Hanne Klit og Curt Sørensen.

De er nervøse i disse dage, Svendborgs ledende socialdemokrater. Efter to år ved magten frygter de vælgerne. De frygter, at vælgerne i en meningsmåling vil give dem tæsk. En meningsmåling blandt svendborgenserne – om, hvor de ville sætte deres kryds, hvis der var kommunalvalg i dag. Så meget frygter de den, at de internt har pålagt selv byrådsmedlemmerne at holde kæft. Kun et par topledere skal udtale sig, når meningsmålingen offentliggøres.

De taler med store bogstaver til hinanden i disse dage – de ledende socialdemokrater. E-mails flyver frem og tilbage. Ledelsen prøver – uden held i øvrigt – at få styr på tropperne før offentliggørelsen af en meningsmåling, som Fyns Amts Avis har fået lavet. En undersøgelse af, hvordan vælgerne ville stemme nu – to år efter det kommunalvalg, som igen gav rødt flertal i byrådet, efter at de borgerlige med Venstre i spidsen havde regeret de fire år forinden. Ikke socialdemokratisk flertal, men socialdemokratisk borgmester – ved hjælp af SF, Tværsocialister og Enhedslisten. Det gav lige præcis 15 mandater mod de borgerliges 14.

Ni mandater gik til Socialdemokraterne ved valget for to år siden. Med frygt i øjnene ser de frem til meningsmålingen, som de er bange for vil give dem en ordentlig lussing. Simpelthen fordi de ikke – ikke i offentligheden i hvert fald – har haft nogen rigtig vindersag i de to år ved magten. Og selv om de nogle gange udadtil giver udtryk for det modsatte, så er de internt alligevel godt klar over, at det ikke går så godt – for nu at udtrykke det meget mildt.

Angiveligt bringer Fyns Amts Avis meningsmålingen onsdag. Sådan forlyder det i hvert fald i socialdemokratiske kredse. På Fyns Amts Avis vil ingen be- eller afkræfte det. Kun, at den snart kommer i avisen.

LAD DEM TJENE PENGE

I søndags havde avisen noget, der kunne ligne en optakt til meningsmålingen. To sider med og om borgmester Curt Sørensen – og hans to første år som byens førstemand. Den mest bemærkelsesværdige nyhed fra borgmesterens mund i interviewet var, at nu skal de meget rige og pengstærke svendborgensere sikres et bedre afkast, hvis de vil åbne deres bugnende pengekasser og investere i byen. Og så skal vi andre lade være med at gå og være jantelovs-misundelige på dem. Hm, ikke ligefrem en socialdemokratisk mærkesag.

Borgmesteren kunne i interviewet også godt nævne nogle succeser fra de to første år: SG-huset, Udvikling Fyn, Hospice Sydfyn, renovering af boligerne i Hømarken. Det er alt sammen noget, som ingen kan mærke endnu, hvis man ellers synes, det er gode ting. Til gengæld har borgerne kunnet mærke de to andre ting, som borgmesteren nævner som succeser: Genopretning af kommunens økonomi og skoleplanen. Borgerne kan mærke konsekvensen ved de nedskæringer og besparelser, der har genoprettet økonomien. Og skoleplanen, som borgmesteren mener er en succes, er samtidig noget af det, politikerne har fået allerflest tæsk for i de to år siden valget.

KEDELIGE SAGER

Borgmesteren nævner da også i interviewet selve gennemførelsen af skoleplanen som en af de ”kedelige sager” i de to forløbne år. Som en anden ”kedelig sag” nævner han Syg i Svendborgs protester hver lørdag siden marts på Centrumpladsen – protester mod kommunens behandling af syge og nedslidte borgere. Men det er ikke behandlingen af de syge og nedslidte borgere, der gør ham ked af det. Det, der gør ham ked af det er, at ”vi ikke har kunnet få den til at forstå, at kommunens sagsbehandling er, hvor den skal være”.

De kan mærke utilfredsheden i partiet – bl.a. på grund af skolelukningerne og -sammenlægningerne, bl.a. på grund af kommunens og Jobcentrets behandling af syge og nedslidte borgere og bl.a. på grund af flere kommunale nedskæringer og besparelser. Dertil kommer noget, som S lokalt ikke har kunnet gøre så meget ved. Nemlig det faktum, at den nye S-ledede regering i den grad har underkendt de lokale socialdemokraters årelange kamp for bevarelse af skadestuen på sygehuset. Så med nervøse trækninger noterer man sig i bestyrelserne for de socialdemokratiske partiforeninger, at der faktisk er en del, der melder sig ud af partiet, at der i øvrigt er utilfredshed blandt medlemmerne, ikke bare internt, men der er også kritiske læserbreve i pressen fra partimedlemmer.

VIL IKKE TIE STILLE

Og nu frygter de så at se resultatet af en meningsmåling. Borgmesteren er væk, når resultatet offentliggøres. Han er på ferie i Afrika et sted. Til gengæld har formanden for den socialdemokratiske gruppe i byrådet, Hanne Klit, og formanden for den socialdemokratiske fællesledelse, Bjarne Elnegaard, bedt byrådsmedlemmer og andre ledende socialdemokrater om at lade være med at kommentere meningsmålingen. I stedet skal de henvise til netop Hanne Klit og Bjarne Elnegaard. Angiveligt for at undgå alt for mange forskellige reaktioner. Der yderligere vil vise et parti i stærk splid med sig selv – selv topplan.

Den melding har til gengæld fået flere af modtagerne til at sige fra, bl.a. flere byrådsmedlemmer. De vil ikke finde sig i en sådan topstyring. De vil ikke tie stille. Ja, de finder det nedladende og nedvurderende at få et sådant pålæg. Og sådan bølger diskussionen – skænderiet vil nogen sige – internt i Socialdemokratiet i disse dage. Mens de med angst og bævren ser frem til resultatet af meningsmålingen. Det bliver ikke nogen rød jul, frygter de. Hverken nu eller ved kommunalvalget om to år.