Arne Ebsen og de borgerlige på vej til at finde sammen

 
 

Arne Ebsen.

Når de ni byrådspolitikere i Udvalget for Børn og Unge klokkens 12 i dag sætter sig omkring bordet i Udvalgsværelse 1 på Rådhuset, kan der være skabt et flertal for at afblæse skole-krigen i den østlige del af kommunen. Der tegner sig et flertal om et nyt forslag fra tværsocialisten Arne Ebsen – om at tilgodese både Ny Gudme Skole og Ny Skårup skole.

Punktet på dagsordenen hedder skoledistrikterne i forlængelse af den nye skolestruktur – med skolelukninger – som byrådet tidligere har vedtaget. Og konkret handler det om skoledistrikterne i forhold til Ny Skårup Skole og i forhold til Ny Gudme Skole (som desuden har skolebygninger i Gudbjerg og Hesselager). Der skal være to spor på Ny Gudme Skole og Ny Skårup Skole, mener Socialdemokraterne, SF og løsgængeren Masoum Moradi. Det vil – næsten så sikert som amen i kirken – føre til, at skolebestyrelsen på et tidspunkt af ressourcemæssige grund må lukke en af skolerne, den i Gudbjerg eller den i Hesselager.

Nej, mener Venstre, der skal være tre spor på Ny Gudme og kun ét spor i Skårup. Det har Konservative og tværsocialisten Arne Ebsen været mest tilbøjelige til at støtte. Men de har på det seneste været i tvivl – specielt fordi forældrene fra den lukningsdømte Sct. Michaels Skole i Oure i høringsfasen massivt har givet udtryk for, at de hellere vil have deres børn på Skårup Skole end på en af Gudme-skolerne.

Men nu spiller Arne Ebsen ud med et nyt forslag, som han i de seneste dage har haft drøftelse med de andre partier om. Forslaget går ud på at tilgodese begge skoler. Det vil sige, at Ny Gudme Skole får tre spor og Ny Skårup Skole får to spor.

Arne Ebsen bekræftede tirsdag aften overfor Svendborgs NetAvis, at han arbejder for en sådan løsning. ”Om forslaget bliver fremlagt, afhænger af den politiske vilje hos andre”, siger han.

”Men er det ikke rigtigt, at du har afprøvet forslaget hos de forskellige partier?”

”Jo, men ikke det færdige forslag. Det er en skitse, jeg har afprøvet”, siger Arne Ebsen.

”Og Venstre og Konservative var positive overfor forslaget?”

”Det er min umiddelbare vurdering, ja”, siger Arne Ebsen.

”Men Socialdemokraterne er imod?”

”Arh, det vil jeg helst ikke siget noget om. Det må de selv gøre”, siger Arne Ebsen.

Det vil den socialdemokratiske formand for Udvalget for Børn og Unge, Hanne Klit, dog nødigt. Sige noget om det, altså. ”Jeg vil altså helst vente med at diskutere forslag til mødet i udvalget”, siger hun.

Hun bekræfter dog, at en vigtig del af skoleforliget har været at få sat klassekvotienterne op. Og hvis der i den østlige del af kommunen skal være i alt fem spor – og ikke som hidtil besluttet fire spor – så vil der blive færre økonomiske ressourcer til disse skoler til at sikre den kvalitet i undervisningen, som var en anden del af skoleforliget, som blev indgået mellem alle byrådets partier på nær Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

I det ni personer store Udvalg for Børn og Unge sidder der tre Venstre-folk, en konservativ og tværsocialisten Arne Ebsen – altså et flertal på fem mod to socialdemokrater, én fra Enhedslisten samt løsgængeren, tidl. SF’er Masoum Moradi. Uanset om Arne Ebsens forslag vedtages i udvalget, ja uanset hvilket forslag, der vedtages, så vil sagen under alle omstændigheder havne i byrådet senere på måneden. Men også der vil Arne Ebsen kunne få flertal for forslaget uden sine normale venner fra den røde fløj – men ved hjælp af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.