Hvad er værst – diktatur eller fanatiske muslimer?

Medhat Khattab.

Af Medhat Khattab

Ja, det er ikke nemt med de diktatur-regimer rundt omkring i verden. Spørgsmålet er, hvordan den frie og demokratiske verden kan støtte de plagede folk rundt omkring i verden og hjælpe dem med at komme af med deres diktatur.

Nogen sætter spørgsmålstegn ved, om vores sympatitilkendegivelser kan bruges til ret meget fra vores politikere og ikke mindst fra Udenrigsministeriet.

Men det allerværste er, hvis vi intet gør. Det er godt, der er nogen som reagerer, bl.a. Barack Obama. Det er jo mange penge (et par milliarder), som USA støtter Ægypten med hvert år. Disse penge kunne man give på betingelse af, at man starter reformer i regimet.

Vesten og USA er lidt tilbageholdende med at blande sig af frygt for, at islamister overtager magten, hvilket er meget forståeligt. Og her er det jo et godt spørgsmål, hvad der er værst, en diktator eller fanatiske muslimer, og hvordan kan begge dele undgås?

Men reformer kræver, at systemet med en præsident i toppen skal ændres, så man i stedet for får et demokratisk system. Præsidentmagten er uhyre stor i Ægypten og urørlig, og derfor er det tid at ændre systemet. Der skal ikke være plads til et etmandsregime, men til demokratiske partier, som konkurrerer om at lede landet.

Det er en skam, at med globaliseringen lever folk stadig i massiv politisk og social undertrykkelse. FN og dets Sikkerhedsråd er efterhånden magtesløs og kan til tider intet gøre. Jeg håber, at Ægypten bliver skånet fra det store blodbad, og at vi ikke oplever en stor og smertefuld proces, før der bliver stabilitet igen. Sådan er det altid med Ægypten, men landet skal nok overleve for evigt. Ægypten har heldigvis overlevet gennem tusinder af år på trods af, at ægypterne gennem tiderne har været udsat for alt muligt fra udnyttelse, besættelse, undertrykkelse og ikke mindst selvmordsbomber.

Jeg er utrolig bange for, hvad der foregår i landet p.t. Ikke fordi jeg er vild med et diktatorisk regime eller lignende, men jeg tror, at demokrati og demokratiske processer ikke er noget, man lærer eller indfører over natten. Det kan skam tage generationer, og folk, som er vant til at leve i undertrykkelse og udnyttelse i mange år, kan ikke pludselig dyrke demokrati. Det kræver jo en lovændring og indlæring, og desværre er jeg pessimistisk. Jeg mener, at ingen mand vil ændre eller indføre demokrati i landet, for med lov skal land bygges, og det er en proces.

Scenariet er forfærdeligt. Her står islamister på spring og så kommer oppositionernes parti, som er lige så tørstige efter at overtage magten. Så er der en mere eller mindre pensioneret ægypter (El-Baradi), som også gerne vil overtage. Manden er kendt i en anden sammenhæng, og der er ingen garanti for, at han er en god demokrat. Så mit hjerte er i disse dage med Ægypten, og jeg er bekymret for landets fremtid. Håber på, at Ægypten får snart stabilit og først og fremmest reformer.

(Medhat Khattab, Svendborg. Født i Ægypten. Speciallæge. Politiker, tidl. byrådsmedlem for Venstre, nu medlem af De Konservative).