Finalepladsen røg – men januar er vundet

Fra lanceringen af netavisen 1. marts på Strandlyst - redaktøren tegnede og fortalte.

KOMMENTAR: Det kunne godt nok have været rart med en tur til Journalisternes Hus på Gammel Strand i København den 7. januar – den dag, hvor Danmarks fornemste journalistiske hæderspris uddeles. Engang arbejdede jeg i det hus – som redaktør af bladet Journalisten. Det er mange år siden. Engang senere var jeg der – da en Cavling-pris skulle uddeles til to af mine fremragende medarbejdere, Kim Dahl Nielsen og Kasper D. Borch. Det var, mens jeg var samfundsredaktør på JydskeVestkysten.

Men, jeg skal ikke til København den 7. januar. Svendborgs NetAvis er godt nok blevet foreslået til prisen – sammen med 54 andre. Torsdag aften afgjorde Cavling-komiteen, hvilke fem af de mange foreslåede, som skal i finalen. Svendborgs NetAvis er ikke en af de fem.

Cavling-komiteen sorterede 50 af forslagene fra – og nominerede fem. En af de fem får Cavling-prisen. Komiteen træffer afgørelsen den 5. januar. Og selve prisuddelingen foregår den 7. januar. Se, hvilke fem journalistiske præstationer, som er blevet nomineret her. Og se alle, der blev foreslået, her.

Nå, og hvad så – ville netavisen overhovedet have overlevet så længe, så redaktøren kunne være smuttet en tur til København til sådan en prisoverrækkelse? Hvordan går det egentlig med netavisens kamp for at overleve?

Jo tak, nogenlunde. Og i hvert fald bedre, end da det så sortest ud for nogle uger siden. Først og fremmest: Netavisen overlever december. Og fortsætter med at udkomme i januar. Så meget ligger fast. December bliver med andre ord netavisens 10. måned – men ikke den sidste, som der tidligere på måneden var udsigt til.

Siden alarmen lød, er der fra læserne strømmet ind med idéer og forslag til, hvordan der kan komme bedre økonomi i netavisen – og endnu flere hilsner, som udtrykker håb om, at netavisen overlever. Tak for alle hilsnerne og tak for alle forslag og idéer, som nogle gode mennesker nu bruger tid på at arbejde videre med.

Når det lykkes at komme videre, skyldes det, at læserne også er begyndt at donere penge til avisen – via den donationsknap, som er kommet på forsiden. Et par klik og et par minutter, så enkelt er det nu at donere en halvtredser til netavisen.

Denne donationsknap – og nogle direkte indbetalinger til netavisens konto – gør det muligt at holde skindet på næsen og dermed vinde tid til at få andre forretningsidéer i gang. Tak for alle donationerne – men det skal også siges direkte: De er ikke nok i sig selv til at redde avisen. Dertil har de været for få. Omkring 150 donationer er der indløbet på den uges tid, donationsknappen har været i funktion. Når det sammenlignes med, at netavisens Facebook-gruppe har over 1.700 medlemmer, så er det altså under 10 procent, der har doneret et beløb til avisen. Men som nævnt før: Det er donationerne fra læserne, der trods alt sikrer, at avisen kan købe sig lidt tid. Så endnu engang: Tak til dem, der har doneret. Men der skal betydeligt mere til. Via donationer eller på anden måde.

Den ekstra tid, som donationerne har sikret, bruger vi på netavisen til et intenst udviklingsarbejde – et arbejde, som vi, indtil videre i hvert fald, tror på kan bringe økonomien på ret køl. Og dermed sikre, at der også i 2011 er en presse i Svendborg, som kritisk kigger magthavere af enhver slags efter i kortene.

Indtil da, så husk: Du kan støtte Svendborgs NetAvis økonomisk ved at benytte ”Doner”-knappen øverst til højre. Eller du kan indsætte et beløb direkte på avisens konto i Danske Bank: Reg.nr. 3224 – Kontonr. 0010755735.

Læs også ”Netavisens sidste måned?” 3. december, ”Nu er det nemt at støtte netavisen” 9. december.