Den nordøstlige del af Svendborg Kommune bliver alligevel ikke helt uden kollektiv trafik. Svendborgs politikere har netop besluttet at opretholde busrute 161-163 – fem dage om ugen. I weekender bliver der til gengæld ingen bus fra Gudme, Gudbjerg og Ellerup til Svendborg.

Busruten reddet – men pengene til det er ikke fundet

Af Frede Jakobsen

Politikerne i Svendborg Kommune løb alligevel ikke fra løftet om at bevare busrute 161-163 – ruten Svendborg over Ørbæk til Odense – når Region Syddanmark nedlægger den fra august. Politikerne i kommunens Udvalg for Kultur og Plan besluttede tirsdag eftermiddag at trodse administrationens indstilling om at hoppe ud af det fælleskommunale samarbejde, som ville overtage ruten. Med beslutningen vil Gudme, Gudbjerg og Ellerup fortsat have bus til Svendborg og Odense alle ugens fem hverdage. Til gengæld vil dette nordøstlige område af kommunen være helt uden kollektiv trafik i weekender. I dag kører busruten også både lørdag og søndag.

Svendborgs byrådspolitikere bliver således i det samarbejde, der vil sikre ruten, når Region Syddanmark lukker den. Det er et samarbejde mellem de fire kommuner, som bussen kører igennem. Foruden Svendborg er det Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Odense. Dette tværkommunale samarbejde vil opretholde busruten på ugens fem hverdage.

Svendborgs politikere har derudover lovet, at Svendborg Kommune vil sikre, at der også er bus om lørdagen mellem de tre landsbyer og Svendborg. Det løfte svigter de nu. Der bliver ikke nogen ny lørdags busrute. Det vil sige, at der, når Region Syddanmark lukker ruten, ikke længere vil være bus mellem de tre landsbyer og Svendborg lørdag og søndag.

”Skulle vi også have opretholdt buskørslen om lørdagen, så skulle vi have fundet 200.000 kroner mere”, siger formanden for Udvalget for Kultur og Plan, Bruno Hansen (SF). Han er glad for, at et enigt udvalg tirsdag besluttede at opretholde busruten på hverdage. ”Det er positivt, men det er selvfølgelig på den negative baggrund, at Region Syddanmark helt uforståeligt har besluttet at nedlægge ruten”, siger han.

Pengene til Svendborgs andel af udgifterne til at opretholde busrute 161-163 på hverdage er kun delvist fundet. Den ene million kroner, som Svendborg Kommune årligt giver til at holde taksterne på den kollektive trafik i kommunen nede, bliver inddraget. Det vil sige, det bliver dyrere at køre bus for svendborgenserne. ”Vi har simpelthen vurderet, at det er vigtigt, at der fortsat er buskørsel i den del af kommunen, også selv om det betyder, at vi alle må betale lidt mere for at køre med bus”, siger Bruno Hansen. Men den ene million kroner gør det ikke. ”Nej, vi mangler at finde mellem en og halvanden million kroner om året. Det er et kæmpe problem. Vi ved ikke endnu, hvor vi skal finde dem. Men det skal ske gennem besparelser andre steder. Den opgave skal vi have løst meget hurtigt”, siger Bruno Hansen.