Han har selv været helt nede og skrabe bunden. Nu har Svendborg-forfatteren Mikael Josephsen skrevet en roman om livet dernede – som han kender det i Svendborg. ”Neden under” hedder den. Flere anmeldere placerer romanen helt i toppen, én finder den beslægtet med Jakob Ejersbos ”Nordkraft” og Jonas T. Bengtssons ”Submarino” i skildringen af det underprivilegerede Danmark.

”Neden under” – en roman helt nede fra bunden af Svendborg

Mikael Josefsens roman ”Neden under” er netop udkommet på Gyldendal. Den er Mikael Josefsens anden roman. Tidligere har han udgivet tre digtsamlinger. Gyldendal selv præsenterer ”Neden under” som ”en roman om en gruppe mennesker, der på hver sin måde lever et udsat liv” og fortsætter:

”Romanen foregår i Svendborg blandt misbrugere og pushere, drømmere, kynikere og fortabte sjæle, som alle sammen forsøger at holde sammen på stumperne af et liv og kun lige akkurat lykkes med det, hvis de lader fortid ære fortid og bevæger sig mod nye drømme – og luftkasteller. De henslæber deres almindelige og – for nogens vedkommende – bizarre tilværelse i en etageejendom i Svendborg. Vi møder narkomanparret Kim og Heidi og deres hund Leif (som i virkeligheden er en tæve), ligesom vi kigger indenfor hos Inga og hendes håndværkermand Bent, hun overvægtig, han lystfisker og piberyger, som konfronteres med psykologen Simon og køber et pilråddent sommerhus af ham. Hertil kommer Jens, kaldet Rødspætten, en alkoholiker, der efterhånden reformeres plus Helle, gadeluder ligesom Heidi og afløser for hende i forholdet til Kim, da sidstnævnte kvinde går til himmels efter en overdosis. Om dem færdes et broget galleri af bipersoner. Selv om det meste stort set er ad helvede til, formår Mikael Josephsen at beskrive helvedes forgård med humor og nænsomhed, og han giver med sin roman et meget troværdigt billede af, hvorfor vi og vores landsmænd indimellem har det så dårligt”.

Nedenfor kommenterer Jens Meincke Mikael Josephsens roman, som Svendborgs NetAvis i påsken bringer et uddrag af. Desuden bringer vi allernederst uddrag af forkellige anmeldelser af romanen.

Et fremmed og skræmmende land

Af Jens Meincke

”Neden under” er en usædvanlig bog fra og om Svendborg. Jeg har været nysgerrig efter – inden min omtale af bogen – at læse, hvad de professionelle anmeldere skrev. Mikael Josephsen kan glæde sig over, at to af de barskeste herrer i branchen – Klaus Rothstein og Bjørn Bredal – giver bogen rigtig positiv omtale. Den dårligste anmeldelse, jeg har læst, kommer fra Christina Blangstrup Dahl. Interessant nok røber hun gennem sit anmelderi, at hun ikke kender det miljø, Mikael Josephsen beskriver. Hun skriver om personerne i romanen, at ”de forbliver karikaturer”. Det er interessant, fordi Mikael Josephsen i modsætning til anmelderen kender sine personer. Bogens styrke er netop, at Mikael Josephsen ved, hvad han skriver om.

Formen – dialog – er for den trænede læser lidt uvant, men for den utrænede måske nemmere at gå til, fordi den er direkte og enkel. Handlingen udvikler sig som et besøg i et (for flertallet af læseres vedkommende) fremmed og skræmmende land med en kyndig guide – uden at man af den grund er voyeur. Her kan læsere, der ikke engang anede, at den verden, som Mikael Josephsens hovedpersoner bevæger sig i, eksisterer, komme med på en guidet udflugt med Mikael Josephsen. Det er nemlig helt tydeligt, at det er en verden, han kender til bunds. Mikael Josephsen har noget på spil. Her er ingen koldblodig analyse eller betragtninger fra distancen. Man er klogere på livet på bunden, når man har mødt romanens personer.

Som en ekstra pointe beskriver Mikael Josephsen også ”De fines” misbrug, og holder dette op som spejl i forhold til de personer, hans hjerte banker for: Dem ”neden under”. Her har Mikael Josephsen en dobbeltpointe: Nedenunder betyder nemlig også Australien, der for nogle af personerne er synonymt med håb, mens andre satser på ”Et kursus i Mirakler” – en kendt bog i den brogede terapi-verden. AA og AN står for hhv. Anonyme Alkoholikere og Anonyme Narkomaner. Hvad med en ordliste bag i bogen? Når dette første oplag er udsolgt, kunne forlag og forfatter i fællesskab udarbejde en oversættelse af ord og begreber, som er ukendte for det flertal, der ikke kender den verden, handlingen primært foregår i. Så kunne den ikke-indviede læser finde hjælp til forståelse, som i så mange andre bøger om specielle emner.

For læsere, der kender Svendborg, er der en sidegevinst: Vi kan lave indre billeder. Vi ved, hvordan der ser ud, Når Mikael Josephsen fortæller os, hvor personerne befinder sig.

(Jens Meincke er boghandler, Bogbutikken i Brogade).

ANMELDERE SKRIVER BL.A.:

”En rå og rørende samtidsskildring af folk i frit fald på jagt efter lindring. Mikael Josephsens seriøst gode ”Neden under” om narkomaner og småborgere i en dansk provinsby, er nært beslægtet med to af de seneste ti års skarpest profilerede portrætter af det underprivilegerede Danmark, nemlig Jakob Ejersbos Nordkraft og Jonas T. Bengtssons Submarino”. – Klaus Rothstein i Weekendavisen.

”Det er uhyggeligt, men også ret sjovt, og han har en eminent god hørelse, forfatteren Mikael Josephsen. Replikkerne sætter sig tydeligvis pling præcis i øret på ham … denne her sproglige træfsikkerhed, som i en rap iscenesættelse af korte kapitler og kombineret med en vis ømhed for de arme eksistenser gør det hele vedkommende”. – Bjørn Bredahl i Politiken.

”Beskrivelserne af forholdene i misbrugsmiljøet i en provinsby virker ganske rammende, og udviklingen i de forskellige skæbner har et skær af autoritet og virkelighed, der forlener romanen med en ægthed, som virker både gribende, dragende og interessant”. – Jan Vandall på bogvægten.dk