Det var så det. En ny skolestruktur i Svendborg er på plads. Er den? Nu skal forslaget jo i høring i otte uger. Meget kan vel nå at blive ændret inden byrådets endelige beslutning i november. Ikke sandt? Jo da. Teoretisk set. Men i virkelighedens verden – højst usandsynligt. Frede Jakobsen har en spids kommentar efter tirsdagens byrådsmøde.

Sorry, men fremtidens skolevæsen er besluttet

Af Frede Jakobsen. Foto: Knud Mortensen

 

Byrådet vedtog tirsdag reelt den nye skole-struktur.

Der bliver ikke ændret mange kommaer i det forslag til ny skolestruktur, som byrådet – et stort flertal i byrådet, kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte imod – vedtog tirsdag. Godt nok havde adskillige af byrådspolitikerne travlt med under debatten at fastslå, at der jo altså kun var tale om en beslutning om at sende forslaget i høring. Ikke en endelig beslutning, så… Ja, ja, drøm videre. Eller se i øjnene: Det var mere end en beslutning om en høring. Det var en beslutning om, hvordan skolevæsenet skal se ud fra næste skoleår. Forbeholdene – som de blev udtalt – var nok så meget til ære for de mange tilhørere.

Formelt er det selvfølgelig fuldstændig korrekt. Det, byrådet besluttede i går, var at sende forslaget i offentlig høring i otte uger. Det skal sådan et forslag nemlig – sendes i høring. Sådan er loven. Det er ikke noget, byrådspolitikerne kan lade være med at gøre. Så i de næste otte uger kan enkeltpersoner, skolebestyrelser, foreninger og Fanden og hans pumpestok – hvis de skulle have lyst – sende høringssvar til kommunen. Med kritik, med forslag, med hvad som helst af bemærkninger – som handler om det skole-forslag, som et politisk flertal i Udvalget for Børn og Unge kunne enes om for nylig, og som byrådet bakkede op i går.

Det er en god ting, at den slags forslag skal i offentlig høring, inden et byråd tager en endelig beslutning. Og det er da set, at der i høringsfasen er kommet idéer, indvendinger, forslag, som er blevet indarbejdet i denne eller hin plan inden en endelig vedtagelse. Det kan såmænd også være, at der kommer – mindre, meget små – ændringer i det skole-forslag, byrådet nu har sendt i høring. Men store, afgørende ændringer? Sandsynligheden for at vinde i Lotto er større.

Og hvorfor så det? Jo, skolevæsenet er allerede blevet analyseret ned i den mindste detalje af forvaltningens embedsmænd. Analyser, prognoser, tabeller er opstillet i hobetal. Skoleledelser, lærere, forældre har sagt deres mening og bidraget til debatten. Politikerne – med det overordnede og erklærede formål at spare penge – har strikket et bredt forlig sammen. Og det er de meget glade for – for så skal de sammen tage tæskene fra utilfredse vælgere. Det går ikke kun ud over et af partierne eller en af fløjene – den røde eller den blå blok? Og så er der i øvrigt pænt lang tid til næste kommunalvalg – med et indbygget håb om, at vreden blandt nogle af vælgerne (specielt dem, hvis skoler lukkes) til den tid er gået over, fordi der er noget nyt og andet på dagsordenen.

Der var enkelte politikere, der i forsigtige vendinger antydede, at de da måske – måske, måske – godt kunne finde på at stemme imod noget af planen, når den skal til endelig vedtagelse i november. Og dermed stemme imod det forlig, deres parti har været med til at lave – det vil sige det nuværende forslag. Ja, ja, lad os nu se, om de gør det, når det kommer til stykket. Jesper Ullemose fra Venstre var ikke sikker på, at han til den tid vil stemme for lukning af Sct. Michaels Skole ude på hjemegnen i Oure. Ulrik Sand Larsen fra Venstre og de tre SF’ere havde også nogle indvendinger mod planen. Men skulle de virkelig i november sætte sig på bagbenene på enkelte punkter …. ja, så ændrer det ikke noget som helst. Der vil være et stort og bekvemt flertal for alle dele af forslaget, som det ligger nu.

Sådan bliver det – selv om borgere i massevis i de kommende måneder vil skrive høringssvar i massevis, selv om forvaltningens embedsmænd om to måneder vil gennemgå dem alle, systematisere dem, sætte dem på print. Og selv om politikerne vil få dem alle at se. Det vil – sorry – ikke ændre noget særligt. Skolestrukturen er vedtaget.

Demonstration tirsdag imod skolelukninger.