Bagmandspolitiet har efterforsket i flere år. Til januar kommer sagen mod Bukkehave A/S for Retten i Svendborg. Bukkehave er anklaget for at have betalt returkommission til det tidligere Saddam Hussein-regime i Irak. Når retssagen indledes er Bukkehaves ejer flyttet fra Svendborg til Schweiz.

Bukkehave må ikke føre Helveg som vidne

Af Frede Jakobsen

Det store svendborgensiske bilfirma Bukkehave A/S får ikke lov at føre tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) som vidne i sagen, hvor firmaet er anklaget for at have betalt millioner i returkommission til det tidligere irakiske Saddam Hussein-styre. Det har dommeren i Svendborg netop afgjort, skriver Berlingske Tidende i dag. Retssagen mod Bukkehave A/S starter ved Retten i Svendborg til januar.

Bukkehave A/S er et af de 21 danske firmaer, som ifølge den såkaldte Volcker-rapport korrumprede FN’s Olie for mad-program ved at betale Saddam Hussein-regimet bestikkelse i perioden fra 1996 til invasionen af Irak i 2003. Det skete ifølge rapporten via returkommission eller overfakturering. I alt 2.253 virksomheder verden over blev nævnt i rapporten – de havde ifølge rapporten tilsammen betalt Saddam-regimet 11 milliarder kroner. De danske firmaer var udover Bukkehave bl.a. Maersk Medical, Novo Nordisk, Brüel & Kjær, F.L. Smidt, Grundfos, Oticon og Leo Pharmaceutical.

På baggrund af Volcker-rapporten har Bagmandspolitiet efterforsket de danske sager. Flere af selskaberne har siden indgået forlig, hvor de har betalt store millionbeløb. Men ikke Bukkehave A/S. Firmaet har stået benhårdt fast på, at det ikke har gjort noget ulovligt. Eller – hvis det var ulovligt – ja, så vidste både det danske Udenrigsministerium og FN præcis, hvad der foregik, fordi alle kontrakter var til godkendelse disse steder.

Bagmandspolitiet kræver konfiskation af 30 millioner kroner fra Bukkehave A/S – svarende til fortjenesten på handelen med Saddam-regimet plus renter.

Bukkehave A/S har nu af Retten i Svendborg fået afvist fem af syv vidner, som dets forsvarer ønskede indkaldt. Og altså heriblandt den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen. Påstanden fra Bukkehave er bl.a., at Niels Helveg Petersen var fuldt orienteret om kontrakternes indhold. Ikke bare ved, at kontrakterne var en tur over Udenrigsministeriet. Men at den tidligere radikale leder også på et møde på Bukkehaves kontor i Svendborg blev orienteret om, at kontrakternes bestemmelse om en såkaldt ”after sales service fee” var camouflage for bestikkelse til regimet.

Ikke bare har Retten i Svendborg afvist Niels Helveg Petersen som vidne. Ifølge Berlingske Tidende er også Danmarks nuværende ambassadør i Indien, Danni Annan, og tidligere chefkonsulent i Dansk Industri, Marianne Grevenkop-Castenskiold, blevet afvist som vidner. Kun to af forsvarets syv vidner er blevet godkendt: Tidligere fuldmægtig i Danmarks Eksportråd, Alexander Schultz, samt Joan Roschmann fra Danmarks faste FN-mission i New York.

Bagmandspolitiet var tidligere i år i Dubai for at tale med Peter Post – Bukkehaves salgschef, da handlerne med Saddam-regimet foregik. Det var Peter Post, der stod for handlerne. Indtil da havde Peter Post med næb og klør forsvaret Bukkehave og rettet skarpe angreb mod Udenrigsministeriet. Det gjorde han bl.a. også i et interview i maj sidste år i Information. Men ifølge Berlingske Tidende hævdede Peter Post tidligere i år at have fået nye oplysninger i sagen. ”Jeg har fortalt politiet, at der findes beviser for, at Bukkehave har betalt pengene til Irak fuldt vidende”, udtalte han til Berlingske.

Peter Post arbejder ikke længere for Bukkehave A/S, men for et hollandsk firma i Dubai, hvor Bukkehave A/S i øvrigt også har en stor afdeling.

Når retssagen går i gang i Svendborg til januar, så har Bukkehaves ejer, Christian Haar, forladt byen. Han og familien forlader snart pragtejendommen på Tåsinge for at bosætte sig i Schweiz.

Læs også “Millionæren Christian Haar flytter til Schweiz” 16. juni.