En temmelig uspiselig flytning

KOMMENTAR: I ni år har det været holdt, Fødevaremarkedet. Og vel at mærke holdt på havnen med den helt specielle stemning og atmosfære, det giver. Startet stort af Kulinarisk Sydfyn og vokset endnu større. Med udstillere fra Sydfyn, hele Fyn, hele Danmark og flere andre lande. Med masser af frivillige organisatorer. Og med den belønning, at tusinder af mennesker hvert år er strømmet til det. Flere og flere år for år – ikke bare fra Svendborg, men fra Fyn, Danmark og udlandet. For at se og smage kvalitetsfødevarer fra fortrinsvis små, alternative producenter, mange af dem økologiske. En fastastisk lejlighed for disse håndværkere ud i fødevarer til at præsentere sig for en masse mennesker. Og for – helt fortjent – at få solgt nogle af deres fremragende produkter.

Det er intet mindre end et fantastisk marked, en fantastisk årlig begivenhed, som lever i sig selv – men som samtidig forbinder Svendborg med kvalitet. Så alt i alt: Godt for kvalitet indenfor fødevarer, godt for bevidstheden om hvad vi putter i munden, godt for Svendborg at blive forbundet med sådan noget.

En streg i regningen var det godt nok, at Kulinarisk Sydfyn i år havde inviteret slagterigiganten Danish Crown med på Fødevaremarkedet. Ærligt talt altså, Danish Crown som er det stik modsatte af alle de mestendels små producenter af kvalitetsfødevarer, som har givet Fødevaremarkedet en helt speciel status i tusindsvis af menneskers øjne – og ganer. Men OK, hvor der handles… Der skal være plads til fejltagelser. Og Danish Crowns deltagelse var vel en fejltagelse. Eller?

Tja, det ved vi ikke endnu – om Danish Crown får lov at komme ind igen næste år. Men vi ved, at Fødevaremarkedet nu ikke længere skal være noget i sig selv med havnen som stemningsskabende kulisse. Nej, nu skal Fødevaremarkedet være til for byens forretninger – det skal sikre folk i butikkerne. Frem for at være noget i sig selv. Det skal flyttes væk fra havnen – op midt i byen med det udtrykkelige formål at få de besøgende ind i butikkerne.

Så når Fødevaremarkedet næste år kan fejre 10 års jubilæum, ja, så skal det ikke længere findes på havnen – men på Torvet, Ramsherred og deromkring. Beslutningen – taget i Kulinarisk Sydfyns bestyrelse, en uenig bestyrelse – blev præsenteret i sidste uge i Fyns Amts Avis. Af Kulinarisk Sydfyns projektleder, Mikael Hansen, og af handelsstandsforeningen ”Shopping Svendborgs citychef Mogens Balle”, som det hed i artiklen – som glemte at fortælle, at selvsamme Mogens Balle også er annonce-salgschef på netop Fyns Amts Avis. Idéen er født af Mogens Balle, som det hed i artiklen. Og hvad handler den så om – idéen fra den entreprenante Mogens Balle? Sådan hed det i Amtsavisen:

Som nytiltrådt citychef så Mogens Balle en begivenhed med 12.000-15.000 besøgende gæster, som ikke blev godt nok udnyttet af Svendborgs forretninger. Forslaget lå derfor lige for: det årlige fødevaremarked skal ligge midt i byen”.

Fødevaremarkedet skal altså sørge for at trække folk ind i byens forretninger? Det er da en syg idé. Ikke, at der er noget galt i at gå i byens forretninger – men det er da ved gud ikke det, der er formålet med Fødevaremarkedet. Meningen med Fødevaremarkedet er at præsentere kvalitets-fødevarer – mange af dem kan man overhovedet ikke få i Svendborgs forretninger. Fødevaremarkedet er til for at skabe øget bevidst om vigtighed af kvalitet i fødevarerne – ikke for at hive folk ind i Kvickly til kølemontrene med pap-pizzaer. Fødevaremarkedet er for mange mennesker en fantastisk oplevelse i sig selv – tæt forbundet med hele miljøet omkring havnen.

Det hed også i artiklen: ”Som nytiltrådt citychef undrede han (Mogens Balle – red.) sig over, at der ikke var en bedre koordinering mellem en begivenhed med 12.000 – 15.000 besøgende og byens forretninger. Et forsøg på søndagsåbent blev dog ikke den store succes. Det lykkedes ikke at trække folk fra markedet og op gennem en halvlukket by”.

Nej, og hvorfor mon? Fordi folk den weekend kommer for at besøge Fødevaremarkedet. Ikke for at gå i byens forretninger. Såre enkelt. Men det skal de sågu, kan man forstå. Og når de ikke vil gå fra Fødevaremarkedet op til byens forretninger, jamen, så kan man da bare flytte hele markedet op til forretningerne.

Ét er, hvordan pokker det er lykkedes Mogens Balle at overbevise et flertal i Kulinarisk Sydfyns bestyrelse, om at det er en god idé at flytte markedet væk fra havnen og op midt i byen. Et andet er, at præmissen for idéen ikke holder – folk, der vil besøge Fødevaremarkedet begynder ikke at rende i alle mulige forretninger, bare fordi markedet er flyttet op blandt dem. Til gengæld er det for det tredje helt sikkert, at Fødevaremarkedet vil miste en stor del af sin charme ved at flytte væk fra havneområdet.

Ærligt talt, det hele kan altså blive for charmeforladt og kommercielt. Det fortjener det pragtfulde Fødevaremarked ikke.