Af Vivi Taulborg

Hvis dette forum havde været smagsdommerne på DR 2, ville Adrian Hughes med stor sikkerhed have spurgt: Blev du rørt? Det er med den term, jeg vil beskrive min oplevelse i Svendborg Teater onsdag aften, da Folketeateret opførte Cirkus Fantastica. Jeg måtte overgive mig til sidst, og jeg blev rørt af nyfortolkningen af Sebastians nærmest udødelige sange.

Handlingen udspiller sig efter en endt cirkussæson, hvor artisterne med hver deres forskellige temperamenter, stemmer og følelser synger og fortolker Sebastians sange. Sisse Jørgensen havde i scenografien gjort sit håndværk godt, og de forskellige skift på scenen virkede perfekt. Jeg vidste slet ikke, at Ole Thestrup kunne synge, men det kan han og så endda med følelse. Det var paradoksalt nok ved hans fremførelse af “Rose”, at den første tåre meldte sig i øjenkrogen. Selv om hans stemme ikke hører til i toppen af, hvad en sangstemme kan præstere, så formår (klovnen) Ole Thestrup at få det udefinerbare som indlevelse, betoning og attitude bundet godt sammen i sin optræden. Det får ham op på siden af de allerbedste stemmer i truppen, som Sara Grabow og Tammi Øst.

Selv om Peter Belli måske var lidt af et trækplaster, så var han lidt malplaceret efter min mening. Hans rockede, lidt slidte stemme skilte sig markant ud blandt de klare, lyse og yderst smukke Sebastian-fortolkninger igennem hele stykket. Men på den anden side, så var vi måske faldet i søvn i første akt.

Anden akt var den bedste og mest gennemførte rent musikalsk, mens første akt havde en forrygende sceneopsætning med syv store kasser, der fyldte hele scenen og gjorde det ud for cirkusartisternes værelser. Men hver fugl synger jo som bekendt med sit næb, og måske var det også det budskab, som instruktøren Rolf Heim ville bringe videre.

Det hele kuluminerede i afslutningen med “Du er ikke alene” (der hvor jeg overgav mig helt) og “Måske ku vi”, den evig gyldige sang om sammenhold og fred med hinanden. Jeg fik i aftes en helt ny vinkel på Sebastians tekster ved at høre dem i et langsommere tempo med god tid til at lytte og fordøje lyrikken fra troubadouren.

Det kan anbefales at gå i “Cirkus” med gode chancer for at blive rørt. FANTASTICA.

(Cirkus Fantastica opføres igen torsdag og fredag aften på Svendborg Teater).