Marianne Myung Rosengren Pacarada.

Marianne Myung Rosengren Pacarada.

Af Marianne Myung Rosengren Pacarada

Nå, halal-debatten kører endnu? Ja, jeg sidder hernede i Svendborg og ryster på hovedet, eftersom langt de fleste af os på Sy’fyn (hvis ikke alle) selv smører madpakke til vores børn (nej, Fru Bjerrehuus, det er ikke synd for os travle børnefamilier, for det tager 5-10 miutter, og børnene synes ofte, det er sjovt at lave den selv).

Og hvis der serveres eftermiddagsmad, lavet af skolen/institutionen, er den oftest kødløs. Problem solved!

Som jeg ser det, er det egentlig farlige i debatten den hatte-damementalitet, der ikke bare puster til fordommene, men blæser dem helt ud af proportioner. I alle de år, hvor jeg har haft kontakt til flygtninge eller indvandrere i alle afskygninger, har jeg aldrig nogensinde oplevet bare én muslim eller jøde, der forlangte, at f.eks. en institution eller et hospital forbød svinekød.

Jeg har også spurgt min mor, som i over 25 år ledede den vuggestue i byen, der længe havde den højeste koncentration af multikultur, og hun har heller ikke oplevet det. De lavede endda frokosten til alle børnene, hvor dem på specialkost… fik specialkost(!), uanset om de var allergikere eller havde religiøse forældre.

Nej, hver eneste gang, den debat har været oppe at vende, har det været på grund af et yderst uheldigt samspil mellem misforstået hensyntagen fra politikere og institutionsledere, der mener, at det er deres ansvar at lovgive om selv den almindelige respekt for mindretallet, som vi fra barnsben burde lære at udvise, og den hadske del af højrefløjen, der, med ivrige øjne og savl i mundvigen, dermed har noget at råbe ud til den uvidende masse, der hopper på løgnene om de faaaarlige, der, når ‘de’ har overtaget kostpolitikken, åbenbart er klar til helt at overtage hele ‘vores’ fortræffelige land sammen med ‘vores’ kulturelle og racemæssige lyksaligheder…

Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at alle – både “almindelige mennesker” og politikere – stoppede med at løse problemer, hvor der ingen problemer er! Det SKABER problemer for både “os” og “dem”, og vi har sgu alle sammen nok at slås med i forvejen!

(Marianne Myung Rosengren Pacarada, Svendborg, er tidligere projektleder af Rådgivning for Nydanskere).