Thure Lindhardt og David Dencik. Foto: Nordisk Film

Den har premiere i aften, den nye danske film ”Broderskab”. Bl.a. i Svendborg. Den er også optaget i Svendborg og andre steder på Sydfyn. I dag anmeldes den i Svendborgs NetAvis. Af en utraditionel anmelder – den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen har allerede set filmen. Her er, hvad han mener om den.

Filmen “Broderskab” – en anmeldelse

Af Curt Sørensen

 

En scene fra filmen "Broderskab". Foto: Nordisk Film

Den nye danske film ”Broderskab” af den debuterende instruktør Nicolo Donato tager modigt fat på et meget brugt filmtema, forbudt kærlighed, men sat i et miljø, de fleste af os heldigvis ikke har megen berøring med.

Filmen handler om Lars, fremragende spillet af dansk films nye internationale håb, Thure Lindhardt, som bl.a. har spillet over for Tom Hanks i ”Engle og Dæmoner”. Da Lars’ liv tager en uventet drejning, opsøges han af en lokal gruppe af højreekstremister, ledet af Tykke, også stærkt spillet af Nicolas Bro, som er godt på vej til at blive en af dansk film og teaters store karakterskuespillere. Lars lokkes ind i gruppen, som jo tilbyder ham et fællesskab, han ellers ikke har fundet – og som han desperat har manglet.

Gruppens næstkommanderende er den jævnaldrende Jimmy, spillet af David Dencik, som, helt fortjent, allerede har vundet en international pris for sin præstation, prisen for Best Actor  på Tallin Black Nights International Film Festival. Og det ved jeg ganske bestemt, fordi gode folk har fortalt mig det!

Det er mellem Lars og Jimmy, den forbudte kærlighed opstår. I de kredse er det ikke blot ildeset, men direkte livsfarligt. Hvor farligt det bliver for Lars og Jimmy, skal jeg ikke afsløre her, men selv om det sine steder er en barsk film, er den heldigvis ikke uden håb og lyse momenter. Det er imponerende, at en debuterende instruktør formår at formidle et troværdigt budskab om håb og kærlighed midt i en virkelighed, der er så betændt og livsfjendsk. I filmens univers giver det god mening, som det påstås i Kærlighedens Højsang, at fæstne lid til budskabet om, at størst af alt er kærligheden.

”Broderskab” er en rigtig vellykket film, som ikke mindst bæres af en håndfuld rigtig gode danske skuespillere. Og så er den optaget på Sydfyn – på Taasinge, i Svendborg, Vester Skerninge, Faaborg og andre steder med hjælp fra bl.a. FilmFyn. Det kan godt gøre én stolt at se, hvad vi også kan i Svendborg. Og her tænker jeg ikke på højreekstremisme eller andre beslægtede ekstremiteter, for det er vi vel ikke mere plaget af end resten af Danmark. Nej, jeg tænker her på vores engagement i FilmFyn, og hvad det betyder for vores erhvervsliv og for vores bidrag til dansk film og dansk kultur. Det synes jeg, vi med rette kan være stolte over. Personligt glæder jeg mig derfor også til at se Susanne Biers nye film ”Hævnen”, optaget på Sydfyn sidste efterår, som får premiere nu til efteråret 2010.

Enhver filmanmelder giver stjerner. Det vil jeg ikke gøre, men ud af fem borgmesterkæder, giver jeg gerne fire. Det fortjener den! Jeg er vild med ambitionsniveauet, og jeg er ganske betaget af filmens næsten kammerspilsagtige udtryk og format.

Gå ind og se ”Broderskab”, som har dansk premiere i dag den 8. april. Af samme grund kan filmen også ses i vores egen Scala Biograferne i Svendborg.