Så ændres planen. Igen, igen. For Nordre Skole – Svendborgs uden sammenligning mest nedslidte. I dag vil – det tyder alt på – politikerne beslutte, at Nordre Skole alligevel ikke skal renoveres, som det blev besluttet i 2008. Den skal rives helt ned. Og en ny skal bygges. Så starter processen forfra. Igen.

Endnu engang: Forfra med Nordre Skole

Forfaldet ses mange steder på Nordre Skole - her på vinduerne. Foto: Svendborg Kommune

Af Frede Jakobsen

Forældre, lærere og elever har ventet og ventet. De må vente mere endnu. For I dag starter et nyt kapitel i den uendelige historie om Nordre Skole. Efter i dag skal den – efter alt at dømme – ikke længere renoveres. Den skal rives helt ned. En ny skole skal bygges på grunden på Mølmarksvej. Det vil blive mellem 55 og 85 millioner kroner billigere end at realisere den sidste vedtagne plan om renovering og nybyggeri.

Siden den (foreløbigt) seneste byrådsbeslutning for to år siden – 1. april 2008 – er der arbejdet med en plan om både at renovere den gamle og nedslidte skole og samtidig bygge nyt på andre dele af grunden på Mølmarksvej. Men politikerne gik sidste år nærmest i chok, da en rapport viste, hvad det vil koste: 220 millioner kroner. Det fik Udvalget for Børn og Unge i det nye byråd til på sit første møde i starten af januar at anmode administrationen om at undersøge alternative muligheder for Nordre Skole.

Det er resultatet af dette arbejde, der nu foreligger, om som politikerne skal behandle på et møde i dag. Et arbejde udført af en ekstern rådgiver, Kuben Management. Med syv forskellige forslag til, hvordan der kan bygges på Mølmarksvej. Og med forslaget om at gøre det – det vil sige bygge en helt ny Nordre Skole – og rive den gamle ned. Prisen på den billigste model er på 135 millioner kroner. Prisen på den dyreste er knap 165 millioner kroner. (Se rapporterne og forslagene fra Kuben Management på dette link).

Politikerne skal på mødet i dag ikke vælge et af de syv forskellige forslag til nybyggeri. ”Vi skal beslutte, om vi vil ændre beslutningen fra 2008 og bygge nyt i stedet for at renovere”, siger formanden for Udvalget for Børn og Unge, Hanne Klit (S). Hvis det vedtages, hvad alt tyder på, skal det også op i byrådet. Og derefter kan arbejdet fortsætte med at vælge, hvordan der skal bygges. Hanne Klit garanterer, at et af venstrefløjens absolutte valgløfter vil blive holdt: Inden dette byråds periode er slut om fire år, så står der en ny Nordre Skole.

Trods Hanne Klits løfte vil det – ifølge rapporten fra Kuben Management – blive svært at nå. Rapporten regner med, at der skal bruges mellem 42 og 48 måneder på forberedelser og byggeri, før en ny Nordre Skole kan stå klar. Det vil sige mellem tre og et halvt og fire år – og det er præcis, hvad der er tilbage af dette byråds periode. Men Kuben Management slår samtidig fast, at forudsætningen for denne tidsplan er, ”at de interne beslutningsprocesser i kommunen forløber kontinuerligt og uden større pauser”.

Og indtil nu har der næsten ikke været andet end ”pauser” i kommunens arbejde med at sikre en ny eller renoveret Nordre Skole, der er over 60 år gammel og i fremadskridende forfald. Der var i starten i det tidligere byråd enighed om at bygge en ny Nordre Skole på Porthusvej. Men over en nat skiftede Venstre pludselig holdning – angiveligt efter pres fra Halberg-koncernen, som har tobaksfabrikken Mac Baren liggende på Porthusvej. Derefter hed næste plan Tved Skovhave. Den plan måtte også opgives. Derefter hed den – med beslutningen for to år siden – at skolen skal blive liggende på Mølmarksvej, renoveres og samtidig udvides med noget nybyggeri. Det er den plan, som formelt ventes at blive ændret på mødet i dag. Således, at den gamle skole nu skal rives helt ned. Og så der i stedet skal bygges en helt ny skole på Mølmarksvej.