Hvor ligger egentlig det der Østen?

KOMMENTAR: Det var da heldigt, at Svendborgs skolechef, Helle Hansen, ikke skulle på ferie i Korsør. Altså, kunne man forestille sig en kioskbasker-forside om dét. Sådan her: ”Skole-chef på ferie i Korsør”. Selv om overskriften er i fire dæk, som det hedder på avis-sprog (i fire linjer altså) øverst på forsiden – ja, så er den lidt flad. Ikke? Misundelse pirker sådan en forside-overskrift ikke til. Forargelse heller ikke. Tværtimod. God tur, du. Bare vi andre slipper for at tage på ferie i den by, de fleste drøner forbi.

Så er der noget mere saft og kraft i den fire-dæk store overskrift på Fyns Amts Avis’ tophistorie på forsiden i går: ”Skole-chef på ferie i Østen” – hvor det så end er henne, Østen altså. Godt nok ligger Korsør mod øst. Men dér er det næppe. Hvor det så er – det dér Østen – ja, det fremgår ikke. Tyrkiet? Thailand? Japan? Eller Afghanistan? Arh, Afghanistan er det næppe, eftersom det også fremgår af Amtsavisens tophistorie, at det er en ”familieferie”, skolechefen er taget på. Men Østen er et godt ord. Det signalerer mystik, langt væk, eventyr, dyr rejse, lidt luksus måske oven i købet. Samlet set noget, vi alle sammen godt kunne tænke os. Specielt lige nu i den kolde og mørke december.

Nå, men i virkeligheden handler historien – hvis den ellers handler om andet end smålighed – slet ikke om, at skolechefen er taget på familieferie i Østen. Den handler om, at hun er taget på ferie ”mens hundredvis af børn, forældre og lærere tripper for at få en afklaring på deres skolefremtid” – efter byrådets vedtagelse af den nye skoleplan med lukning af to skoler og ændringer på de fleste andre og dermed en masse elever, der skal skifte skole efter næste sommerferie. ”Hun vender først tilbage på arbejde den 3. januar”, hedder det i forsidebaskeren, som tilføjer, at ”ni dage efter skal der ligge en færdig plan klar til politikerne, der skal tage stilling til, hvor elever og lærere skal starte i skole den 1. august”. Alligevel fiser hun den nu af ude i Østen, hende skolechefen. Har man hørt mage?

Man ser det for sig: Alt arbejde i kommunens skoleforvaltning er gået i stå, fordi chefen er væk. Der bliver ikke lavet en hylende fis imens, måske bortset fra julegløg-bælleri. Hold op! Sådan er det jo ikke. Det ville svare til at påstå, at der ikke kan laves avis i Sankt Nicolai Gade, når chefredaktør Krebs er ude at rejse – og det er han tit. Alligevel er der da kommet en avis på gaden hver dag.

Så selvfølgelig ligger der da en plan fra forvaltningen klar til politikerne den 12. januar. Så kan man altid diskutere planens indhold. Når den kommer. For eller imod. Ligesom med den vedtagne nye skolestruktur, som mange er imod og kun få, om nogen, synes er ideel.

Forsidebaskeren følges op på side 2 i gårsdagens Fyns Amts Avis under rubrikken ”Skoleplan skal i mål uden chefen” – hvilket jo notorisk er noget vrøvl. Rent bortset fra, at avisen ikke aner – det fremgår i hvert fald ikke af artiklerne – hvor meget af arbejdet, der allerede er gjort, så er chefen jo netop hjemme igen 3. januar. Planen skal forelægges politikerne i Udvalget for Børn og Unge den 12. januar.

Skolechefens ferie ”vækker undren flere steder” skriver avisen. Sådan rigtig ”undren” er der nu kun ét sted fra – bortset fra avisen selv. Det er fra en af de mest aktive og seriøse kritikere af kommunens skoleplan, Søren Kvistgaard. Han er sur over, at skolechefen er taget på ferie lige nu. Og det fortæller han med store bogstaver i avisen. Så store, at det mest ser ud, som om frustrationerne over den skoleplan, han er inderligt imod, et øjeblik overhalede intellektet hos Søren Kvistgaard – for ærligt talt, hvornår ville der egentlig være plads til, at skolechefen kunne få afviklet sin ferie? Hele det forløbne år har jo sådan set ikke været passende – da har skoleplanen, like it or not, været under forberedelse. Hele det næste år – mindst – skal den implementeres. Jeg mener, på et eller andet tidspunkt skal Helle Hansen vel have høvlet noget af sine fem ugers årlig ferie af – en ferie, som sådan set er knap så lang, som den journalister på Fyns Amts Avis har ret til.

Med ”flere steder” hentyder avisen nok også til de tre oppositions-politikere, der siger ord i artiklen. Dansk Folkepartis Jens Munk og de to Venstre-folk Ulrik Sand Larsen og Birger Jensen, som med lidt forskellig stemmeføring går til sagen, som en knibsk jomfru går til… Altså, egentlig vil de ikke rigtig være med og forholde sig til, hvornår skolechefen skal holde ferie, men direkte adspurgt bliver de alligevel pirret og vil da alligevel godt sige ord og komme i den lokale avis, så artiklen kan få lidt krop, og den billige forargelse et løft.

Alt i alt og opsummerende: Tirsdagens forside-basker på Fyns Amts Avis fremstod lige så vigtig som Kejseren i procession gennem byen. Men den havde lige så lidt tøj på. Faktisk mindre end selv den helt nøgne kvinde på samme forsides bærende foto.