Et skønt miks af cubansk og svensk

Af Jens Meincke (tekst) og Knud Mortensen (foto)

 

Didara spillede på Arne B torsdag aften.

Didara er navnet på det glimrende band, der torsdag fornøjede det fremmødte publikum i Giant Steps på Arne B i Svendborg. To svenskere og fire exil-cubanere havde gjort rejsen ”från hinsidan” og leverede en herlig gang fusions-jazz. Nogle få skuffede havde sikkert regnet med en gang traditionel salsa med tilbehør, men det her var altså jazz, selv om rytmegruppen aldrig lod os i tvivl om, at det også var en fusion – med masser af cubansk tilbehør.

Jeg tilstår: Jeg følger ikke den svenske jazz-scene så tæt, at jeg før havde hørt om de to svenskere Fredrik Kronkvist på sopransax og pianisten Måns Ek. De er da også forholdsvis unge, men jøsses: De kan spille! Og det fik de lov til. Vokalisten var nemlig indisponeret. Hun var så gravid, at det ikke var urealistisk at forestille sig, at hun kunne begynde at føde under koncerten; og selvom om faderen – kapelmesteren – var til stede, ville det næppe være rigtigt passende, og det ville også være 14 dage for tidligt. Men flot var maven, skøn var kvinden, og dejlige var de sange, vi fik, selv om de ikke var så mange.

Vi fik først en herlig udgave af ”The way you look tonight” fremført med en charmerende latinsk accent. Senere kom – lidt uden for nummer – en brasiliansk samba, sunget på brasiliansk: Den nok så bekendte ”Decinfinado”.

 

Lides Hernandez.

Der blev ikke talt meget fra scenen, ikke alle numre blev annonceret, så nogle af dem var af ukendt oprindelse, og der blev heller ikke talt meget om sangerindens navn: Ifølge programmet Lides Hernandez – ifølge oplysninger på stedet kapelmester Calixto Oviedo’ s kone. Samme kapelmester passede trommesættet præcist, energisk og fantasifuldt og i perfekt samspil med congas-spilleren Yarien Oviedo.  Sidste mand på rytmeholdet, Yasser Pino på fender-bas, lagde en perfekt bund for de to svenske melodimagere.

Ellers handler sæsonens program i Giant Steps mest om konstellationer med danske musikere, og så kan man jo tænke på, hvor dejligt det er, at der er så mange dygtige professionelle danske musikere. Det skyldes bl.a., at der er nogle gode vækstlag. Vi kan bare tænke på de gode spillesteder i Svendborg, hvor lokale musikere og udenbys gæster kan møde deres publikum. Dette gælder vel især blues-scenen. Og om 14 dage møder 70 års fødselsdagsbarnet Alex Riel op med en flok legekammerater, der er næsten lige så gamle og lige så berømte, og gir koncert med ”Santa Cruz”.

Calixto Oviedo (t.v.) og Yarien Oviedo.