2 tusind i Baggården

Af Jens Meincke

 

Fra teater2tusinds forestilling "Bukseknappen". Peter Seligmann, teatrets stifter, til højre.

Tjae – nogle ord man bare lege med: Nej, der var ikke to tusinde, men en næsten fuld sal på BaggårdTeatret, da teater2tusind fredag aften spillede den første af i alt fem forestillinger for at fejre teatrets 10 års jubilæum.

Teatret er hjemmehørende i Svendborg, men omrejsende, og derfor uden fast scene. Men ankermand og initiativtager Peter Seligmann hørte tidligere til BaggårdTeatrets faste trup, og han har lånt Rottefælden en uge. Godt for det og godt for Svendborg. Så kan vi på Sydfyn få set nogle af de forestillinger, der ellers farer land og rige rundt.

Fredag aften var der åbning, som blev fejret med en koncert efter teaterforestillingen ”Bukseknappen”. Peter Seligmann står ofte alene på scenen i de stykker, han har valgt at spille. I dette stykke fik han strålende hjælp af Bodil Alling, der havde en dobbeltrolle som fortæller og kvindelig hovedperson, og Claus Mandøe (tidligere Svendborg) i hovedrollen som Niels, søn af en falleret herremand. Stykkets komponist (der er indlagt nogle sange) har også mindre roller. Niels lever et sorg- og ansvarsløst liv til faderen dør, og han som ung mand skal forsøge at redde slægtsgården … og han bliver forelsket … og han udsættes for fare … og en ond tivoli (meget lille) direktør, og… Jo, der er mange problemer, men der er også glæder; og ikke mindst kærlighed.

På overfladen et banalt eventyr, men velspillet og med mange fine og (ind imellem) finurlige pointer.

 

Fra teater2tusinds "Bukseknappen".

BaggårdTeatrets leder Lasse Handberg beskrev senere stykket som ”knivskarp minimalisme”. Det var i forbindelse med det efterfølgende arrangement, hvor publikum fik en god koncert med bl.a. klezmer-musik. Uta Motz spillede dejligt på violin, og Anette Gøl tryllede med sin harpe i foyeren til stor begejstring for publikum.

Til de to aftenarrangementer i ugen, der kommer, er der også musik: Onsdag spiller Rasmus Lyberth og Christian Søgård, der begge medvirker i aftenens stykke: “Det Hungrende Bæst”. Torsdag er det igen Anette Gøl, denne gang med Susanne Skov, som spiller valdhorn. I weekenden er “Klods Hans” på scenen kl. 16, og søndag spilles både kl. 14 og 16 ”Morfars Paradis”. Om disse forestillinger kan siges: ”DET ER FOR BØRN !”

Jeg tror, der er mange i Svendborg, der ikke har hørt om teater 2tusind. Nu er der lejlighed til at stifte bekendtskab med dem. Et bekendtskab, der så absolut er ulejligheden værd.