Der var Susanne Thagaard, som Svendborg Kommune beordrede i aktivering, mens hun var midt i kemoterapi-behandling. Der var Pete Gunner, der blev beordret i aktivering, mens han, efter at have fået et nyt knæ, blot gik og ventede på at kunne vende tilbage til sit job. Og der er flere. Svendborgs NetAvis har talt med andre, som i deres pressede situation ikke vil stå frem. De er bange for at miste sygedagpengene. Christian Larsen vil gerne fortælle. Han blev mere syg, da kommunen sendte ham i aktivering, dvs. daglig træning i et fitness-center.

Aktivering gjorde Christian Larsen mere syg

Af Frede Jakobsen

 

Christian Larsen - raskmeldt, men stadig syg.

Christian Larsen er glad igen, selv om han har smerter. Det gør ondt i ryg, hofte og knæ. Han er kun 50 år, men han har slidgigt efter et langt arbejdsliv med hårdt fysisk arbejde. Han er ufaglært. Startede som ung som fisker og har i de sidste 12 år arbejdet i et entreprenørfirma. Indtil han før jul blev fyret – og syg. Men Christian Larsen er glad igen – for han har meldt sig ud af det, han opfatter som kommunens aktiverings-helvede. Aktiveringen gjorde hans smerter meget værre. De fysiske. Og endnu værre fik han det psykisk. Han blev deprimeret. Godt gammeldags ked af det. ”Han blev en helt anden mand, det var forfærdelig”, som hans kone, Edith Pedersen siger.

En ny lov, som trådte i kraft 1. januar, giver kommunerne flere penge fra staten, hvis sygemeldte efter otte ugers sygdom sendes i aktivering – 10 timer om ugen i 10 uger. Og det gør de så, kommunerne. Svendborg Kommune er ingen undtagelse. De syge kan frit vælge at sige nej til det, der kaldes et aktiveringstilbud. Men så mister de retten til sygedagpenge.

Christian Larsen og Edith Pedersen fik ikke noget godt møde med det kommunale system, da Christian blev sygemeldt. Til at begynde med gik han og ventede på en røngtenundersøgelse. Sådan oplevede de det:

Christian Larsen blev røngtenundersøgt på Radiologisk Afdeling på Svendborg Sygehus – og fik beskeden: Slidgigt i ryg og hofter og begyndende slidgigt i knæene. Det vil sige, beskeden fik han af sin egen læge onsdag den 7. april. To dage efter kontaktede han – som aftalt – igen sin sagsbehandler på det kommunale Jobcenter. Det var fredag den 9. april. Han fik beskeden: Du skal starte i aktivering hos Falck Quick Care om et par dage – onsdag ugen efter. Eller, som det hedder i  hans journal på Jobcenteret, han blev ”overgivet til Falck – Jobcenter Svendborg som anden aktør til varetagelse af den videre beskæftigelsesindsats”. Den dag, onsdag den 14. april, mødte han op i det såkaldte ”Alt-i-ét-Huset” i Sct. Nicolai Gade – huset, hvorfra Falck og Quick Care, hyret af Svendborg Kommune, aktiverer sygedagpengemodtagere. Christian Larsen fik beskeden: Du skal møde allerede i morgen, torsdag, i Fitnesscentret i Vestergade til træning. Det skal du gøre to og en halv time om dagen, fire dage om ugen i de næste 10 uger.

Det var ikke lige, hvad Christian Larsen havde regnet med. Slet ikke, da det oven i købet i hans journal på Jobcenteret, af sagsbehandleren selv, er noteret: ”Hans egen læge har oplyst, at Christian skal tage den med ro de næste 3-4 uger, indtil hans medicin begynder at få en virkning på alle de smerter, Christian har. Samtidig har lægen oplyst, at Christian ikke bør tage fysisk hårdt arbejde”.

Med den skriftlige besked fra Jobcenteret om, at han har ”pligt til at deltage i tilbuddet” for ellers ”bortfalder retten til sygedagpenge”, møder Christian Larsen torsdag formiddag op i Fitnesscentret i Vestergade. ”Og nå ja, man kan jo altid prøve at se, hvad det er”, siger han. Han træder den dag ind i en ny verden. En verden, hvor han føler sig fremmed. Et sted med alskens maskiner, unge hormon-bøffer, som træner, og så den musik, der kører hele tiden. ”Det er sådan dunk-dunk-dunk hele tiden, lige til at blive tosset af”, siger han. Og med store vinduer ud til Vestergade – et udstillingsvindue. Det er slet ikke en verden for ham. Den lille, kraftige arbejdsmand med de barkede næver føler sin blufærdighed krænket ved at skulle træne dér. Nedværdigende, specielt fordi, han er der under tvang, synes han.  

Han blev instrueret af Falck Quick Cares folk på stedet. ”Jeg fik vel 10 minutters instruktion, så var det bare i gang”, siger han. Han skulle følge et program, som hans egen læge senere fortæller ham, ligner et program for helt raske mennesker.

Den torsdag fik Edith Pedersen en helt anden mand hjem. Mødet med fitness-verdenen havde været et chok for Christian Larsen. Han var helt ødelagt fysisk. Og han var ked af det. I løbet af den første uge fik han flere og flere smerter. Han kunne dårligt gå ned af trapperne i sit hjem. Så begyndte han at spise mere smertestillende medicin. Christian Larsen er ikke den, der selv gør så meget ud af den slags. Men hans kone kunne mærke, at det blev værre og værre. ”Før havde jeg en syg, men glad mand. Nu havde jeg pludselig en syg mand, der blev mere og mere syg og desuden mere og mere deprimeret”, siger Edith Pedersen. Christian Larsen selv siger, at han gjorde Falck Quick Cares fysioterapeut i centret opmærksom på, at han var ked af at gå der, at han blev mere syg af det. Det kom der ingen ændringer ud af.

Det blev for meget for Christian Larsen. Han raskmeldte sig 3. maj –  efter et par uger i fitnesscentret. ”Ikke, fordi jeg var blevet rask, men jeg blev mere syg af at gå der”, siger han. Han meldte sig arbejdsløs – og står dermed til rådighed for arbejdsmarkedet. Med fare for at blive sendt ud i et hårdt fysisk arbejdsmands-job. Det håber han ikke sker. Smerterne i ryg, hofte og knæ er der i forvejen. De vil blive værre. Han håber, hans arbejdsløshedskasse og fagforening 3F kan hjælpe ham til noget uddannelse som vagtmand. Han vil nemlig gerne arbejde – han kan bare ikke tage arbejde, der er så fysisk hårdt, som det han har haft, siden han som ung startede på arbejdsmarkedet. Det, der har slidt hans krop op.

”Jeg troede, kommunen var der for at hjælpe folk, ikke for at ydmyge dem og gøre det værre for dem”, siger han selv efter mødet med Jobcentret. Hans kone, Edith Pedersen, tilføjer: ”Godt nok er Christian jo sådan set stadig syg, men nu har jeg i det mindste fået en glad mand igen”. Mens Jobcentret kan notere sig endnu en succes i statistikken til byrådspolitikerne: En borger mere er blevet raskmeldt. En udgift mindre til sygedagpenge.

Læs mere i Svendborgs NetAvis i morgen.