Det nye røde flertal på Svendborg Rådhus gider ikke vente længere. Nu skal Idrætscentret på Ryttervej renoveres og udbygges. De sidste fire års største politiske sag – multiarenaen, opvisningshallen og hvad den ellers har været kaldt – lægges på hylden. Kommunen gider ikke vente på de private investorer. Men de private investorer siger: Vi er stadig klar.

Gang i Ryttervej – uden multiarena

Bruno Hansen.

Af Frede Jakobsen

Den har været øverst på den politiske dagsorden i Svendborg i mere end fire år. Løftet om den var medvirkende til, at Venstres Lars Erik Hornemann kunne vinde kommunalvalget for fire år siden. Den var formentlig også medvirkende til, at han tabte valget i november sidste år. For løftet om en multiarena i Svendborg var ikke blevet opfyldt. Nu har de røde genvundet magten i Svendborg. Og nu vil de helt droppe multiarenaen, opvisningshallen og hvad den ellers har været kaldt i årenes løb.

Det er en række private investorer anført af byens store pengetank i ejendoms- og udviklingsselskabet Udsyn A/S, som fra starten har været på banen for at bygge en multiarena ved Svendborg Idrætscenter på Ryttervej. Og selskaberne bag Udsyn A/S er nogle af de store private aktører i Svendborg: Halberg-familiens Harald Halberg Holding, Niels Højlund Hansens Stevns Holding A/S, Steffen Larsens Storager Asset Capital A/S og Mads Kjærs The Way Forward Aps. Udsyn A/S har også store interesser i andre projekter i byen, ikke mindst den attraktive Frederiksø.

Dem gider kommunen ikke længere vente på stiller med de op mod 40 millioner kroner til projektet – selv om det ikke helt er sådan, han udtrykker det, formanden for byrådets Udvalg for Kultur og Plan, Bruno Hansen (SF). På det næste møde i udvalget vil der blive lagt op til at vedtage en konkret plan for de andre ting, der skal ske på Ryttervej: Bygning af en ny tennishal i år, og bygning af en ny SG-hal i 2011 til ibrugtagning året efter. Og endelig kommunal overtagelse af den gamle SG-hal på Johs. Jørgensens Vej og ibrugtagning af den i 2012.  Mens – som det hedder i oplægget – ”opvisningshal udskydes”.

”Vi vil ikke blive ved med at snakke fem og tilbage om den hal – multiarena, gladiatorernes kampplads, sportsarena, og hvad den nu har været kaldt. Vi må videre med de andre ting, der skal gøres derude. Nu vil vi ikke mere snak. Det er der gået fire år med. Nu vil vi handling. Og det vil betyde et stort og nødvendigt løft for idrætten i Svendborg. Det er ikke, fordi vi ikke også gerne vil have en opvisningshal. Men vi har altså ikke set nogen privat investor stå klar med de op til 40 millioner nødvendige kroner”, siger Bruno Hansen.

Det er Svendborg Kommune, der skal finansiere de forbedringer og udbygninger, som der er lagt op til at beslutte at sætte i gang, når udvalget holder sit næste møde. Mens det hele tiden har været meningen, at multiarenaen/opvisningshallen skal finansieres og drives af private investorer. Det tidligere Ventre-ledede bystyre nåede i december at beslutte, at hele idrætscentret på Ryttervej – både det private og det kommunale – skulle drives at et privat driftsselskab. Den beslutning har det nye røde flertal villet lave om – men det går nu et skridt videre og vil udskyde hele projektet med en privat finansieret opvisningshal.

”Der står med andre ord ikke en privat investor klar med de nødvendige millioner, Bruno Hansen?”

”Ikke det jeg har set”, siger Bruno Hansen.

”Hvad med Udsyn – det er vel dem, du hentyder til?”

”Altså, jeg udtaler mig ikke om dem. Det er en privat investorgruppe. Netop privat. Derfor kan jeg ikke vide noget om dem. Men jeg har ikke set nogen komme med de op mod 40 millioner kroner”, siger Bruno Hansen.

Talsmanden for Udsyn A/S, Steffen Larsen, synes, det vil være ærgerligt, hvis det ikke bliver til noget med opvisningshallen. De private investorer er fortsat klar til projektet, siger han, selv om nogle af dem er faldet fra, fordi det har taget så lang tid.

”Men nu skal man altså huske på, at det i sin tid var kommunen, der spurgte os erhvervsdrivende, om vi ville være med. Det ville vi – i et risikobehæftet projekt uden garanti for afkast. Det ville vi, fordi vi synes, det ville være godt for Svendborg at få en opvisningshal. Det første projekt var nok for eksklusivt (multiarenaen – red.), men det sidste er et godt projekt. Så det er da ærgerligt, men jeg kan godt forstå, at politikerne må prioritere blandt de mange ønsker. Vi vil godt være med stadigvæk, men det skal være i et samarbejde mellem den private del og kommunen og den kommunale del af Svendborg Ny Idrætscenter. Ellers kan det ikke hænge sammen økonomisk. Og det kræver politisk velvilje”, siger Steffen Larsen.

”Og den er der ikke, eller hvad?”

”Jo, det tror jeg nok, den er. Men politikerne bliver jo også nødt til at kigge på de økonomiske realiteter. De bliver nødt til at prioritere. Jeg vil naturligvis være ked af det, hvis prioriteringen betyder, at der ikke bliver nogen opvisningshal. Men det samme gælder jo andre projekter. Jeg vil jo også gerne have, der sker noget på havnen. Og det er nødvendigt med flere parkeringspladser i byen. Og mange andre ting. Så jeg ved godt, at det ikke alt sammen kan blive til noget”, siger Steffen Larsen.