Rolig nu, Tinas parti kan redde akutfunktionen – hvis det vil!

 

Tina Petersen i støtteaktion for akutsygehus - mon hun står fast?

Svendborg har tre folketingsmedlemmer. Det ene af dem har i årevis arbejdet energisk for det stik modsatte af ønskerne hos hans lokale partifæller og de fleste andre svendborgensere. Manden hedder Erling Bonnesen, Venstre-folketingsmedlem valgt i Svendborg-kredsen. Han jublede forleden, da svendborgensernes ønske om og årelange kamp for at bevare akutfunktionen på Svendborg Sygehus igen blev skudt i sænk.

Det var det regeringsnedsatte Erik Juhl-udvalg under Sundhedsstyrelsen, der – endnu engang og denne gang definitivt – sagde nej til et ønske fra et enigt syddansk Regionsråd om at have to akutsygehuse på Fyn. På OUH, naturligvis. Og i Svendborg. Nix, sagde udvalget – og satte pistolen for panden på Regionsrådet: I får kun de lovede 6,3 milliarder kroner til et nyt supersygehus i Odense, hvis I nedlægger akutfunktionen i Svendborg. Det er enten eller. Og så kan det nok være, de begyndte at klappe i – regionsrådsmedlemmerne. For de vil, naturligvis, gerne have det supersygehus i Odense.

Og så er der bare ikke mere at gøre ved det, siger en skinhellig sundhedsminister, Bertel Haarder, Venstre, og henviser til, at det jo er Folketinget selv, der har overladt beslutningen til eksperterne i Erik Juhl-udvalget og Sundhedsstyrelsen. Sludder og vrøvl. Magen til vasken hænder skal man godt nok lede længe efter. Folketinget kan sådan set bare beslutte noget andet. Og hvordan er det nu, det er med at overlade beslutninger til eksperter og udvalg? Jo, dem retter regeringen sig kun efter, når det passer i dens kram. Der var heller ikke lige nogen eksperter, der havde anbefalet en ny vestjysk motorvej – tværtimod. I den sag vidste regeringen bedre. Men i sagen om akutsygehus eller ej i Svendborg, da bøjer ministrene ydmygt hovedet og siger, at de jo bare retter sig efter eksperterne.

 

 

Byrådsmedlem for Venstre Lars Erik Hornemann støtter akutsygehuset - hans folketingsmedlem gør det modsatte.

Men selvfølgelig kan regeringen gøre noget andet end det, Erik Juhl-udvalget vil – hvis den vil. Og selvfølgelig kan også Folketinget beslutte noget andet – det vil sige beslutte, at akutfunktionen skal bevares på Svendborg Sygehus. I de seneste par år har der været leveret tonsvis af gode argumenter for at bevare akutfunktionen. Dem springer vi lige over i denne omgang og ser på muligheden for at omgøre den beslutning, som Bertel Haarder og Erling Bonnesen er så glade for. I den sammenhæng er det mest besynderlige egentlig ikke Erling Bonnesens årelange kamp for lukning af akutfunktionen i Svendborg. Det mest besynderlige er, at Venstre i Svendborg ikke for længst har vippet manden som folketingskandidat, når Venstre lokalt nu har den stik modsatte holdning og oven i købet har været aktiv i kampen for at bevare akutfunktionen. Det er vist det, der hedder at tale med to tunger. Eller bare: Dobbeltmoral.

Nå, Bonnesen har svendborgenserne i årevis ikke kunnet regne med. Men fortvivl ikke. For som nævnt er der flere folketingsmedlemmer fra Svendborg. Og de har begge støttet kampen for at bevare akutfunktionen. Den ene er Jørgen Lundsgaard, valgt for de Konservative i Svendborg-kredsen. Og den anden er Dansk Folkepartis Tina Petersen, bosiddende i Svendborg, medlem af Svendborg Byråd, men valgt i en af Odense-kredsene. De kan gøre en forskel – hvis de vil. Og hvorfor skulle de ikke ville det?

 

 

Jørgen Lundsgaard (ved keyboardet) støtter akutsygehuset - bliver han ved med det?

Tag nu Jørgen Lundsgaard. Han har støttet kampen for akutfunktionen, som Akutgruppe Sydfyn har ført i flere år med stor folkelig opbakning. Bl.a. har han og hans til lejligheden dannede Akut-band spillet ved gruppens arrangementer. Han slår vel nu et slag i den konservative folketingsgruppe for at få Erik Juhl-udvalgets beslutning ændret. Nu kan det godt være, det bliver lidt kompliceret i lige den folketingsgruppe – idet sundhedsordføreren, Vivi Kier, som er valgt i Odense, mener det modsatte. At akutfunktionen i Svendborg skal nedlægges, altså. Men Lundsgaard kan så hente støtte hos partifællerne i Regionsrådet – ikke mindst fra regionsrådsgruppens førstemand, Lasse Krull. Hvis Vivi Kier ikke vil høre efter, hvad Lundsgaard siger i den sag, så kan det da være, hun vil lytte, når hendes svigersøn, Lasse Krull, siger det samme. Måske. Ellers må vi konstatere – som i tilfældet Venstre – at partiet taler med to tunger.

OK, så er der Tina Petersen. Hun har tit og ofte slået fast, at hun støtter bevarelsen af akutfunktionen på Svendborg Sygehus. Jamen, så er den ged vel barberet. Eller hva’? Altså, uden Dansk Folkepartis 24 folketingsmandater ingen finanslov. Dansk Folkeparti er kendt for at presse det maksimale ud af finanslovsforhandlingerne, fordi V og K er afhængige af partiets stemmer for at få et flertal. Og hvor ville det være befriende, hvis Dansk Folkeparti for bare én gangs skyld ville bruge finanslovsforhandlingerne til at presse regeringen på noget andet end en stadig mere umenneskelig stramning af fremmedpolitikken. Pengene til det store sygehus – og til bevarelse af akutfunktionen i Svendborg for den sags skyld – er jo noget, der er med i finanslovsforhandlingerne. Tina Petersen, der sågar sidder i Folketingets Finansudvalg, hun står selvfølgelig ved sine ord om at støtte akutfunktionens bevarelse i Svendborg – ikke sandt? Og får sin folketingsgruppe med på det. Dermed har VK-regeringen pludselig fået pistolen for panden. Venstrefløjen støtter nemlig Svendborg Sygehus som akutsygehus. Og regeringen kan altså ikke nøjes med tre Liberal Alliance-stemmer og tre løsgængere, hvis finansloven skal vedtages.

Så bare rolig, svendborgensere. De lokale politikere holder selvfølgelig ord. Erling Bonnesen står fast på, at akutfunktionen skal nedlægges. Jørgen Lundsgaard står fast på, at den skal bevares – og det vil han selvfølgelig slås offensivt og højlydt for i et forsøg på at få den konservative folketingsgruppe med. Det kan blive svært – når nu regerings-makkeren Venstre mener det modsatte. Men så er der altså tungen på vægtskålen tilbage. Tina Petersen – hun kan blive akutfunktionens redningskvinde. OK, hun er kun ét af Dansk Folkepartis 24 folketingsmedlemmer. Men hun står fast og prøver naturligvis offensivt og højlydt at få de andre til at gøre det, de er så gode til: Få regeringen til at danse efter deres pibe. Så er akutfunktionen reddet. Sådan.

Øh, er det rent drømmeri det her? Finder de i stedet en forklaring for at skifte holdning? Begynder de at snakke udenom? Eller snakke om noget andet – sådan som det lokale Venstre-dagblad, Fyns Amts Avis, gjorde på lederpladsen i går, hvor chefredaktør og Venstre-medlem Jørgen Krebs skrev om sagen – som var den et, med lederens overskrift, ”bureaukratisk overfald på Svendborg Sygehus”. Han kalder beslutningen om at sige nej til en akutfunktion i Svendborg for ”helt hen i vejret og udtryk for en sjælden gang bureaukratisk arrogance” fra eksperterne i Erik Juhl-udvalget. Sludder og vrøvl. Bureaukrat-eksperternes beslutning kan til enhver tid laves om af politikerne. Men det vil politikerne ikke. Heller ikke den lokale Venstre-folketingsmand, Erling Bonnesen, som altså i årevis har stået sammen med de arrogante bureaukrat-eksperter for at få lukket akutfunktionen i Svendborg. En kendsgerning, som Venstre-redaktøren bekvemt skøjter udenom.

Det er – det skal guderne vide – ikke nemt at tale med to tunger. At tjene to herrer. Man må i sandhedens navn sige, at det gør den lokale Venstre-folketingsmand, Erling Bonnesen, heller ikke. Han tjener kun regeringens centralistiske interesser. Men hvad med Jørgen Lundsgaard og Tina Petersen – indtil nu har de ligesom Regionsrådet støttet de sydfynske interesser. Det vil sige bevarelsen af akutfunktionen på Svendborg Sygehus. Bliver de ved med det? Tør noget tage et væddemål? Jeg tør ikke.