Ferien fortsætter. Det samme gør læselysten. Og når de to ting kombineres, så er spørgsmålet: Hvad skal man læse? I netavisen giver biblotekarer, boghandlere og en forfatter læsetips til ferie. I dag er det en af byens boghandlere.

John Irving: ”Sidste nat i Twisted River”. Lindhardt & Ringhof.

Af Nikolaj Amstrup

 

Nikolaj Amstrup.

”Den første Bjørn kommer allerede på side atten”. Min kollega Johns drengede forventningsopfyldte smil høres allerede, før vi kan se ham. Han er på vej ud i butikken fra sin frokostpause, hvor han har taget hul på John Irvings nyeste roman ”Sidste nat i Twisted River”.

For nogle vil det komme som en overraskelse, at man kan anbefale bøger, man ikke har læst. Det uanfægtelige salgsargument selv at have læst – og kunne lide – en bog gælder stadig. Men det er ikke altid nok. Det er ikke altid nødvendigt. Det er faktisk af og til slet ikke godt!

”Er det rigtigt, han er tilbage … altså sådan rigtig tilbage?”. Kunden er knap kommet ind, før han stiller spørgsmålet ud i butikken. John og ham har tydeligvis et fælles referencepunkt, for svaret, der for os udenforstående lyder som forsludret kode, falder tydeligvis i god jord: ”Han forveksler Sheriffens kæreste med en Bjørn … savværk og naturligvis New Hampshire. Han er i fin form!”

Det er et håndværk at være boghandler. Det er ikke min opgave at kunne dybdeanalysere litteraturhistoriens hovedværker. Heller ikke mit arbejde at overbevise alle mine kunder om, at de skal læse disse hovedværker. Derimod er det min pligt at finde brikker fra et ocean af litteratur, der passer ind i dit menneskelige puslespil. Signalstoffer, der passer i dine receptorer. At parre menneske og bog.

Jeg har aldrig læst en bog af John Irving. Det er ikke af ond vilje eller manglende interesse. Det er ikke, fordi jeg har et dårligt indtryk af hans bøger eller skrivestil. Tværtimod mener jeg at have ret godt fat i hvad, hvordan og ikke mindst for hvem, han skriver.

En god bog er ikke en enstrenget størrelse. Det er en uhåndgribelighed, som vi kan prøve at sætte endnu flere ord på, end der er i den i forvejen, eller i relation til andre uhåndgribeligheder, vi føler vi kender. Den velsmurte dinosaurus Amazon gør et forsøg på dette på bedste 90’er-vis ved at vise, hvilke andre bøger en kunde, der har købt denne bog, også har købt. Det er bare ikke det spørgsmål, du ønsker svar på eller de oplysninger, du har bedt om. De viser også lister, kunder har lavet, der indeholder bogen, man har søgt op. Lister, der heller ikke giver de svar, de anbefalinger, det uventede, længeventede retningsskift i læsningen, du går og venter på.

”Ingen tilfældighed er ligegyldig i Irvings bøger. Elskeren, stegepanden, vanen eller historien om bjørnen. Du ved, den er nødvendig senere i historien”. John har talt sig varm om Irving igen. Jeg ved ikke, hvor mange Irving-elskere jeg har mødt i mit liv, men fælles for dem er, at er de først hooked, så får de det her helt specielle bjørnede smil på, når de fortæller om hans bøger. ”Jeg læste Garp, da jeg var enogtyve, og Hotel New Hampshire året efter”.

”Sidste nat i Twisted River” er en fabelagtig fortælling om fædre og sønner, natur og Nordøstamerika. En bog, der – som Irving selv fortalte ved sit besøg i Den Sorte Diamant d. 31. maj – er forudsætningen for en god bog, følger et liv fra (næsten) start til slut. En af de forbandet underholdende romaner, der vil få din ægtefælle eller kæreste til både at bande, over at du ikke er til at komme i kontakt med, når du har næsen i bogen, og som selv vil snuppe den, så snart muligheden byder sig, efter at have hørt din kluklatter og fulgt din hovedrysten.

Hvis du tidligere har læst – og været glad for – John Irving, så er du helt sikkert opmærksom på ”Sidste nat i Twisted River”. Så er dette blot en påmindelse om, hvad en af dine sommerlæsebøger skal være.

Hvis du derimod ikke tidligere har stiftet bekendtskab med ”… bjørne, forsvundne fædre, frustrerede forfattere og groteske bipersoner…” (citat John), har du nu muligheden for at åbne med en ny bog sprudlende af alt, hvad det klassiske Irvingske univers har at byde på.

Hvis du ikke leder efter den sprogtunge, nærmest lyriske prosa, man kan have lyst til at pakke sig ind med på en efterårsaften som en blå Chimay i et bredt ballonglas, men ønsker en mere legende bog, en sommerfrisk – men ikke overfrisk eller ligegyldig – sag, som en korsikansk Colomba med krydderurtenoter eller en af de mere spændende sydtyske hvedeøl, så skulle du prøve at tage en tur til ”Twisted River”. Jeg har ikke selv været der endnu … men jeg er sikker på, du vil få en forfriskende ferie i New Hampshire.

(Nikolaj Amstrup er boghandler, han driver Troels Boghandel, Møllergade 44).