Det kan nås endnu – at få læst nogle gode bøger i ferien. Netavisen har i denne måned haft nogle bibliotekarer, et par boghandlere og en forfatter – alle fra Svendborg – til at give gode læsetips. I dag er det tre bibliotekarer, der har ordet.

Chris Cleave: ”Den anden hånd”. Hr. Ferdinand.

Af Tina Karina Mortensen

Bogen foregår dels i Nigeria, dels i England. Hovedpersonen og fortælleren gennem det meste af bogen er Lille Bi, som efter et massemord i den landsby, hvor hun har levet de første 14 år af sit liv, nu flygter som blind passager med et stort skib til England. Her bliver hun på ingen måde taget imod med åbne arme, men bliver låst inde på et asylcenter i to år, indtil hun en dag pludselig bliver lukket ud af centrets dør i kun det tøj, hun har på, og med en tom plasticpose i hånden.

Desperat opsøger Lille Bi Andrew og Sarah, som hun er knyttet sammen med efter nogle helt forfærdelige begivenheder på stranden i Nigeria. Men i Andrew og Saras liv er alting slet ikke, som det burde være, og da Lille Bi pludselig dukker op i London, smuldrer deres hverdag totalt med katastrofale følger – også for Lille Bi.

Læs denne smukke bog, men vær forberedt på en meget barsk handling, som heldigvis er blandet med humor og plads til eftertænksomhed.

Maggie O’Farrell: ”Esme Lennox’ forsvindingsnummer”. Cicero.

Af Tina Karina Mortensen

61 år, fire måneder og seks dage. Så længe er Euphemia Esme Lennox lukket bag tremmer på det lokale sindssygehospital, hvor hun som 16-årig bliver indespærret af sin far – uden anden egentlig grund end oprørsk adfærd og manglende evne til at tilpasse sig omgivelsernes og sin families stramme normer.

Det er hovedhistorien i Maggie O’Farrels gribende roman om de tre kvinder Iris, Esme og Kitty. To søstre og den enes barnebarn. En familiehistorie med løgne og fortielser, som får store konsekvenser for alle parter.

Bogen krydsklipper ikke blot mellem de tre hovedpersoner og enkelte bipersoner, men også i tid og rum. Man skal derfor holde tungen lige i munden og læse opmærksomt. Gør man det, bliver man del i et fantastisk puslespil af halve sandheder, fortrængninger og barske erkendelser. Jeg slugte bogen i én stor mundfuld.

Antonia Logue: ”Skyggeboksning”. Viva.

Af Anni Jensen

Romantisk trekantsdrama mellem en sort mesterbokser, hans smukke, upålidelige ven og promotor og den dejlige Mina i midten. Mina bliver stormende forelsket i Cravan, promotoren, der forsvinder kort efter deres vidunderlige bryllup, og hun leder i årevis efter ham. Hun mister derved forbindelsen til deres bedste ven, bokseren Jack, så da han tilfældigvis falder over en notits i avisen om hende, kontakter han hende mange år senere.

De begynder en brevveksling, der afspejler deres historie hver for sig og sammen – og deres store tab i forbindelse med Cravans forsvinden. Samtidig hører vi ekko fra hans historie, muligvis hans egen stemme. Var Cravan en charlatan, har Mina spildt hele sit liv med at lede og længes, kan han dukke op igen?

Meget fascinerende kærlighedshistorie, store følelser krydret med detaljerede beskrivelser af boksekampe og den utrolige ubegribelige racediskrimination, der forfulgte en sort mand med selvfølelse på størrelse med Mohammed Alis.

(Tina Karina Mortensen og Anni Jensen er begge ansat på Svendborg Bibliotek, Svinget 1.)