35 dage gjorde en radikal forskel for Svendborgs radikale folketingskandidat

 

Så glade var de for deres folketingskandidat Merete Riisager (t.h.) - den radikale formand i Svendborg, Mai-Britt Schultz (t.v.) og Odense-formand Thorkild Maarbjerg (midten).

”Vi er vrede, skuffede, ærgerlige”. Sådan er reaktionen fra formanden for Det Radikale Venstre i Svendborg, Mai-Britt Schultz. Partiet står pludselig uden folketingskandidat i Svendborg-kredsen. Det havde de indtil onsdag, en folketingskandidat altså. Merete Riisager, som oven i købet er suppleant til Folketinget for partiets grand old man, Niels Helveg Petersen. Men den dag meldte hun sig uden varsel ud af partiet – og meddelte det først derefter til Mai-Britt Schultz som en fuldbyrdet kendsgerning. Det kunne dårligt være anderledes. Dagen efter, torsdag klokken 13, blev hun af Liberal Alliance præsenteret som dette partis nye spidskandidat på Fyn.

34-årige Merete Riisager, født i Næsby på Fyn, bosiddende i København, blev folketingskandidat i Svendborg-kredsen i november 2008. Ved siden af at være folketingskandidat i en af Odense-kredsene, hvor hun blev opstillet i 2006. Hun er p.t. suppleant for Niels Helveg Petersen, som siden 1972 er blevet valgt i Middelfart-kredsen. Merete Riisager var spået gode chancer for at overtage hans plads i Folketinget efter næste valg. Niels Helveg Petersen opstiller ikke næste gang. Men onsdag var det lige pludselig slut. Hun meldte sig ud. Torsdag optrådte hun som en af de ni spidskandidater, partileder Anders Samuelsen har udvalgt for partiet.

”Vi er noget overraskede, da vi lige har delt tusindvis af valgfoldere ud for hende og den radikale ”Tag Ansvar”-kampagne i lokalområdet, og vi har altid haft et godt forhold til hende”, siger Mai-Britt Schultz.

Små tegn, på at Merete Riisager var på vej ud af Det Radikale Venstre, har der været – i hvert fald i bagklogskabens klare lys. Partiet holdt landsmøde 11.-12. september i Nyborg. Merete Riisager deltog – helt usædvanligt – ikke i landsmødet, selv om hun skulle hædres som partiets mest aktive læserbrevsskribent. Dagen efter landsmødet skrev et radikalt partimedlem, Karen Lumholt, på Merete Riisagers Facebook-side: ”Kære Merete, jeg savnede dig til landsmødet”. Merete Riisager svarede: ”Tak, Karen. I lige måde”. Karen Lumholt fortsatte samtalen ved at skrive: ”Hvor var du henne?” Det spørgsmål forblev ubesvaret. Indtil i går – 10 dage senere, hvor hun blev præsenteret som Liberal Alliances spidskandidat på Fyn.

Tegn på det modsatte har der nu også været, eller i hvert fald tegn på, at Liberal Alliance ikke var noget for hende. For bare 35 dage siden var Merete Riisager i infight med en af de andre nye spidskandidater for Liberal Alliance, superliberalisten Ole Birk Olesen, ejer og redaktør af netavisen 180grader.dk. Ole Birk Olesen havde i 180grader.dk skrevet en leder, der handlede om Helle Thorning Schmidts omtale af Liberal Alliance som Saxo Bank-partiet – med afsæt i at banken havde foræret en halv million kroner til partiet. Og i øvrigt en million kroner til partiets forløber, Ny Alliance. Lederen var et indædt forsvar for Liberal Alliance og Saxo Bank, bankens tilskud og bankens direktør Lars Seier Christensen, fremtrædende medlem af Liberal Alliance, som er gået i skattely i Schweiz, mens Finanstilsynet undersøger hans bank.Den er ifølge Information mistænkt for hvidvask af penge i forbindelse med kriminalitet og terror. Ole Birk Olesen var på det tidspunkt endnu ikke medlem af Liberal Alliance. Til gengæld havde han selv fået økonomisk støtte af Saxo Bank til at skrive bogen ”Taberfabrikken” om velfærdsstaten, som – ifølge Ole Birk Olesen – opløser familier, fremmer kriminalitet og ødelægger arbejdsmoralen.

Ole Birk Olesens svada var for meget for Merete Riisager. I en kommentar til lederen skrev hun på 180grader.dk om Liberal Alliances forbindelse til Saxo Bank: ”I kan ikke benægte, at det er en belastende relation for Liberal Alliance. Hvis jeg var jer, ville jeg cutte forbindelsen lynbørge i stedet for at gå ud og forsvare en virksomhed, der ser mere og mere gusten ud i den finansielle krises unådige lys”.

Stærk kost fra Merete Riisager om det parti, som hun 35 dage efter blev spidskandidat for på Fyn. Så stærk kost, at Merete Riisagers indlæg ikke længere eksisterer. Det er – i historieforfalskningens stolte traditioner – fjernet fra debatten på 180grader.dk. Hvilket gør debat-tråden efter lederen helt grotesk – senere indlæg refererer nemlig til netop Merete Riisager. Disse indlæg er ikke fjernet. Man kan bare ikke længere se, hvad de argumenterer imod.

Merete Riisager, er, på trods af at hun nu er kandidat for Liberal Alliance, fortsat suppleant til Folketinget for den radikale Niels Helveg Pedersen. Det er hun indtil næste folketingsvalg. Om sit partiskifte forklarer hun selv mere på sin blog.

 

 

Merete Riisager på kampagnetogt i Svendborg - som radikal altså.

Den skuffede, vrede og ærgerlige lokale radikale partiformand, Mai-Britt Schultz, siger om Merete Riisagers overraskende partiskift: ”Vi mente, hun virkelig havde en reel chance for at blive valgt som radikal. Det ville have betydet utrolig meget for den lokale partiforenings gejst at have én i Folketinget. Og det er hårdt at skulle ud og finde en god kandidat og gøre noget for denne kandidat i den korte tid, der er inden et valg. Men vi skal nu nok finde en god løsning, og der er jo andre fremragende radikale kandidater på Fyn”.

Mai-Britt Schultz tilføjer: ”Men politik viser sig fra den grimme side, når man som Merete Riisager åbenbart har vidst, at hun ville blive stillet op for Liberal Alliance og alligevel lader partimedlemmerne dele radikale foldere ud for sig. Alle politikere sidder, hvor de sidder, fordi nogen stoler på dem og gør et stykke arbejde for, at de skal blive valgt. Og det er aldrig rart, når den tillid brydes, eller når man skifter hest i vadestedet. Men i det mindst melder hun ud nu – inden hun var blevet valgt. Og hun er åbenbart mere enig med Liberal Alliance i at bakke den siddende regerings integrationspolitik og økonomiske politik op, end med os radikale, der ønsker at arbejde for en ny regering”.

Det er ikke første gang, de Radikale i Svendborg har kandidat-problemer. Der var ballade i partiet op til det forrige kommunalvalg. I den gamle Svendborg Kommune havde partiet i årevis været repræsenteret i byrådet af Mogens Klitgaard. Han havde regnet med at skulle være spidskandidat igen ved det første valg til byrådet i den nye, store Svendborg Kommune – hvor Gudme og Egebjerg indgik. Sådan gik det ikke. I stedet blev partiets medlem af den gamle Egebjerg kommunalbestyrelse, Finn Olsen, spidskandidat. Det fik Mogens Klitgaard til helt at trække sig.

Finn Olsen blev valgt som de radikales enlige medlem af byrådet i den nye Svendborg Kommune. Men blev droppet som spidskandidat inden næste kommunalvalg i 2009. I stedet blev Peter Frisk spidskandidat. Det fik Finn Olsen til at bryde med de Radikale og tilslutte sig Sydfyns Borgerliste. Den fik ingen valgt til byrådet i Svendborg. Det gjorde de Radikale heller ikke. For første gang i mands minde er de Radikale ikke repræsenteret i Svendborg Byråd.