Svinebonden afkræves 120.000 kroner i erstatning

Tony Strandholdt - idømt bøde på 30.000 kroner.

Svinebonden Tony Strandholdt blev onsdag dømt for i april sidste år at have forurenet Fyns reneste å, Stokkebækken, med gylle. Straffen blev en bøde på 30.000 kroner. En betydeligt større bøde end normalt i den slags sager. Normalt er straffen en bøde på omkring 10.000 kroner. Tony Strandholdt og hans advokat overvejer nu, om dommen skal ankes.

Endnu større økonomiske krav venter Tony Strandholdt nu, hvor han er fundet skyldig og dømt ved Retten i Svendborg. Krav om at betale 120.000 kroner i erstatning. Kommunen vil have cirka 50.000 kroner fra ham – som betaling for kommunens omfattende indsats for at begrænse forureningen. Og Svendborg Sportsfiskerforening vil have 70.000 kroner fra ham – som erstatning for de voldsomme skader, der skete på Stokkebækken, hvor foreningen har fiskerettighederne.

Omkring fem millioner offentlige kroner blev der i en periode på cirka 10 år brugt på naturgenopretning af Stokkebækken. Det gjorde den til Fyns reneste å – og et af de bedste fiskevande. Det sluttede lørdag den 10. april sidste år, hvor gylle i store mængder flød ud i Stokkebækken og dræbte fisk, yngel og bunddyrsfauna. Gyllen kom fra Tony Strandholdts Davidsgården lidt uden for Gudbjerg. Men Tony Strandholdt anmeldte ikke udslippet. Og gyllen flød af sted gennem Stokkebækken.

Først to døgn senere, om aftenen mandag den 12. april, blev der slået alarm. Det var nogle spejdere, der opdagede, at noget måtte være helt galt, da de fandt en masse døde fisk i Stokkebækken. Spejderne slog alarm til myndighederne. Svendborg Kommune satte straks det helt store beredskab ind i et forsøg på at begrænse skaderne fra gylleudslippet. Men det var for sent. Gyllen havde allerede bredt sig syv-otte kilometer ned ad Stokkebækken – med ødelæggende virkning.

Tonny Strandholdt havde på det tidspunkt stadig intet meldt til myndighederne. Det var kommunens miljøfolk, der opsporede, hvor gyllen kom fra. Opklaringsarbejdet tog flere dage og førte til Davidsgården. Kommunen holdt imidlertid navnet på forureneren hemmeligt, hvilket fik en række andre landmænd i området til at føle sig uretmæssigt under mistanke for den voldsomme forurening af Stokkebækken – indtil 19. april, hvor Svendborgs NetAvis kunne afsløre navnet på gylle-forureneren.

Både Svendborg Kommune og Svendborg Sportsfiskerforening sendte allerede i maj sidste år hver deres regning til Tony Strandholdt. Men disse erstatningssager har ventet på, om Tony Strandholdt blev fundet skyldig eller uskyldig ved Retten i Svendborg. Nu er han blevet fundet skyldig og dømt til at betale en bøde på 30.000 kroner.

Peter Østergaard, afdelingschef i Miljø og Teknikforvaltningen i Svendborg Kommune, har tidligere til netavisen oplyst, at kommunen kræver 50.000 kroner af Tony Strandholdt – som betaling for kommunens beredskabsindsats. Det krav står stadig ved magt, erfarer netavisen. Kommunen kan derimod ikke kræve erstatning for de egentlige skader, der er sket på det vandløb, som det offentlige har brugt omkring fem millioner kroner på i naturgenopretning.

”Skaderne på vandløbet er store. Dem kan vi ikke gøre noget ved. Og vi kan heller ikke kræve erstatning for dem hos landsmanden”, har Peter Østergaard tidligere udtalt til netavisen.

Også Svendborg Sportsfiskerforenings erstatningskrav står ved magt. Det oplyste foreningens formand, Preben Jensen, onsdag til netavisen. 70.000 kroner har Sportsfiskerforeningen krævet i erstatning for skaderne på åen. Det vil tage i hvert fald tre år, inden forholdene i Stokkebækken igen er, som de var før gylleudslippet. Svendborg Sportsfiskerforening betaler 20.000 kroner om året for retten til at fiske i Stokkebækken. Foreningens erstatningskrav er således tre gange 20.000 for de tre unormale år, altså 60.000 kroner. Plus 10.000 kroner for forventet indtægtsnedgang i de tre år i form af mistede medlemmer og dermed kontingent. Udover fiskerettigheder i 10 kilometer af Stokkebækken har foreningen kun tre kilometer fiskerettighed i Syltemae Å.

Sportsfiskerne er stadig oprørte over gylleforureningen fra Davidsgården i april sidste år. ”Mange medlemmer spørger mig, hvad der sker i sagen. Jeg er da glad for nu at kunne sige, at forureneren er blevet dømt”, siger Sportsfiskerforeningens formand, Preben Jensen.

”Det er da klart, at der kan ske uheld. Det kan der alle steder. Men at han så ikke melder det med det samme, det er helt uforståeligt”, sagde Preben Jensen, da det sidste år var blevet opklaret, hvor forureningen kom fra.

HUSK: UNDERSKRIV MED FULDT NAVN, HVIS DU SKRIVER EN KOMMENTAR TIL ARTIKLEN.