Opera. Don Juan. Valdemars Slot. White trash. Hænger det sammen? Det gør det. Og det er en fantastisk oplevelse. Linda DiBona og Knud Mortensen har været til opera i trailer-parken ved slottet.

Operaen fornøjer, forbløffer og forfører

Af Linda DiBona (tekst) og Knud Mortensen (foto)

Opera på Valdemars Slot: “Don Juan”. En opera af Wolfgang Amadeus Mozart.

Kulissen er enkel – fire skramlede campingvogne og et musiktelt med plads til otte musikere. Resten har slotsgartneren og Vor Herre sørget for. Sidstnævnte havde velsignet os med en lun og ikke at forglemme tør aften. Jeg ved ikke, om det er Hans værk, men vi blev også “velsignet” med hundredevis af myg, og Deres udsendte tager flere kradsepauser under anmeldelsen.Vi fik dog ikke den pæne plet bagved slottet ned til søen i år. Det er nemlig ikke et pænt sted, vi er. Handlingen udspiller sig i trailer-park-trash, som det vist hedder på dansk, et sted på Sydfyn.

Don Juan er jo et begreb, vi piger er vokset op med. Denne hjerteløse kvindebedårer, der nedlægger damer og efterlader knuste hjerter i stribevis. En ynkværdig mandsperson, der aldrig bliver voksen og ikke tør knytte sig til én kvinde. Nogle af os har sikkert osse mødt en eller flere af slagsen.

Men, men, men, selv den mest rabiate rødstrømpe må overgive sig. Teit Kanstrup i rollen som Don Juan er HOT. Han kan det hele, men først og fremmest kan han synge. Han smelter pigehjerter på plænen og på tilskuerrækkerne. Forførelsesarien, der bliver udført af ham og Lisbeth Kjærulf i en åben campingdør, er helt forrygende.

Simon Duus Svendsen spiller Don Juans medløber Leporello, og det gør han så charmerende og frækt, at vi alle overgav os og følte med ham, uanset hans utrolig grimme hængerøvsbukser, hvor en tegneseriebeklædt trus stak op.

Donna Elvira, en af de utallige forsmåede kvinder, blev spillet af Nickie Johansson. En flot stemme og en fantastisk fysisk form. Jeg har dog aldrig set en operasanger, der cykler og synger – samtidigt.

Der er syv solister og et meget velsyngende 25 mands (og kvinde)kor, der fører os gennem Don Juans storhed og fald. Genialt instrueret af Anne Barslev. Hendes skæve vinkel virker. Man bliver fornøjet, forbløffet og forført. Jeg komplimenterede hende i pausen, og hun sagde beskedent: Jeg har jo ikke gjort det alene. Nej, det har du sikkert ikke, men du har gjort det igen. For tredje gang kan vi opleve Opera på Valdemars Slot. Denne gang indtil d. 11. august.

Tag en friaften i operaen. Det bliver hverken kedeligt eller højtragende. Man behøver absolut ikke at være bekendt med den form for musik. Men pas på, man kan blive afhængig!