Ejeren af virksomheden Bukkehave, Christian Haar, forlader Svendborg og flytter til Schweiz. Af rent private årsager, siger han selv og afviser, at flytningen har noget at gøre med sagen, hvor Bagmandspolitiet kræver 30 millioner kroner konfiskeret fra virksomhedens handel med Saddam Hussein-regimet.

Bukkehaves ejer flytter fra Svendborg

Af Frede Jakobsen

Han kom tilbage til Svendborg for kun fire år siden, ejeren af Haar Holding A/S (omsætning over en milliard kroner), som ejer det store bilfirma Bukkehave på Tåsinge. Nu flytter han og familien igen – til Schweiz. Af rent private årsager, siger Christian Haar selv, og afviser, at flytningen har nogen som helst sammenhæng med anklagerne mod Bukkehave for at have deltaget i omgåelse af FN’s olie-for-mad-program ved at betale Saddam Hussein-regimet bestikkelse i perioden fra 1996 til invasionen af Irak i 2003.

Ifølge den såkaldte Volcker-rapport fra 2007 betalte 2.253 virksomheder verden over 11 milliarder kroner i såkaldt returkommission eller via overfakturering til det irakiske regime. 21 af virksomhederne var danske. Flere af de danske virksomheder har siden indgået forlig og betalt million-erstatninger, bl.a. Novo Nordisk og Leo Pharmaceutical. Men ikke Bukkehave, som fastholder, at selskabet ikke har gjort noget forkert, og at både det danske Udenrigsministerium og FN kendte indholdet af firmaets kontrakter med det irakiske regime – bilhandler for 140-175 millioner kroner med tre irakiske ministerier. Bagmandspolitiet efterforsker stadig sagen.

45-årige Christian Haar er ifølge Berlingske Business god for cirka en halv milliard kroner. Han startede i 1981 som kontorelev i Bukkehave. I dag er han – via Haar Holding – eneejer af virksomheden. Han har tidligere boet i USA, Gibraltar og England. For fire år siden flyttede han og familien fra England tilbage til Svendborg. Til Troensevej, hvor Bukkehave også flyttede til efter i mange år at have ligget på Ørbækvej med lager og værksteder og administration. På Troensevej er nu kun administration tilbage – foruden familien Haars pragtvilla. Bukkehave har flyttet mere og mere af virksomheden ud – specielt til Dubai, Japan og USA.

”Det er af rent private årsager, vi flytter”, siger Christian Haar fra Fjernøsten, hvor han er på forretningsrejse. Han siger samtidig, at Bukkehave bliver liggende i Svendborg, og at hans private flytning intet har at gøre med sagen, hvor Bukkehave anklages for at have betalt bestikkelse til det tidligere irakiske regime for at få kontrakter på bilhandler. ”Den sag handler ikke om min person, men om firmaet. Det strafferetslige i den sag er afsluttet. Tilbage er, at de vil konfiskere vores avance. Men der var ikke nogen fortjeneste”, siger han.

”Hvad ligger der i det dér med private grunde til at flytte til Schweiz?” Christian Haar siger: “Det er for at vores børn kan komme i international skole. Det er en af grundene”.

”Én af grundene – det lyder, som om der også er andre grunde?”

”Ja”, siger Christian Haar, “der er også noget forretningsmæssigt i det. Men det er ikke offentliggjort endnu. Det er nogle strategiske tiltag, kan du skrive”, siger Christian Haar. Mere vil han ikke sige.