14 måneder med nødvendige historier

For 14 måneder siden blev avisen lanceret på værtshuset Strandlyst.

Svendborgs NetAvis har været på skærmen i over et år. Nu går den ikke længere. Det har været 14 måneder med det ene brag af en historie efter den anden. Historier, som er vigtige for offentligheden. Historier, som – måske – ikke var kommet frem, hvis ikke Svendborgs NetAvis havde gravet dem frem.

Bare for at nævne nogle få – nogle ganske få – af de mange historier: Der var afsløringen af den kendte erhvervsmand Kjær, der nægtede at betale den million, han i årevis havde fået reklame for af Borgerforeningen. Der var afsløringen af mangemillionæren Haar, der stak af til Schweiz, da nettet strammede i sagen om hans firmas ulovlige handel med Saddam Hussein-regimet i Irak. Der var afsløringen af Sorte Cais firma, Petersen & Sørensens tvivlsomme forhold til miljølovgivningen. Der var afsløringen af Borgerforeningens ulovlige forsøg på at gafle statslige penge. Der blev sat navn på den landmand, som gylleforurenede Sydfyns reneste å. Og der har ikke mindst været afdækningen af den socialdemokratisk ledede kommunes – dårlige – behandling af de socialt svagest stillede borgere – de syge og nedslidte.

Der har været masser af nyheder, reportager, krasse kommentarer, interessante klummer – og et væld af anmeldelser af musik- og teaterarrangementer skrevet fra avisens kulturskribenter.

Læsere har der været – er der – mange af. Både som læsere. Og ikke mindst som debattører. Debatten har været intens på netavisen. Muligheden for straks efter læsning af en artikel at skrive sin mening om historien har været brugt flittigt af læserne.

Mange flere historier venter på at blive fortalt. På skrivebordet ligger stakke af tips og idéer – leveret af netavisens mange tusinde læsere. Tips og idéer, som blot mangler at blive researchet og skrevet. Det bliver de så bare ikke. Ikke i denne omgang. Ikke til Svendborgs NetAvis.

På de 14 måneder er Svendborgs NetAvis blevet en del af mediebilledet i Svendborg. Og blevet den mest omtalte lokale netavis i landet. Ofte har både lokale, regionale og landsdækkende medier citeret historier fra Svendborgs NetAvis.

Så alt i alt er netavisen blevet en succes. Undtagen på ét område: Det økonomiske. Som udgiver og redaktør har jeg nu ikke blot tømt lommerne, men også kontoen. Godt og vel. Der er ikke mere tilbage. Indtægterne er små, og skønt udgifterne også er det, ja, så er de altså større end indtægterne. Den slags går – et stykke tid. Men på 14 måneder er gabet mellem de to størrelser blevet for stort.

Der har været positiv opbakning – også økonomisk – til netavisen fra en del organisationer, firmaer og ikke mindst enkeltpersoner. Uden den var netavisen stoppet for længst. Tak til dem, som har støttet. Desværre har det ikke været nok til at få biksen til at løbe rundt. Det ville have krævet, at mange flere støttede. Sådan blev det ikke. Det er der ikke noget at gøre ved.

Imens sidder Dyremose-udvalget og vurderer, om den statslige mediestøtte skal omlægges, så journalistiske netmedier også kan få del i de mange milliarder kroner, som hvert år gives til DR og de danske dagblade, herunder Fynske Medier. Udvalget skal aflevere en indstilling til politikerne i november. Derefter skal indstillingen forhandles politisk. Det kan Svendborgs NetAvis ikke vente på. Det er der ikke råd til.

Skulle der i sidste øjeblik dukke en rig onkel op fra Amerika eller komme en mand forbi med en papkasse (med legale penge) – chancen er næppe stor – så kan det give netavisen en ny chance. Det kan jo også være, at nogen er interesseret i at købe og overtage netavisen for at drive den videre – i så fald: Gi’ et bud!

Det har været 14 spændende måneder. Rent journalistisk har det været vanvittigt spændende. Og det har – det tyder reaktionerne på – også givet Svendborg og svendborgenserne noget journalistik, som de har kunnet bruge til noget.

Nu afvikles Svendborgs NetAvis stille og roligt og organiseret frem mod en endelig lukning.

OPDATERET: Den 30. april blev Svendborgs NetAvis definitivt lukket.