Svendborgs nye borgmester, socialdemokraten Curt Sørensen, vil også diskutere, om verdens rigeste samfund har råd til at betale for rengøring hos de såkaldt ”rige” gamle medborgere. Eller om de selv skal betale. Var det mon det, de forventede – alle de svendborgensere, der for få måneder siden stemte Socialdemokraterne og Curt Sørensen tilbage til magten på rådhuset? Læs dagens spids fra Frede Jakobsen.

Og hvad bliver så det næste, der skal ”diskuteres”?

Af Frede Jakobsen

Hvorfor dog det, Curt Sørensen? Hvorfor bliver vi, som bor i et af verdens rigeste samfund, nødt til at tage diskussionen om brugerbetaling for kommunal hjemmehjælp til gamle medborgere, der ikke længere selv kan gøre rent i deres hjem? Spørgsmålene er relevante, fordi Svendborgs socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, er hoppet med på den vogn, som hans partikammerat, den kommende formand for Kommunernes Landsforening, borgmester Jan Trøjborg, har skubbet i gang. Jan Trøjborg mener ikke, der er råd til det længere. De rigeste af de gamle må selv betale for at få gjort rent derhjemme. Det skal ikke længere være et velfærdsgode for alle. Pengene skal i stedet bruges på de fattigste af de gamle. Der er ikke penge til, at alle gamle, der ikke selv kan udføre arbejdet, får rengøringen betalt af samfundet. Så fattigt er et af verdens rigeste samfund åbenbart – skal man tro nogle politikere – blevet.

Curt Sørensen er hoppet med på vognen. I Fyens Stiftstidende citeres han for at sige: ”Vi bliver i hvert fald nødt til at tage diskussionen. På den lange bane tror jeg ikke, at der er råd til, at alle kan få hjemmehjælp, efterløn, børnecheck og andre velfærdsgoder. Det kan blive nødvendigt at se på folks indkomster”. Øh, hvad for noget? Var det mon derfor en masse svendborgensere stemte Socialdemokraterne tilbage til magten i Svendborg for få måneder siden? Var det for, at borgmesteren derefter skulle begynde at overveje at støtte afskaffelse af en række sociale velfærdsgoder? Eller var det mon ikke nærmere, fordi vælgerne regnede med Socialdemokraternes snak om ikke at pille ved fundamentale velfærdsgoder?

Jo, jo, vil Curt Sørensen kunne sige, der er jo kun tale om at tage den nødvendige diskussion om det her. Pjat, når en politiker vil have en diskussion om noget, så er det jo ikke for den akademiske diskussions egen skyld. Så er det, fordi man vil have noget ændret. Det er politiker-ordskvalder at kalde ønsket om ændringer for diskussion. Uden indholdsmæssig sammenligning er det præcis det, der er sket på flygtninge/indvandrer-området over de sidste mange år. Dansk Folkeparti, ivrigt bistået af den meget forhenværende socialdemokrat Karen Jespersen og hendes kommentator-mand, Ralf Pittelkow, påstod i årevis – som dække for deres fremmedfjendske forslag om stramninger af enhver art – at det jo da var nødvendigt at diskutere sagen. En diskussion, som aldrig var taget, påstod de, skønt denne diskussion havde været øverst på dagsordenen i årevis. Det, de mente – og mener – er, at diskussionen først har været dybtgående nok, når de har fået alle deres forslag igennem.

Således også med den sag, der nu er sat til diskussion. Det handler for dem, der tager diskussionen op, ikke om bare at diskutere den, i det her tilfælde om de såkaldt ”rigeste” af de gamle fortsat skal have ”gratis” kommunal hjemmehjælp til at få gjort rent. Det handler om, at det skal de ikke. Fordi kommunerne fattes penge. Det er endnu et opgør med et af fundamenterne i vores samfund – at vi alle betaler over skatten for den slags grundlæggende velfærdsgoder. Jamen, der er jo skattestop og skattenedsættelser til de rige og dermed ikke penge nok til det, lyder modargumentet. Jo tak, men er det en socialdemokratisk borgmesters politiske opgave at rette ind efter det? Selvfølgelig er det ikke det. Og hvis først der bliver indført brugerbetaling på den slags for de ”rige” gamle – hvem er i øvrigt det? – så er rutsjeturen ned ad glidebanen i gang. For når der så bliver yderligere mangel på penge, så kan grænsen for hvilke gamle, der er ”rige”, jo sættes ned. Eller efterlønnen kan ændres, eller børnechecken kan inddrages – som Curt Sørensen også lige får sat til diskussion. Realpolitik i Danmarks 2010? Tja, måske, men var det det, vælgerne stemte Curt Sørensen ind i borgmesterkontoret for?