Mælkevejen og mælkesnitter

Af Linda DiBona
 

 

De fire medvirkende i "LIV X 3".

Svendborg Teater startede onsdag aften med en forestilling med NEPO Teatret af den fransk-iransk-ungarske skuespiller og instruktør Yasmina Reza, som er en af de mest spillede nulevende kvindelige dramatikere i verden.

NEPO Teatret er et nyetableret teater stiftet af Helle Hammer, Marie Askehave og David Owe. De to sidstnævnte er også halvdelen af de medvirkende. De andre to er Stine Prætorius og Kristian Ibler.

Scenen i forestillingen “LIV X 3” er sat med meget enkle kulisser – tre sækkestole og et lille rullebord.

Henri og Sonja, et yngre ægtepar, giver os en lektion i børneopdragelse med temaet: Man spiser ikke kage i sengen! Dette er møntet på parrets seks-årige søn, som man ikke ser, men hører bag en blå skærm. Efter at have drevet forældrene til vanvid, uenighed og udmattelse vinder det søde barn selvfølgelig.

I denne tilstand lukker Henri op for deres gæster, de først ventede dagen efter. Det er mandens kollega/overordnede med frue Inès og Hubert. Herrerne taler om deres arbejde, der foregår ude i universet blandt stjerner og galaxer. Hustruerne bakker op, bliver nedgjort og bekymrer sig om feminine ting så som en løbemaske i nylonstrømpen. Alle “nyder” et traktement bestående af vin, mælkesnitter og ostehapser garneret med lyden fra en tegnefilm, det søde barn åbenbart ser i sit værelse.

Således går vi til pause. Der er spændende emner til debat i denne triptykon, en historie, som bliver belyst på tre måder.

Anden version over temaet er mændenes roller byttet om, og Sonja er kommet i selskabstøj. Men bortset fra at der er lidt lir i krogene med den forkerte mand, og Inès går lidt mere til de våde varer, begynder det faktisk at blive lidt kedeligt.

I tredie version er stjernehimlen helt overskyet og mælkesnitterne blevet til letmælk!

Det kunne have været så spændende. Det er dygtige skuespillere, der gjorde et godt stykke arbejde. Og det begyndte også så godt. Børneopdragelse, kønsroller, magtkampe og parforhold. Store sprængfyldte emner, som man glædede sig til at få en anden vinkel på efter pausen. Men igen, forventningens glæde er ofte den største.

“LIV X 3” spiller også i aften den 30. september og i morgen d.1. oktober på Svendborg Teater, og så turnerer den videre til det ganske land.