Er det sandt, at Svendborg Kommune er på fallittens rand? Eller hvad er det, han er ude på med den melding, den nye socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen? Hvad har han gang i, når han og hans Socialdemokrati nu genåbner budgettet for i år for at finde 20 millioner kroner at spare? Skønt de vandt valget og kom tilbage til magten ved nærmest at gå ind for det modsatte. Læs dagens spids.

Hornemann på hovedet

Af Frede Jakobsen

SPIDSEN: Er det surt at heddde Curt for tiden? Det kunne godt se sådan ud. Og han gør da også selv en hel del for at få det til at se sådan ud, socialdemokraten Curt Sørensen, der nu har været borgmester i præcis to måneder. Han forsøger at skabe et billede af kommunen som nærmest et fallitbo – skabt, naturligvis, af det Venstre-ledede borgerlige styre i de fire foregående år. Nu drejer det sig om at undgå konkursen – det vil sige undgå, at kommunen bliver sat under administration af højere magter i København. Det skal – det er vist alle enige om – undgås. Og det vil Curt Sørensen sørge for ved at skære og spare. 20 millioner kroner alllerede i år. Mange flere millioner kroner næste år. Her træder en ansvarlig politiker i karakter. Sådan er det billede, som tegner sig i offentligheden.

Så det er da surt at hedde Curt, når man nu står i spidsen for et parti som – sammen med SF, Tværsocialisterne og Enhedslisten – vandt magten tilbage fra Venstre ved at gå imod serviceforringelser for kommunens borgere. Ja, ved at hamre løs på Venstre og de andre borgerlige for at skære på servicen for de mange – mens selvsamme borgerlige politikere i deres fire år ved magten sørgede for million-skattelettelser til erhvervslivet ved at afskaffe det såkaldte dækningsbidrag. Eller er det? Surt, altså?

Lige nu er det da surt. Men det, Curt Sørensen er i gang med, er i virkeligheden at lave en Hornemann på hovedet. For – håber de – at gøre det mindre surt senere. Den tidligere borgmester Lars Erik Hornemann (V) tabte valget i november, fordi – eller bl.a. fordi – han og hans flertal bød på skrappe nedskæringer. I et valgår. Mens hans i de første år delte gaver ud.  Hvilket rent partitaktisk er noget nær åndssvagt. Det er det modsatte, Curt Sørensen forsøger at gøre nu. Han og hans støtter – i hvert fald SF og Tværsocialisterne, mens det afgørende mandat fra Enhedslisten endnu står og tripper – vil skære nu, hvor der er laaaang tid til næste valg. For så ikke at spare og skære, når vi kommer til valgåret 2013. På den måde håber de at genvinde magten til den tid.

Derfor vil det røde flertal nu finde 20 millioner kroner, de kan skære væk fra budgettet. De 10 skulle de nok have fundet under alle omstændigheder. For de var lagt ind af de borgerlige, mens de endnu havde magten. De var lagt ind som en slags varm luft – hvor man mente at kunne finde 10 millioner ved såkaldt konkurrenceudsættelse og prisafprøvning. Det er nye smarte ord for privatisering. Og så er der en million, som de borgerlige havde skåret på miljøindsatsen. Men desuden vil den røde borgmester have en såkaldt buffer i budgettet – på ni millioner kroner. Så derfor er der bebudet rammebesparelser over alle områder. Præcis det, de selvsamme røde politikere gik hårdt imod, mens der var borgerligt styre. Kønt er det ikke. Men der er, som nævnt, længe til næste valg. Og vælgernes hukommelse er kort – specielt, hvis der i året eller årene op til valget igen kan uddeles milde gaver.

 

Problemet for Curt Sørensen og hans allierede er imidlertid, at de ikke aner, om de faktisk til den tid kan begynde at uddele milde gaver. Hvis den nuværende VK-regering fortsætter og gennemfører de enorme stramninger overfor kommuner, som den har bebudet, så går Svendborgs situation fra skidt til storslem. Og så kan det pludselig alligevel blive surt at hedde Curt.