Han har fældet Don Ø som bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment. Og nu har han fældet efterfølgeren Lars Johansen. Han er benhård, den pressesky Erik Skjærbæk, som på bare 10 år skabte sig en milliard-formue på virksomheden Svendborg Brakes i Vejstrup.

Den sky Skjærbæk blev milliardær på 10 år

Af Frede Jakobsen

Nu trækker han igen overskrifter, Erik Skjærbæk – for balladen i Parken Sport & Entertainment. Manden, som sammen med sin makker gik i Danske Bank i Svendborg og lånte 20 millioner kroner. 10 år senere stod de med en formue på 3,4 milliarder kroner. Erik Skjærbæk og hans makker havde solgt den virksomhed, Svendborg Brakes, som de købte i 1998 for lånte penge, til en udenlandsk kapitalfond. 1,7 milliarder til Erik Skjærbæk. 1,7 milliarder til makkeren, Jan Struve.

Den fynske rigmand, som han kaldes, Erik Skjærbæk, som hedder Jensen til mellemnavn, er den tredjestørste aktionær i Parken Sport & Entertainment. Dér holder han sammen med den næststørste aktionær, en anden selfmade industrimand, Karl Peter Korsgaard Sørensen, der også har tjent en formue ved at sælge sin virksomhed. De to holder sammen. De er – mener Berlingske Tidende – ”Parkens Dr. Jekyll og Mr. Hyde”. ”Skjærbæk råber og raser, Karl Peter beroliger. Og udglatter”. Men de står sammen- og de råder tilsammen over mere end 30 procent af aktierne. De troede, de skulle tjene penge på deres aktier. Hvad ikke rigtig vil lykkes. Så røg legendariske Don Ø, Flemming Østergaard, som bestyrelsesformand. Og bagefter røg hans æresmedlemsskab af FCK. Det siges også at være Skjærbæk, der stod bag den ydmygelse. Og nu er den nye formand, Lars Johansen, røget – efter bare to måneder på posten.

Han går efter pengene, Erik Skjærbæk. Dem havde han ikke, den tidligere maskinarbejder og maskinmester, da han i 1990 blev salgschef på Svendborg Brakes-virksomheden ude i Vejstrup. Han havde dem heller ikke, da han otte år senere – i 1998 – fik mulighed for at købe virksomheden, der producerer bremser til mineindustrien og ikke mindst vindmølleindustrien, af virksomhedens stifter, Jens Frandsen. Han og makkeren Jan Struve skaffede dem – et lån på 20 millioner kroner i Danske Bank. Et godt tidspunkt – med fuld fremgang for vindmølleindustrien og længe inden, nogen snakkede om verdensomspændende økonomisk krise. Det – økonomisk krise – var heller ikke på dagsordenen, da virksomheden, der har aktiviteter over det meste af verden, pludselig en dag i 2008 var solgt til en af verdens største kapitalfonde, Doughty Hanson.

Jan Struve, som egentlig er fra Svendborg, boede på det tidspunkt i Tyskland. Erik Skjærbæk, som egentlig er jyde, boede i Svendborg – på Hallind Skovvej. Dér blev han boende et stykke tid. Men så rykkede han til Mamer i Luxembourg. Vist nok tilskyndet af det skattevæsen, som var efter ham, sådan i det hele taget, men specielt da han forsøgte sig med et sommerhusprojekt på Langeland – med polske arbejdere til at bygge dem på ikke helt lovlige betingelser. Det anmeldte TIB-fagforeningen til SKAT – til hvem Skjærbæk, forlyder det, måtte slippe en halv million kroner for ikke at have overholdt reglerne. I Luxembourg lavede han i øvrigt et firma, der skulle hjælpe andre danskere med skejser til at flytte til udlandet – når og hvis arbejdet eller kærligheden til formuen nødvendiggjorde det.

Det der med regler, der skal overholdes, har tilsyneladende aldrig været Erik Skjærbæks spidskompetence. Også på Svendborg Brakes var det galt med den slags. Han var – ligesom i Parkens bestyrelse – den, der råbte og rasede. Også overfor medarbejderne. Og hans makker, dengang Jan Struve, var den, der skulle glatte ud. Og nu senest med hans aktieopkøb i Parken – nogle af dem har Finanstilsynets kigget kritisk på. Storaktionæren Skjærbæk havde købt nye 1300 aktier til en værdi af 100.000 kroner op til Parkens udsendelse af en fondsbørsmeddelelse om kvartalsregnskabet. Og som Tine Rau Schiøtt, overvågningschef for Nasdaq OMX København, sagde til Politiken: ”Et bestyrelsesmedlem, der handler forud for offentliggørelse af en regnskabsmeddelelse, kan se mistænksomt ud, da det kan ligne insiderhandel”.

Erik Skjærbæk skulle – ifølge Politikens kilder have forklaret, at han ikke kendte børsreglerne. Hvilket fik Morten Langer, chefredaktør for Økonomisk Ugebrev til at udtale: ”Det er dybt problematisk og amatøragtigt, hvis han ikke har sat sig ind i reglerne for et børsnoteret selskab”.

Erik Skjærbæks råben og rasen og voldsomme temperament har ikke just skaffet ham mange venner. Alligevel var der fyldt godt op, da han sidste år fejrede sin 50 års fødselsdag – med omkring 100 gæster. Men så var de også fløjet ind fra hele verden. Med alt betalt – af Erik Skjærbæk. Over en million kroner skal fødselsdagen have kostet ham. Men så havde han også lejet hele Hotel Svendborg en hel weekend til gæsterne. Valdemars Slot dannede ramme om festmiddagen – med optræden af bl.a. Henning Stærk og Søren Pilmark. Inden da havde de kvindelige deltagere lørdag formiddag været på indkøbstur i Svendborg – også på Erik Skjærbæks regning.

Karakteristisk lykkedes det ikke nogen del af pressen efter bestyrelsesmødet tirsdag i Parken at få en kommentar fra Erik Skjærbæk, som sammen med sin makker i bestyrelsen siges at ville gøre alt, for at komme til at tjene penge på selskabet – endog sælge selskabets bedste brand, FCK. På mødet blev der valgt en ny bestyrelsesformand, tidl. direktør i TDC, Hans Munk Nielsen. Han udtalte sig og det samme gjorde direktøren for den største aktionær, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Carsten Koch. Han beklagede Lars Johansens afgang som formand og håbede, sagde han, at der med den ny formand kunne skabes samarbejde i bestyrelsen for at sikre fremgang for den kriseramte selskab. Selvsamme Carsten Koch var anderledes begejstret, da Erik Skjærbæk kom ind i Parkens bestyrelse sidste år – på foranledning af netop ham selv og Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Han kaldte Erik Skjærbæk for ”en person med virksomhedsdrift helt inde under neglene”. ”Der er brug for friske kræfter”, sagde Carsten Kock dengang og tilføjede: ”Vi har drøftet sammensætningen med de andre store aktionærer og bestyrelsesformand Flemming Østergaard, og vi synes tiderne er til en mindre bestyrelse, der kan være handlekraftig”.

Og det er da så også det, de har fået at mærke – Carsten Kock og specielt Flemming Østergaard. Erik Skjærbæks handlekraft.

Og hvordan ser han så ud, Erik Jensen Skjærbæk? Tja, det er svært med en mand, der aldrig giver interviews. Der findes kun ganske få pressefotos af ham. Dem har Svendborgs NetAvis ikke råd til at købe. Så vil du se, hvordan har ser ud, så google ham.