Gonzalo Carrillo.

Det bliver hans sidste byrådsmøde på tirsdag. Det foreløbigt sidste i hvert fald. 46-årige Jesper Kiel træder ud af byrådet. For en periode. Han har bedt om orlov – og får det helt uden tvivl af det øvrige byråd på tirsdag. Dermed forlader oppositionen byrådet. Tilbage vil være det, han selv i sin tid døbte ”Det Forenede Byrådsparti”.

Ene mand mod resten – sådan har Jesper Kiels foreløbig seks år i byrådet været det meste af tiden. F.eks. med det helt afgørende for en kommune – budgettet. Dette års budget er vedtaget af samtlige andre 28 byrådsmedlemmer – fra det regerende Socialdemokrati og dets små røde støttepartier, SF og Tværsocialisterne og den frafaldne SF’er Masoum Moradi, til byrådets største parti, Venstre og dets støttepartier, de Konservative og Dansk Folkeparti. Kun ét byrådsmedlem stemte imod – Jesper Kiel, Enhedslisten, som samtidig fremlagde sit eget forslag til budget.

Jesper Kiel er – ene mand – i stand til at forlænge ethvert byrådsmøde. For han har en mening om det meste – og undlader ikke at fremlægge den på byrådsmøderne. Til glæde for nogle borgere, til vrede for andre – og nogle gange til irritation for nogle byrådsmedlemmer, som hellere vil hjem. Uenighed til trods er han dog anerkendt af de andre byrådsmedlemmer som en politiker, der sætter sig ind i sagerne.

Årsagen til, at han nu beder om orlov fra byrådet er, at han skifter arbejde. Han har længe arbejdet i it-fagforeningen PROSA i Odense. Men han er opsagt fra jobbet. Han skal nu være regions- og kommunalmedarbejder i Enhedslisten – på landskontoret i København, med bl.a. den opgave at forberede kommunalvalget næste år for Enhedslisten. I en periode endnu skal han klare begge dele.

KNASTER I DET RØDE SAMARBEJDE

Enhedslisten indgik op til kommunalvalget i november 2009 i et samarbejde med de tre andre røde eller lyserøde partier i Svendborg, Socialdemokratiet, SF og Tværsocialisterne. Socialdemokraterne fik borgmesterposten, som Venstre ellers havde haft de foregående fire år. At det lykkedes Socialdemokraterne at vinde borgmesterposten tilbage – de havde haft den i mere end 50 år – skyldtes mere de tre små røde partiers fremgang end det skyldtes Socialdemokratiets valgresultat.

Men siden de røde igen vandt magten i byrådet har Enhedslisten været i opposition – bl.a. fordi partiet mener, at de tre andre røde partier ikke har levet op til deres fælles valggrundlag, som blev lavet sammen med fagbevægelsen. Og nu rumler det i den svendborgensiske S- og SF-ledede fagbevægelse for at skille sig af med Enhedslisten i valgsamarbejdet op til kommunalvalget næste år.

NY MAND I BYRÅDET

Jesper Kiels plads i byrådet bliver overtaget af den 44-årige pædagog, Gonzalo Carrillo. Han er afdelingsleder for SFO’en og børnehaven på Skallebølle Skole i Vissenbjerg. Gonzalo Carrillos forældre er flygtninge fra Chile.

Egentlig er Gonzalo Carrillo kun fjerde suppleant på Enhedslistens kandidatliste. Men første suppleanten, Knud Clemmensen, har bedt sig fritaget for at indtræde på grund af arbejdspres. Anden suppleanten, Laura Bjørnholt Larsen, er flyttet fra Svendborg, Og tredje suppleanten, Karin Amelung, har bedt sig fritaget for at indtræde i byrådet af helbredsmæssige årsager.