Er du en af dem, der holder ud og stadig læser lederen i Fyns Amts Avis, når det er chefredaktør Jørgen Krebs, der står som forfatter? Så læste du formentlig hans leder i gårsdagens avis. Her kommer en serviceoplysning: Den bestod stort set af sludder og vrøvl. Læs en spids kommentar fra Frede Jakobsen.

En rodet forestilling i Venstre-avisen

 Af Frede Jakobsen

Den kan nogle gange, ja, faktisk som regel være noget af en rodet forestilling, lederen i Fyns Amts Avis, når det er chefredaktøren himself, Jørgen Krebs, der har forfattet den. Lederen i går var ingen undtagelse. Muligvis er der ikke længere så mange, der overhovedet læser Venstre-avisens leder. Men for det tilfældes skyld, at nogle af læserne gør det – og måske et øjeblik skulle tage indholdet for gode varer – så kommer her en korrektion: Det meste er noget sludder – simpelthen fordi det, Jørgen Krebs kritiserer, er noget, han selv har opfundet til lejligheden.

”Svar udbedes, hr. borgmester!”, hedder overskriften på lederen. Hvorefter Jørgen Krebs på mange efterfølgende linjer spidder den socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen og hans røde flertal for her i den million-store kommunale sparerunde at have givet en jobgaranti til kommunens ansatte – inden selvsamme flertal overhovedet har ”præsenteret borgerne for en samlet spareplan”, der kan sikre, at kommunen ikke bliver sat under administration af staten. Krebs udtrykker ”undren over, at kommunens nye socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen har dekreteret jobgaranti til de ansatte”.

Om Curt Sørensen gider svare på spørgsmålet fra Fyns Amts Avis’ chefredaktør, må han selv om. Men i mellemtiden vil Svendborgs NetAvis da egentlig gerne i folkeoplysningens navn have lov til at omformulere kravet til: ”Svar udbedes, hr. chefredaktør!”. For måske Jørgen Krebs kunne svare på, hvor og hvornår Curt Sørensen og det røde flertal har ”dekreteret jobgaranti”? Altså det, som er hele udgangspunktet for hans leder i Fyns Amts Avis torsdag. En sådan jobgaranti er nemlig ikke dekreteret.

Men med det påståede jobgaranti-dekret som afsæt, kan Jørgen Krebs så i sin leder skyde til højre og til venstre, nej, undskyld kun til venstre, mod den svulmende og alt for store kommunale administration. Det er sådan en let skydeskive for fantasiløse lederskribenter, der lige mangler et emne til en skærtorsdags-leder. Jørgen Krebs refererer i sin leder en læserbrevsskribent, som – med tal tydeligvis hentet fra den superliberale ”tænke”tank CEPOS – viser, hvordan der kan spares på administrationen i Svendborg Kommune.  Læs ordene fra Krebs: ”Svendborg har 14,6 administrativt ansatte pr. 1.000 indbyggere, hvilket er meget højt sammenlignet med en række jyske kommuner, hvor tallet er under 10 ansatte pr. 1.000 indbyggere. Hvis Svendborg reducerede til det niveau ville man kunne spare i omegnen af 100 mio. kr. Prisen vil være afskedigelse af 271 ansatte i administrationen”. Sådan, fyr op mod halvdelen af de ansatte i administrationen, så er Svendborgs økonomiske problemer løst. Er manden genial, eller er han bare ved at skaffe sig et emne til en anden leder? En leder, der til den tid vil kritisere, at borgerne skal vente så urimeligt længe på at få en sag behandlet ved kommunen? Ærligt talt, det kunne jo være, at servicen i de jyske kommuner også er så meget ringere end i Svendborg. Og vi vil godt nok ikke have fedtet jysk service.

Krebs lader sig bare ikke sådan slå ud af stilen. Han ved, hvad han skal. Han er chefredaktør for en Venstre-avis. Kommunen ledes af et rødt flertal. Og de skal saftsuseme kritiseres sønder og sammen. Hvis man så ikke lige kan finde noget at kritisere det røde flertal for, ja, så pådutter man det og dets borgmester et synspunkt, som de ikke har, eller, hvis de har, så i hvert fald ikke har lavet noget dekret om. Tre måneder har det røde flertal været ved magten. Og fra Venstre-redaktør Krebs kommer så følgende grausamme salbe om de kæmpemæssige økonomiske problemer, kommunen har: ”Vi savner i den grad en forklaring på, hvorledes de røde flertal under Curt Sørensens ledelse vil spare de mange millioner kroner, der skal sikre, at Svendborg Kommune ikke sættes under administration”. Altså, ærligt talt, er det det røde flertal, der på tre måneder har kørt kommunens økonomi så meget i bund? Eller er det dem, der regerede i de fire år før – det borgerlige flertal ledet af Venstre? Det kunne chefredaktør Jørgen Krebs på Venstre-avisen passende svare på.