Som den første af fem sydfynske kommuner har Svendborg nu besluttet at sende Nationalpark-forslaget i høring. To borgerlige byrådsmedlemmer står sammen med de røde bag beslutningen.

De røde og to borgerlige står bag høringen

Af Frede Jakobsen

Venstre-politikeren Morten S. Petersen havde bebudet det på forhånd: Han ville stemme anderledes end de øvrige Venstre-medlemmer af Svendborg Byråd i spørgsmålet om at sende Nationalpark-forslaget i høring i februar-marts næste år. Og det gjorde han: Stemte sammen med de 15 røde byrådsmedlemmer. Men det gjorde også en anden af de borgerlig – den konservative Henrik Nielsen.

17 af byrådets 29 medlemmer stemte dermed på mødet tirsdag aften for at sende Nationalpark-forslaget i offentlig høring. Svendborg er således den første kommune, der har taget denne beslutning. I løbet af december skal kommunalbestyrelserne på Langeland og Ærø og i Faaborg-Midtfyn og Assens også tage stilling til, om de vil sende forslaget i høring.

På byrådsmødet tirsdag aften stemte Dansk Folkeparti imod at sende forslaget fra Styringsgruppen (for en Nationalpark-undersøgelse) i høring. Ni af Venstres medlemmer og den konservative Ove Engstrøm undlod at stemme. Det gjorde de, efter at deres eget fælles forslag var faldet.

Konservative og Venstre havde nemlig foreslået, at Styringsgruppens forslag skulle sendes tilbage med besked om, at det skal laves om til et geografisk meget mindre forslag, reelt den såkaldte Tåsinge-model. Det forslag blev stemt ned af 16 medlemmer – de røde samt Venstres Morten S. Petersen. De øvrige 13 borgerlige medlemmer stemte for det.

”En nationalpark for dykkere”, kaldte Flemming Madsen (S) den Tåsinge-model, som Venstre og Konservative talte for.  ”Samlet vil en Nationalpark kunne give Sydfyn et løft. Det skal vi se på. Ikke på snævre særinteresser. De borgerlige er åbenbart bundet på hænder og fødder af landbruget, så de kun ønsker en nationalpark for dykkere – Tåsinge-modellen omfatter jo kun hav. Det ville være mere reelt at sige, at de er imod en nationalpark i stedet for at dække sig ind under alle mulige undskyldninger. Det er sørgeligt for demokratiet, at de end ikke vil sende forslaget i høring. Hvad pokker er de mon bange for? Venstre og Konservative er simpelthen havnet i lommen på meget nogle meget snævre interesser. Kan landmændene med deres ubegrundede frygt virkelig sætte dagsordenen”, sagde Flemming Madsen.

Den Konservative Ove Engstrøm og flere Venstre-folk gik hårdt i rette med Styringsgruppen for at have optrådt udemokratisk ved helt at tilsidesætte dens fire arbejdsgrupper, hvor der –slog de fast – jo ved afstemninger var flertal for netop den lille Nationalpark-model, den såkaldte Tåsinge-model.

”Det er et klokkeklart selvmord” at sende Styringsgruppens forslag i høring, sagde Venstres Birger Jensen. ”Det har ikke folkelig opbakning. Vi vil godt have et forslag i høring – men bare ikke det her. Det her har været en lang proces, som har kostet mange penge. Der har fra starten været lagt vægt på åbenhed. Der har været arbejdsgrupper, hvor folk har lagt mange timer i arbejdet. Grænsedragningen har fyldt rigtigt meget i arbejdet. Og på det punkt slår vi bak. Processen er kørt skævt, når flertallet i arbejdsgrupperne ikke er blevet hørt. I stedet har Styringsgruppen kvitteret ved at øge størrelsen på Nationalparken. Det synes vi ikke om.  Et klart flertal i arbejdsgrupperne har  besluttet en anden model. Så send det her tilbage til Styringsgruppen  og få en ændret grænsedragning. Det andet her er simpelthen ikke tillidsskabende”, sagde Birger Jensen.

”Ren manipulation”, sagde Arne Ebsen, Tværsocialisterne, om afstemningerne i arbejdsgrupperne under Styringsgruppen. Han henviste til Svendborgs NetAvis’ gennemgang tirsdag af afstemningerne – en gennemgang, som viste, at en masse navngivne mennesker kun kom til de møder i arbejdsgrupperne, hvor der skulle stemmes om en nationalparks geografiske afstemning. Mobiliseret som stemmekvæg for netop at støtte Tåsinge-modellen. ”Deres eneste mission var – ligesom i gamle dage i VS – at kuppe noget igennem. Så forslagene har ikke rod i arbejdsgrupperne. Det er ren manipulation”, sagde Arne Ebsen.

Det kan nok være, det fik Venstres Birger Jensen op i det røde felt. ”Hvis du, Arne Ebsen, tager dit udgangspunkt i netavisen, så er det dig, der er ført bag lyset”, sagde Birger Jensen. Han dementerede ikke, at mange af deltagerne på arbejdsgruppernes sidste møde – det, hvor man skulle stemme – var der for første gang. Men, sagde Birger Jensen, de havde inden da deltaget i undergruppernes møder, hvorfor det var naturligt for dem at møde frem og stemme i hovedarbejdsgrupperne ved afslutningen. Og så understregede han vigtigheden af at se på nogle af de navne, som var omtalt i netavisen. ”Der er altså tale om erhvervsfolk, der kan skabe vækst”, sagde han.

I løbet af december skal de fire andre kommuner så beslutte sig for, om de vil gøre lige som Svendborg: Sende Styringsgruppens forslag i offentlig høring. Forslaget skal til behandling 13. december i Langeland Kommune, den 14. december i Faaborg-Midtfyn Kommune, den 15. december i Ærø Kommune og den 22. december i Assens Kommune.

Læs også ”Mini-nationalparkens stemmekvæg” 30. november.