærtorsdag og havde her knælet ved døbefonten foran hele menigheden. Ret imponerende klaret af en 14-årig dreng, synes jeg. Direkte adspurgt, hvor alvorligt han tog det, svarede han: ”Jeg tror på, at der findes noget større end mig selv”. Det fremgik, at flere af kammeraterne opfattede handlingen lige så seriøst.

Jeg sad i kirken og betragtede de unge konfirmander. Pigerne i noget, der lignede brudekjoler og drengene i lidt af hvert, ikke jakkesæt som i min tid. Jeg funderede over, hvilken udvikling, der er sket fra, at konfirmation er fest, der betyder gaver, til at være noget mere betydningsfuldt.

Er det zapp-generationen, der pludselig har fået behov for et ståsted? Er det det hæsblæsende, stressende liv, der leves i familierne? Er det bare den dygtige unge præst, som (med sin krigsbaggrund som feltpræst i Afghanistan) forstår at vælge de rette ord? Det er i hvert fald bemærkelsesværdigt.

Gaverne er fortsat på et niveau, der kunne give en almindelig middelstandsfamilie smør på brødet i flere måneder. Så sad jeg der i min bedstemor-forargelse og betragtede den selvfølgelighed, hvormed konfirmanden skovlede ind. Og kom så til at tænke på, at denne generation i det samfundslag aldrig har oplevet at undvære!

Men noget har de undværet – roen, troen og trygheden ved at vide, at der er noget, der er større end mig selv. Er vi nået til en vendepunkt?

Det her lød lidt kirkeligt, men det er jo også søndag. Så for at det hele ikke skal havne i ”andedammen” en kommentar om de andre børn, som ikke har det lige så godt: Det er dem, den bedrestillede del af befolkningen mener, vi godt kan sætte i arbejde. Hvor er det oprørende, at der findes mennesker i dette land, som overhovedet kan tænke tanken. For ikke at tale om dem, der synes, vi skal sætte børn i fængsel.

Skal vi til at skamme os over at være danske?

(Hanne Skaalum, Thurø, er tidligere socialrådgiver).