Georg Laursen, født i Gåsestræde i Svendborg. Han blev mester-sprion for Sovjetunionen. En næsten ukendt historie, som journalist Steen Heinsen fortæller. Første del blev bragt i går.

Georg Laursen – mesterspion for Sovjet

Af Steen Heinsen

“Mit rigtige navn er Georg Laursen. Navnet Georg Franzevitj Moltke fik jeg i Moskva i 1928 af konspirative årsager i forbindelse med mit hemmelige arbejde”. Sådan indleder Svendborgdrengen, malersvenden, kommunisten, spionen Georg Laursen en selvbiografi skrevet på tysk i Moskva 23. januar 1941. I 1925 forlod han Danmark for at arbejde for Sovjetunionens efterretningstjeneste, og han var sovjetisk statsborger til sin død i 1977. Første del af historien om den sovjetiske mesterspion fra Svendborg blev bragt i går.

  

Georg Laursen, nederst til venstre, i Stockholm på vej til Sovjet sammen med partikammerater.

På vej til Sovjet: På et billede ser man seks glade unge mænd med kække sommerhatte. Året er 1921. Billedet er taget i Stockholm, mens de venter på skib til Sankt Petersborg – den gang Petrograd, hvor et tog skulle bringe dem til Moskva og den 3. Internationale (Kommunistisk Internationale – Komintern). Det er Georg Laursen nederst til venstre på det gamle foto, og det er et kendt og flamboyant medlem af DKP (Danmarks Kommunistiske Parti) i midten for oven: Thøger Thøgersen.

Indflydelse i magapparatet: Georg Laursens forhold til den sovjetiske leder, Lenin, fra tiden i Schweiz og hans øvrige politiske arbejde havde gjort ham til en respekteret mand i Moskva. At han til og med havde samlet det danske kommunistparti til ét, gjorde ikke respekten mindre.

På den 3. Internationales kongres i 1921 blev Georg Laursen valgt til den særlige organisationsafdeling, OMS, der styrede Kominterns hemmelige netværk til de kommunistiske partier over hele verden. En verdensrevolution var i vente! I 1924 blev han også placeret i Kominterns internationale kontrolkommission, IKK. Georg Laursen var nu en mand med indflydelse på verdenskommunismen og klar til at rykke til Det Store Fædreland, Sovjetunionen.

Komintern, der var partiets internationale afdeling med forbindelser til kommunister over hele kloden, havde brug for Georg Laursen. Han havde vist, som kurér for Lenin før 1917, at han kunne udføre følsomme opgaver i Tyskland. Men denne gang gik det galt – helt galt.

Første mission – fiasko: Georg Laursen var ankommet til Moskva i 1925, og allerede i 26 blev han sendt ud på sin første mission. Han blev arresteret i Leipzig kun en måned senere med en kuffert fuld af hemmeligt-stemplede dokumenter.

Han henslæbte et helt år i undersøgelsesarrest og blev i marts 1927 dømt for forberedelse af højforræderi, handlinger, der udgjorde en trussel mod den tyske republik og for dokumenttyveri og dokumentfalsk. Sovjetunionen var med på den diplomatiske sidelinie og han fik en mild dom på 2 1/2 års arrest og en bøde. Inden årets udgang var Georg Laursen tilbage i Moskva efter en udveksling af spioner mellem de to lande – fuldstændig, som det foregår i dag.

 

Den Røde Hær lovprises.

Spionhelten Sorge: Affæren i Leipzig ændrede igen Georg Laursens liv og retning. Han havde mødt en tysk kvinde, mens han sad i fængslet – Elfriede Machinsky. Han brød alle bånd til Danmark nu og giftede sig med Elfriede og fik en datter, Sonja, med hende. Samtidig blev han flyttet fra Komintern til Den Røde Hær og dens Fjerde Afdeling – læs: den militære efterretningstjenestes udlandsafdeling.

Sammen med Richard Sorge blev han sendt til Shanghai i Kina for at oprette en spionring. Sorge var tysk journalist udsendt af et tysk pressebureau – men altså Sovjets agent i Kina. Georg Laursen havde fået ny identitet: falsk pas, navn og nationalitet og optrådte som tæppehandler og købmand.

De russiske arkiver er stadig lukkede omkring, hvad de to faktisk foretog sig i Kina. Men Sovjets leder, Stalin, frygtede to ting: Angreb fra den kinesiske Chang Kai Chek’s antikommunistiske styrker, der var støttet fra Tyskland, og et japansk angreb på Sovjet gennem Kina.

 

Richard Sorge på sovjetisk frimærke.

Berømt og henrettet. Ukendt og i live: Georg Laursen blev højt dekoreret, da han blev kaldt hjem fra Kina i 1939 –det eneste tegn på, at hans arbejde havde været betydningsfuldt.

Richard Sorge levede et farligt dobbeltliv og flyttede under 2. Verdenskrig til Japan, hvor han i 1941 kunne fortælle Stalin, at Japan ikke ville angribe over land mod Sovjet, hvilket frigjorde store troppestyrker til kampen mod tyskerne og måske afgjorde krigen. Sorges resultater er – desværre for ham – kendte, fordi han blev afsløret af den japanske sikkerhedstjeneste og hængt!

Det var et chok for den tyske efterretningstjeneste, at Richard Sorge havde kunnet gennemføre et perfekt spil som dobbeltagent – nazistisk udlandsreporter, der plejede omgang med de tyske diplomater i Kina og Japan – men i virkeligheden kommunist og agent for Sovjet. Han blev kåret som Sovjetunionens helt og sat på frimærkerGeorg Laursen kom ikke på frimærker, men overlevede ved at være ukendt agent.

 

Aksel Larsen (i midten) på besøg hos Georg Laursen og frue i Moskva.

Aksel Larsens ven og vogter: Under 2. Verdenskrig havde Georg Laursen jobbet som den danske stemme på Radio Moskva, der sendte daglige nyheder til Danmark på kortbølge. Han kaldte sig ikke ved sit eget navn – den danske stemme fra Moskva hed Peter Hansen og sendte ikke fra Moskva, men fra Ufa i Sovjetisk Centralasien i sikker afstand fra fronten. Her holdt hele Komintern-apparatet til, og her havde Georg Laursen nu sit virke som ekspert på skandinaviske forhold. Hans arbejde var blandt andet at overvåge formanden for Danmarks Kommunistiske Parti, Aksel Larsen, og indberette om hans politiske virke.

På sin side betragtede Aksel Larsen Georg Laursen som en gammel ven, som han besøgte, når han var i Moskva – som man kan på billedet her på siden, hvor han er hjemme hos Georg Laursen og frue ved kaffebordet efter krigen. De to delte også hemmeligheden om den danske kommunistleder Arne Munch Petersens skæbne, og Georg Laursen rådgav om, hvordan den kunne holdes hemmelig for den danske befolkning – hvilket som bekendt lykkedes. (Arne Munch Petersen blev arresteret af Stalins hemmelige politi og døde i fængslet – red.).

Til Gulag og hjem igen: Heller ikke Georg Laursen slap for Stalins paranoia og udrensninger. I 1949 – som led i en systematisk forfølgelse og deportation af alle der havde stået Lenin nær – blev Georg Laursen ekskluderet af partiet og sendt til Sibirien. Han slap fri igen efter fire år – ved Stalins død i 1953 – og rehabiliteret. Han fik hjælp fra danske kommunister til at komme på fode igen. Blandt dem af forfatteren Martin Andersen Nexø.

Georg Laursen arbejde under 2. Verdenskrig på Radio Moskva.

Georg Laursen fik tilkendt statspension, og sammen med sin familie fik han en lejlighed i Moskva. Han arbejdede stadig ind i mellem for Radio Moskva. DKP’ere, der var på partiskole i Moskva i 50’erne, fortæller, at ”Gamle Georg” dukkede op ved festlige lejligheder, pralede af sine bedrifter og drak kammeraterne på pelsen, mens han pumpede dem om interne partianliggender. Én gang agent, altid agent.

Hjem til DKP-jubilæum: Aksel Larsen hjalp med at skaffe Georg Laursen mulighed for at komme til Danmark i 1969 til DKP’s 50 års jubilæum – partiet, han havde været med til at samle i 20’erne. Ved den lejlighed tilbød han at fortælle sin livshistorie til DR TV, men DR sagde pænt nej tak!

Georg Larentius Laursen, født i Svendborg i 1889 døde i Moskva som 88 årig den 2. maj 1977. Der var en lille nekrolog i de danske kommunisters dagblad, Land og Folk, og en notits om den danske partiveterans død i den Sovjetiske Centralkomités blad, Sovjetskaja Rossija.

Og kammeraterne fra Den Røde Hær drak vodka og spiste hårdkogte æg til hans minde – han var den største spion i Sovjet.

 (Steen Heinsen, Svendborg, er freelance-journalist).

Læs også “Sovjet-spionen fra Svendborg” 29. juli.