Grete Schødts.

Grete Schødts er kun blevet nummer ni på Socialdemokraternes kandidatliste til kommunalvalget i november. Ved kommunalvalget i 2009 placerede medlemmerne hende som nummer fem på listen. Vælgerne gav hende til gengæld ved valget tredjeflest stemmer på den socialdemokratiske liste.

Grete Schødts har siden valget i 2009 stået som eksponent for kommunens meget kritiserede politik overfor syge og nedslidte svendborgensere. Som formand for byrådets Arbejdsmarkedsudvalg har hun stået i spidsen for den voldsomme nedskæring i antallet af nytildelte førtidspensioner og fleksjob. Hun har stået last og brast med det stærkt kritiserede Jobcenter og kommunens førtidspensionsudvalg og fleksjobudvalg.

Om det er det, der har fået de socialdemokratiske medlemmer til ved en urafstemning at sende hende helt ned på listens 9. plads, ved kun de godt 65 procent af medlemmerne, som har deltaget i urafstemningen. Men det er kendt, at der flere gange internt hos Socialdemokraterne har været kritik af den hårde linje overfor syge og nedslidte borgere. Eksternt har den været endnu hårdere – den har ført til dannelsen af bevægelsen ”Syg i Svendborg”, som nu snart har holdt 100 lørdagsprotester mod kommunens politik.

Som spidskandidat – og dermed borgmesterkandidat – har Socialdemokraterne for længe siden opstillet den nuværende borgmester, Curt Sørensen. Urafstemningen drejede sig dermed kun om de øvrige 19 kandidaters placering på listen.

Det er værd at bemærke, at de to byrådsmedlemmer, Flemming Madsen, og S-gruppeformand Hanne Klit ved urafstemningen fik flest stemmer. Lige mange, 160. Hanne Klit bliver nummer to på S-listen efter lodtrækning. Hun fik ved valget i 2009 flere personlige stemmer end Flemming Madsen, som bliver nummer tre. Men nok så interessant er Flemming Madsens fortsat store opbakning blandt de socialdemokratiske medlemmer. Han blev før valget i 2009 fjernet som spidskandidat ved noget, der mest mindede om et kup – iscenesat af Grete Schødts. I stedet blev Curt Sørensen spidskandidat. Og forholdet mellem de to – Curt Sørensen og Flemming Madsen – er aldrig siden blevet ligefrem varmt.

Bemærkelsesværdigt er det også, at byrådsmedlem Bo Hansen ikke er røget længere op på S-listen. Han var ved sidste valg nummer seks. Og det er han også denne gang. Han fik dog ved valget i 2009 femteflest stemmer.

Bo Hansen har i flere sammenhænge været nævnt som et bud på en ny spidskandidat, når S som forventet går tilbage ved valget i november – og formentlig mister borgmesterposten. Bo Hansen er en af dem, som internt har kritiseret Jobcenterets hårde linje overfor syge og nedslidte borgere.

Samme kritik er blevet rejst af Pia Dam, som medlemmerne har sendt helt op på en fjerdeplads på S-listen. Hun var ved valget for fire år siden kun nummer ni på listen – men fik alligevel sjetteflest stemmer.

Her er Socialdemokraternes kandidater til kommunalvalget i november. De er sideordnet opstillet. Det er i øvrigt første gang nogensinde, at S i Svendborg har kandidater – to – af anden etnisk herkomst end dansk.

1. Borgmester Curt Sørensen.

2. Byrådsmedlem Hanne Klit, som udover at være gruppeformand er formand for Udvalget for Børn og Unge og dermed stod i spidsen for den skolereform, som blev udsat for megen kritik. Hun var ved valget i 2009 nummer tre på listen

3. Byrådsmedlem Flemming Madsen, formand for Miljø- og Teknikudvalget, tidl. borgmesterkandidat og den socialdemokrat, der har siddet længst i byrådet. Han var  nummer to på listen i 2009.

4. Byrådsmedlem Pia Dam, som blev valgt ind for fire år siden.

5. Søren Kongegaard, som er fra DSU. Nyopstillet.

6. Byrådsmedlem Bo Hansen, som blev valgt ind for fire år siden. Han var sidste gang opstillet som nummer 10.

7. Torben Jensen, som er formand for S-partiforeningen i Svendborg.

8. Bjarne K. Elnegaard, som er formand for den socialdemokratiske fællesledelse i Svendborg. Nyopstillet.

9. Byrådsmedlem Grete Schødts.

10. Torben Frost. Han var sidste gang opstillet som nummer 20, men var den, der fik 10 flest stemmer.

11. Sten Lolk Larsen. Han er kendt som kritiker af den nuværende socialdemokratiske politik, som han finder for højreorienteret. Mest på Christiansborg, men af og til også i Svendborg. Nyopstillet.

12. Marck Graae Hansen. Nyopstillet.

13. Cafer Koyuncu. Nyopstillet.

14. Guri Krøis. Hun har tidligere siddet i byrådet. I denne periode har hun som formand for bestyrelsen i Sydfyens El-Forsyning været i et voldsomt, offentligt slagsmål med borgmester Curt Sørensen.

15. Birthe Stjernegaard. Hun var opstillet som nummer 27 ved det seneste valg.

16. Jan Hansen. Nyopstillet.

17. Børge Bisgaard Hansen. Nyopstillet.

18. Gitte Eisenreich. Hun var opstillet som nummer 26 ved det seneste valg. Hun var en af de fem personer, som tog initiativ til at starte ”Syg i Svendborg”.

19. Jacob Just. Nyopstillet.

20. Ahmet Corap. Nyopstillet.