For to måneder siden var det Stokkebækken. I går, fredag, var det Hørup Å. Gyllen fra en svinebonde strømmede ud i åen og dræbte alt liv på i hvert fald et par kilometer. Heller ikke denne gang blev udslippet anmeldt – det blev opdaget af en beboer i Kirkeby.

Pludselig var vandet i åen helt sort

Af Frede Jakobsen

Johnny Vestergaard ringede straks alarm på 112. Det var et grimt syn, der mødte ham, da han for anden gang fredag eftermiddag var i haven. Han bor i Kirkeby med have helt ned til Hørup Å. Da han ved 14-tiden havde været dernede, flød vandet stille og roligt og idyllisk. Da han kom derned igen ved 16.40-tiden, var vandet helt sort, og der flød døde fisk med bugen i vejret. Johnny Vestergaard var ikke i tvivl. For lugten var ikke til at tage fejl af – det var gylle, der strømmede af sted i Hørup Å med retning mod Hundstrup Å, som løber ud i Det Sydfynske Øhav ved Fjellebroen. ”Det var et sørgeligt syn”, siger Johnny Vestergaard.

Svendborg Kommunes beredskab rykkede ud straks efter anmeldelsen, som indløb klokken 16.50 – for at finde kilden til udslippet og for at se, hvad der kunne gøres for at begrænse skaderne fra den dræbende gylle. Billederne står stadig lysende klare for beredskabsfolkene fra det store gylleudslip for to måneder siden i Stokkebækken ved Gudbjerg, hvor alt liv blev udslettet over mange kilometer – og hvor udslippet ikke blev anmeldt af den svinebonde, på hvis gård det skete. Det blev anmeldt af nogle spejdere, der fandt døde fisk i Stokkebækken.

Sådan var det også i går, fredag. Beredskabet begyndte med udgangspunkt hos anmelderen, Johnny Vestergaard, at spore, hvorfra udslippet kom. De fandt det – et par kilometer opstrøms. ”Vi fandt en del døde bækørreder i åen”, fortæller beredskabschef Knud Otto Westergaard.

Gyllen var strømmet til åen fra en svinebonde længere ovre mod motorvejen – fra Mosegården på Hovedvejen tilhørende Erling Westphal. Det bekræfter Erling Westphal overfor Svendborgs NetAvis. Men, siger han, han vidste intet om det, før han blev kontaktet telefonisk af det kommunale beredskab. Han havde ikke været hjemme hele dagen. Han havde folk til at arbejde med gyllen, men havde i går ikke talt med dem. ”Det er trist, når sådan noget sker. Men det er jo ikke noget, nogen gør med vilje”, siger han.

Som i tilfældet med Stokkebækken for to måneder siden blev udslippet i går altså heller ikke denne gang anmeldt med det samme af de ansvarlige. Det blev opdaget og anmeldt af en helt anden, Johnny Vestergaard. Og ud fra hans observationer – alt var normalt ved 14-tiden – kan det konstateres, at udslippet har fundet sted på et eller andet tidspunkt mellem lidt før klokken 14 og klokken godt og vel 16. For Johnny Vestergaard opdagede gyllen i åen klokken 16.40.

Beredskabschef Knud Otto Westergaard oplyser, at man ikke kunne få kontakt med nogen på gården, hvor man lokaliserede gylleudslippet. ”Men vi har haft telefonisk kontakt med ejeren”, siger han. Hvor store skader, forureningen har gjort længere nede ad Hørup Å, kunne Knud Otto Westergaard fredag aften ikke sige. For hans og hans folk havde koncentreret undersøgelsen opstrøms for at finde ud af, hvorfra udslippet stammede.

”Der kommer ikke mere gylle ud i åen. Og det, der er kommet ud i den, kan vi jo ikke få væk. Så nu har vi Falck til at pøse en masse vand i åen for at fortynde gyllen og ilte vandet i et forsøg på at begrænse skaderne”, siger Knud Otto Westergaard.

”Hvad der præcis er sket, det ved vi ikke endnu. Men vi har politianmeldt sagen. Og på mandag kommer kommunens miljøfolk og tager sig af de nærmere undersøgelser”, siger Knud Otto Westergaard.