Alle bøger er vel egentlig værd at læse. Men nogle er måske mere værd at læse end andre. Bibliotekarer fra Svendborg Bibliotek, en forfatter og to af byens boghandlere giver læsetips til feriedagene. I dag er det en af byens boghandlere, der anbefaler.

Kaspar Colling Nielsen: ”Mount København”. Gyldendal.

Af Nikolaj Amstrup

 

Nikolaj Amstrup.

Århus har Svend Åge, New York har Auster, Tokyo har Murakami. De har hver deres særkende, hver deres skæve vinkel på virkeligheden, som giver os heldige læsere mulighed for at sættes helt fri fra den ultrarealistiske verden, vi opfatter med sanserne, og kun være i fiktionens.

Jeg tør endnu ikke sige, om København har Kaspar Colling Nielsen. Han debuterede her i foråret med en samling fortællinger med titlen ”Mount København”. Og titlen på samlingen kunne også meget vel være navnet på Kaspars parallelle Københavnerunivers, hvor den danske stat – uden snærende præcise forklaringer – har brugt 200 år og en lige så anseelig mængde milliarder kroner på at bygge et bjerg på Avedøre Holme. Tretusindefemhundrede meters menneskelig vilje, hvis skygge og storheds glans kastes over de københavnske forstæder, hvor hovedparten af fortællingerne finder sted.

Bjergets uvirkelighedsparameter giver fortællingernes uventede drejninger et skær af sandsynlighed, som gør dem befriende lette at sluge. Før hver fortælling er en kort introduktion, der placerer fortællingen i Mount Københavns univers, kridter banen op til en tur i manegen med flyvemennesker, havenisser, grønlændere og krebsehaler.

Men bedst, som man himmelvender øjne og ryster hoved, går det op for én, at der er en vis mening med galskaben. Velbjergede indflytteres ekstreme realityshow i ”Opgangen” og den forhåbningsfulde forbrødring mellem en (kæmpe)større dansk virksomhed og de bjergboende grønlændere peger fingre af samfundets støtter, uden at fingrene bliver så spidse, at de skærer i øjnene, mens flere af historierne væver sig sammen til et tæppe af umage par og sære sammenfald, der lægger sig om læseren og gør dette fascinerende parallelunivers vedkommende og så fintmasket, at man straks spræller i nettet.

Jeg synes, ”Mount København” er en strålende sommerlæsebog. Formen giver mulighed for at læse en enkelt fortælling, for derefter at lægge sig på ryggen i solen og tænke over verden, som den er, og som den kunne være. At lade måger ved Christiansminde blive til flyvemennesker i modlys. En bog, man kan gå og sutte på som en sodavandsis, én, der ikke ligger alt for tungt i maven og er forfriskende uden at være letbenet.

(Nikolaj Amstrup er boghandler. Han driver Troels Boghandel, Møllergade 42).