Med Doktor Nej på jagt efter et sommerhus

Nogle mennesker spekulerer på, om de må gå fra hus og hjem. Det er nogle af de mennesker, som i morgen, lørdag, kl. 11.30 samles på Centrumplads – til den ugentlige stille protest. Andre mennesker spekulerer på, om de skal købe et sommerhus til 7,2 millioner kroner. Én af dem er den person, som har et stort ansvar for, at de førstnævnte ligger vågne om natten af frygt for fremtiden. Personen hedder Vibeke Manniche, hun er læge, børnelæge, kommunallæge, lægekonsulent, forfatter, foredragsholder, kursusarrangør  m.m. Hun er lægekonsulent for Svendborg Kommune – kendt som Doktor Nej, ekspert i at finde en såkaldt restarbejdsevne hos selv de mest syge og nedslidte borgere. Så kommunen med hendes erklæringer kan sige nej til at tilkende en syg borger førtidspension eller fleksjob f.eks. Så borgeren mister sine sygedagpenge og ryger på kontanthjælp. Eller på absolut ingen hjælp, hvis den syge borger er så uheldig at have en ægtefælle med en jævn indkomst og måske oven i købet så uheldig sammen med ægtefællen at eje et lille parcelhus til ikke meget mere end en million kroners penge.

Doktor Nej – Vibeke Manniche – som for sin lægekonsulentvirksomhed på bare et år har skrevet regninger på en halv million kroner alene til Svendborg Kommune, har også sit at spekulere på. Hvilket hun i al sin skamløshed udstiller for åben skærm i næste uge på TV 2 – i programmet ”Liebhaverne”. Skal hun købe eller ikke købe?

I en skinnende sort Mercedes ruller Vibeke Manniche og datter op foran et luksus-sommerhus ved Venslev Strand i Hornsherred – med den allerskønneste udsigt over Issefjorden. Sommerhus og sommerhus – det er vel egentlig et lille palads på 208 kvadratmeter. Hvis noget på den næsten 3000 kvadratmeter store grund i størrelse skal sammenlignes med en typisk boligstørrelse for en del af de mennesker, som hver lørdag mødes på Centrumplads, så er det vel udehuset, der indeholder en flot sauna. Eller det lille hus længst  nede på grunden ved Issefjorden – et lille hus til grejet, når husets beboere skal ud og fiske.

”Guuud, hvor er det dejligt”, udbryder datteren til ejendomsmægler Pernille Sams (tidligere konservativ folketingspolitiker) i programmet. ”Ja, det er det altså”, svarer Vibeke Manniche, som selvfølgelig har solbrillerne placeret sådan lidt fancy skubbet op i håret. Dialog på et højt plan dér midt i det luksuriøse sommerhus.

7,2 millioner kroner skal huset koste – og det er altså ikke et hus, som Vibeke Manniche sådan skal bo i. Det er ikke en bolig. Nej, det er et ekstra hus. Et sommerhus, hvor hun, hendes mand og to voksne børn sådan kan mødes og slappe af sammen – væk fra det daglige stress og jag i København, som datteren udtrykker det. For syv millioner og to hundrede tusinde kroner! ”Sælges det med inventar eller hvad?” spørger Vibeke Manniche. Nej, det gør det ikke. Det er 7,2 millioner kroner for det tomme hus – hvis nogen skulle være i tvivl, kræmmer! Hvilket ifølge TV-programmet sådan set ikke skræmmer Vibeke Manniche. Hun vil nemlig, fortæller ejendomsmægler og vært på programmet, Pernille Sams, komme tilbage – næste gang med familiens to mandlige medlemmer for at se nærmere på huset.

”Jeg vil gerne have noget, hvor jeg kan sidde og fundere og skrive”, pludrer Vibeke Manniche i en af de mange lidet dybsindige udtalelser i TV-programmet. Tja, måske skrive erklæringer til Svendborg Kommunes Jobcenter og Pensionsudvalg – formedelst 505 kroner pr. påbegyndt halve time. En uendelig strøm af såkaldt lægekonsulenterklæringer om syge og nedslidte folk, som hun aldrig har mødt. Erklæringer, som danner baggrund for kommunens beslutninger, der har bragt mangen en borger på randen af økonomisk sammenbrud.

Hvis du, kære læser, magter at se skamløsheden udstillet for åben skærm, så er det på onsdag kl. 20 på TV 2.