Søndag og sommertid. Tid til eftertanke. Eller bare en tanke. William Fibæk Mikkelsen gør sig et par overvejelser ud i spektakulær sprogforskning. Læs søndagens anti-prædiken.

Fra den spektakulære sprogforskning

Formand:

Ordet er beslægtet med mand/homo sapiens. Kønsbetegnelsen mand  antyder tilstedeværelsen af en vis mængde testosteron i kroppen. For er afledt af forventning, hvorfor man i gamle dage omtalte en mand med særlige evner som som forventningsmand; altså en mand i landsbyen, som man havde særlige forventninger til.

Beslægtet ord: tillidsmand.

I dag bruges ordet formand i mange andre sammenhænge, bl.a. om en mand, der står foran andre mænd; altså en foregangsmand.

Før man kan blive formand, skal man have været bagmand; en betegnelse, der i dag mest bruges om og af kvinder, nemlig i vendingen: der står en forundret kvinde bag enhver mands succes.

Begrebet bagmand sættes ofte i forbindelse med bagmandspolitiet, hvis opgave det er at finde mændene bag formændene. Når det lykkes at finde en bagmand, ændres dennes status til begmand.

Beg er et tjæreprodukt, der ofte ses i forbindelse med fjer. Der er her tale om et straffesystem, hvor man – hvis forventningerne ikke indfries – bliver dyppet i det ene produkt og efterfølgende rullet i det andet.

Beslægtet ord: spindoctor.

Af William Fibæk Mikkelsen

(William Fibæk Mikkelsen, Svendborg, er voksenunderviser for fagforbundet 3F og Center for Arbejdsliv og Læring).