Otte i kamp om svendborgensernes stemmer

Kandidaterne for de to største partier. Erling Bonnesen, Venstre (t.v.) og Niels Chr. Nielsen, Socialdemokratiet.

I seks år har Socialdemokratiet i Svendborg-kredsen ikke været repræsenteret i Folketinget. Ganske usædvanligt. I mere end mands minde har Svendborg-kredsen været en sikker socialdemokratisk kreds. Traditionelt har kredsen givet valg til en socialdemokrat og en Venstre-mand. I dag er der to folketingsmedlemmer fra Svendborg-kredsen, Venstre-manden Erling Bonnesen og den Konservative Jørgen Lundsgaard. Som meningsmålingerne er nu, vil det ændre sig dramatisk ved et kommende Folketingsvalg.Jørgen Lundsgaard vil – næsten så sikkert som amen i kirken – ryge ud. I den seneste meningsmåling er de Konservative såmænd mindre end Enhedslisten. Jørgen Lundsgaard blev da heller ikke valgt ind i Folketinget ved det seneste valg. Han blev partiets førstesuppleant på Fyn. Og da den Konservative partiformand og vicestatsminister, Bendt Bendtsen, valgte stryge til EU-parlamentet, kom Jørgen Lundsgaard ind som hans afløser.

Venstre-manden Erling Bonnesen kan heller ikke være sikker på genvalg – specielt ikke, hvis Venstre trumfer med en meget kendt kandidat på Fyn. Rygtet siger, at det er partiet på vej til at gøre – med formanden for Regionsrådet i Syddanmark, Carl Holst.

Med de nuværende meningsmålinger vil det til gengæld – mere sikkert end amen i kirken – betyde, at Socialdemokratiet igen vil få valgt et folketingsmedlem i Svendborg-kredsen. Dermed vil tredje gang være lykkens gang for Niels Chr. Nielsen. Han afløste i 2004 Grete Schødts som kandidat. Hun havde da siddet i Folketinget i 16 år. Men Niels Chr. Nielsen formåede ikke ved valget i 2005 at generobre pladsen i Folketinget. Det lykkedes ham heller ikke ved folketingsvalget i 2007 – som dog for ham personligt blev et meget bedre valg. Han gik stort frem i personlige stemmetal – og han var den af de fynske socialdemokratiske folketingskandidater, som formåede at få flest stemmer i egen kreds.

Niels Chr. Nielsen kan få følgeskab i Folketinget af en anden rød kandidat i Svendborg-kredsen, SF’eren Annette Vilhelmsen. Men netop ”kan”. SF har været helt oppe at ringe i meningsmålingerne. Men på det seneste er Villy-effekten – eller hvad det nu er – klinget af. Ikke mindst hans og partiets linje i spørgsmålet om et point-system for udlændinge, der vil til Danmark, fik partiet til at rasle ned i meningsmålingerne igen. Hvis nedturen fortsætter, er chancen ikke så stor, men hvis det skulle lykkes SF at få vendt meningsmålingerne, så har Annette Vilhelmsen en chance.

Disse fire af Svendborg-kredsens folketingskandidater får en vigtig rolle i valgkampen – alene i kraft af, at de enten sidder i det nuværende Folketing eller har stor chance for at komme ind i det næste Folketing. Men kredsens fire andre folketingskandidater er – i den politiske debat – lige så vigtige. Nogle af dem vil utvivlsomt også kunne samle flere stemmer i kredsen end den Konservative kandidat – i hvert fald med de nuværende meningsmålinger som målestok.

Alle Svendborg-kredsens otte folketingskandidater har nu mulighed for at præsentere sig selv og – ikke mindst – deres politik i Svendborgs NetAvis. Og her debattere med netavisens læsere – og de andre kandidater. Allerede fra næste uge vil de første klummer fra folketingskandidaterne dukke op i netavisen. Det vil de fortsætte med indtil folketingsvalget.

Hvem er de så, Svendborg-kredsens folketingskandidater? Her er de:

Venstre: Erling Bonnesen har siddet i Folketinget siden oktober 2004, hvor han afløste Marian Fischer Boel, der blev EU-kommissær. Han er tidligere borgmester i den nu nedlagte Broby Kommune. Kendt som Turbo-Erling efter det slogan han bruger på sin hjemmeside: ”Turbo på Fyn”. Fik i Svendborg-kredsen 3.151 personlige stemmer ved valget i 2007. Venstre fik i alt 11.047 stemmer. Erling Bonnesen bor ikke i Svendborg

Socialdemokratiet: Niels Chr. Nielsen har været kandidat ved de to seneste folketingsvalg. Uden at opnå valg. Han har været i Folketinget i en periode som suppleant. Tidligere formand for HK og LO i Svendborg. Fik i Svendborg.-kredsen 2.844 personlige stemmer ved valget i 2007. Socialdemokratiet fik i alt 12.107 stemmer. Niels Chr. Nielsen bor i Svendborg.

De Konservative: Jørgen Lundsgaard har været kandidat ved de seneste par valg uden at opnå valg. Kom i Folketinget i juni 2009 som afløser for Bendt Bendtsen. Han var på det tidspunkt viceborgmester i byrådet, men tog orlov. Han blev genvalgt til det nuværende byråd, men tog orlov. Ved valget i 2007 fik han 814 personlige stemmer. De Konservative fik i alt 5.086 stemmer. Jørgen Lundsgaard bor i Svendborg.

Socialistisk Folkeparti: Annette Vilhelmsen er ny kandidat for SF i Svendborg-kredsen. Hun har tidligere været kandidat andre steder på Fyn og har også været i Folketinget i perioder som suppleant. Mangeårigt medlem af byrådet i Kerteminde, hvor hun i dag er 2. viceborgmester. Ved valget i 2007 fik hun i Svendborg-kredsen 127 personlige stemmer. Men det var som nævnt ikke hendes kreds. Den tilhørte den nu fhv. SF’er Masoum Moradi, som fik 878 personlige stemmer. SF fik i alt 6.973 stemmer i Svendborg-kredsen. Annette Vilhelmsen bor ikke i Svendborg.

Dansk Folkeparti: Mads Fredeløkke er for første gang opstillet til folketingsvalg. Han er også formand for Dansk Folkeparti i Svendborg. Partiet har en svendborgenser i Folketinget, Tina Petersen, som også er byrådsmedlem, men hun er opstillet i Odense. Ved sidste valg var kandidaten i Svendborg-kredsen Anne Møllegaard Mortensen, som fik 305 personlige stemmer. Dansk Folkeparti fik i Svendborg-kredsen i alt 7.372 stemmer. Mads Fredeløkke bor i Svendborg.

Det Radikale Venstre: Emil Dyred er ny folketingskandidat i Svendborg-kredsen. Han blev kandidat i efteråret 2010, da kredsens daværende folketingskandidat, Merete Riisager over en nat skiftede til Liberal Alliance. Emil Dyred er også kandidat i en af Odense-kredsene. Ved valget i 2007 var partiets folketingskandidat Claus Kjær Brandstrup, som fik 128 personlige stemmer. Det Radikale Venstre fik i alt 2.492 stemmer i Svendborg-kredsen. Emil Dyred bor ikke i Svendborg.

Liberal Alliance: Merete Riisager var indtil efteråret 2010 folketingskandidat i Svendborg-kredsen og en af Odense-kredsene for Det Radikale Venstre. Så skiftede hun til Liberal Alliance og blev spidskandidat på hele Fyn.Ved valget i 2007 hed partiet Ny Alliance og kandidaten Lars Kolind. Han fik i Svendborg-kredsen 356 personlige stemmer. Ny Alliance fik i alt 1.105 stemmer i Svendborg-kredsen. Merete Riisager bor ikke i Svendborg.

Enhedslisten: Jesper Kiel har altid været Enhedslistens folketingskandidat i Svendborg-kredsen, hidtil uden at opnå valg. Et par gange har han dog været i Folketinget – som suppleant. Han blev valgt til det første byråd i den nye Svendborg storkommune, og han blev genvalgt tl byrådet ved valget i 2009. Ved folketingsvalget i 2007 fik han 139 personlige stemmer i Svendborg. Enhedslisten fik i alt 1.229 stemmer i Svendborg-kredsen. Jesper Kiel bor i Svendborg