Steen Heinsen kommenterer.

Naturama på Dronningemaen vil udvide med nyt byggeri og fjerne den gamle museumsbygning”. Det fremgik af denne avis – på baggrund af oplysninger i Fyns Amts Avis i den forgangne uge.

Jeg repeterer lige de for svendborgenserne og byrådsmedlemmerne ubehagelige fakta:

Bestyrelsen for Naturama har søgt om støtte til planerne i A.P. Møllers Fond. Og vedlagt Svendborg Kommunes anbefaling af planerne. ”Svendborg Kommune” er i denne sammenhæng borgmester Curt Sørensen. Han er nemlig som borgmester født medlem af Naturamas bestyrelse, der holder møder, som ingen må vide noget om indholdet af. ”Anbefalingen” har altså ikke været i Byrådet eller nogle af dets udvalg.

Borgmesteren sendte en mail lige før efterårsferien til Økonomiudvalgets medlemmer med besked på at maile tilbage, hvis de skulle have indvendinger mod anbefalingen. Det er altså ikke sådan, sagsbehandling foregår i så store sager! Hvor mange, der har gennemskuet, hvad det gik ud på, vides ikke. Sagen var ikke, som man kunne forvente, på Økonmiudvalgets dagsorden den 25. oktober.

At Svendborg Kommune selv har det lidt skidt med, at Amtsavisen satte historien på forsiden, kan ses af, at samme avis af kommunaldirektøren er blev bedt om at lade være med at skrive mere om den sag – det kunne skade ansøgningen til A.P. Møllerfonden. Avisen gjorde det eneste rigtige – skrev det, altså skrev, at Svendborg kommune prøvede at manipulere med avisen. Hatten af!

DEMOKRATI ELLER…

Nu er sagen så endelig sat på dagsordenen i Økonomiudvalget – på tirsdag den 22. november. Men ansøgningen fra Naturama til A.P. Møllerfonden med kommunens anbefaling er sendt for længe siden. Demokrati kan man næppe kalde det.

Inden mødet i Økonomiudvalget vil jeg komme med et par betragtninger om Naturama i almindelighed og en udvidelse i særdeleshed.

Da jeg gik i skole i 50’erne i Odense, var det en årlig begivenhed med en udflugt til Svendborg – og blandt andet det ottekantede Zoologisk Museum. Dér stod de udstoppede dyr sat op i scenerier bag glas. Og så en masse udstoppede fugle og et hvalskelet. Hurtigt overstået og videre til næste attraktion.

Det er de samme døde dyr, der nu står opstillet i Naturama plus nogle nytilkomne. Nu opsat i teaterlys – men ligeså døde og udstoppede. Hvalskelettet er der også endnu.

Min indvending mod Naturama har været, at et museum skal kunne ses mange gange. Naturama byder ikke på nye oplevelser. Bevares – man købte en næsehorn af plastic og malede safaristriber over det hele, men det er ligesom ikke nok til at trække det store publikum i konkurrence med de mange andre attraktioner.

OPPUSTEDE BESØGSTAL

Men vi fik et nybyggeri på trods af mange protester – også fra de omkringboende. Med de besøgstal, som der blev lovet, ville der slet ikke være parkeringspladser nok i området og hvad så?

Problemet med parkeringspladser skulle vise sig at løse sig selv. Pladserne på den anden side af Dronningemaen har kun været fyldt, når Naturama har konkurreret med tennishallens arrangementer. Der har nemlig aldrig været publikum til Naturama.

De publikumstal, Naturama selv opgiver, er ganske pæne. Det skyldes, at skoleklasser har gratis adgang – og dem er der mange af som besøgende. Og fint nok for det, at de kommer og får noget naturundervisning. Men det skæpper bare ikke i kassen.

Sidst jeg tjekkede besøgstallene, da regnskaberne var tilgængelige for ca. tre år siden, regnede jeg mig frem til, at Naturama havde fem betalende gæster om dagen. Det var, når man omregnede indtægter på billetter i forhold til åbningsdage. Altså besøgstal renset for de gratis skolebørn. Jeg fik nogle rasende svar fra Naturamas pressemedarbejder, men ingen andre tal. Det kunne vi måske få nu?

FLERE DØDE DYR

Nu vil man så bygge ud og fjerne det gamle museum. Af gode grunde ved vi ikke til hvilket formål. Flere døde dyr?

Hvis Naturama har planer om at blive til koncertsted, skulle man måske lige tænke på de andre – Borgerforeningen for eksempel – inden kommunen giver sin støtte til det.

Der er garanteret nogle fornemme stipulerede besøgstal i ansøgningen. Det var der også sidst, og de holdt ikke stik. Og hvis de så skulle – så har vi parkeringspladserne igen, som vi i forvejen skændes rigeligt om i Svendborg.

Svedsken på disken, Curt Sørensen. Lad os nu få en ordentlig debat om Naturama, så du ikke én gang til skal blive anklaget for hemmelighedskræmmeri og det, der er værre.

(Steen Heinsen, Svendborg, er freelancejournalist).