Mangemillionæren Christian Haar flytter om få uger til Schweiz. Bagmandspolitiet vil have 30 mio. kr. fra hans firma Bukkehave A/S for bestikkelse til Saddam Hussein-regimet. Stor mystisk om, hvad der er gang i i Bukkehave og moderselskabet Haar Holding A/S. Til gengæld er det – iflg. Berlingske Tidende – sikkert, at Haars pragtvilla ikke kommer til at stå tom. Rockmusikeren Michael Falch rykker ind som lejer.

Mystik om Christian Haars selskaber

Af Frede Jakobsen og Britt Hauervig Research

Christian Haard. Foto: Bukkehave

Mystikken breder sig i forbindelse med den svendborgensiske mangemillionær, Christian Haars flytning fra Troense til Lugano i Schweiz om få uger. Samtidig med, at Retten i Svendborg gør klar til en sag, hvor Bagmandspolitiet kræver 30 millioner konfiskeret fra Haars firma Bukkehave, sker der store ændringer i Christian Haars selskaber. Så store ændringer, at det får Berlingske Tidendes erhvervskommentator, Jens Chr. Hansen, til i dag at skrive, at det ”kan efterlade indtrykket af, at virksomheden nu truer med at løbe fra regningen, hvis det måtte komme til en bøde ved retten i Svendborg, når retsapparatet formentlig engang i 2011 får afsluttet sagen”. (Se kommentaren).

Mens uklarheden breder sig, om hvad det er, der i øjeblikket sker i Christian Haars selskaber, så er der én ting, som ikke er uklar. Når Christian Haar med familie flytter til Schweiz om få uger, så kommer den pragtvilla i Troense, som Haar for fire år siden flyttede ind i, da han og familien vendte hjem fra England, ikke til at stå tom. Ifølge Berlingske Tidende flytter rockmusikeren Michael Falch ind i den som lejer. Michael Falch bor selv et andet sted i Troense.

Det store bilfirma Bukkehave ejes af Haar Holding. Og Haar Holding ejes af Christian Haar, som ifølge en tidligere opgørelse i Berlingske Business personligt er god for en halv milliard kroner. Men i år er der sket store ændringer i Haars selskaber: 1. februar fratrådte Christian Haar som direktør for Bukkehave Corporation A/S. 3. maj fratrådte han som direktør for Etronic Corporation A/S. 5. maj fratrådte han som direktør for Haar Holding A/S. Den 3. maj udtrådte han af bestyrelserne for Bukkehave Corporation A/S, Etronic A/S og Etronic Corporation A/S. Og den 5. maj udtrådte han af bestyrelsen for Haar Holding A/S.

Bukkehave havde et sløjt 2009. Omsætningen faldt med 14 procent. Og et overskud i 2008 på 5,6 millioner kroner blev i 2009 vendt til et underskud før skat på 4,4 millioner. Egenkapitalen var på 75 millioner, men den kortfristede gæld steg med 100 millioner til 275 millioner kroner.

Haar Holding, Christian Haars personligt ejede selskab, som ejer Bukkehave, blev opløst – eller spaltet, som det officielt hedder, den 5. maj i år. I 2009 øgedes Haar Holding omsætningen med 37 procent. Årets resultat var på 28,5 millioner. Egenkapitalen på cirka 200 millioner.

Ét selskab er Christian Haar ikke udtrådt af. Det er det Dubai-baserede No Lemon Holding, som i 2009 havde en omsætning på 483 millioner kroner og et overskud på 73 millioner kroner. Christian Haar er direktør i selskabet, som han ejer godt halvdelen af.

Til januar starter ved retten i Svendborg en retssag mod Bukkehave for at have misbrugt og korrumperet FN’s Olie-for-mad-program i Irak. En uafhængig undersøgelseskommission fastslog i 2005, at 2.253 virksomheder verden over havde bestukket det irakiske Saddam Hussein-regime for at få ordrer under Olie-for-mad-programmet, herunder 21 danske selskaber. Ét af dem Bukkehave, der solgte biler til Saddam-regimet og lod en returkommission – kamufleret som ”after sales service” – tilflyde det irakiske regime. Bagmandspolitiet vil have konfiskeret Bukkehaves fortjeneste på disse handler – 30 millioner kroner. Bagmandspolitiet har kørt sager mod 14 af de danske virksomheder. 12 af selskaberne har indgået forlig, men ikke Bukkehave, som hævder, at selskabets kontrakter var godkendt af både det danske udenrigsministerium og FN.

Det er ikke lykkedes Berlingske Tidende at få en kommentar fra Christian Haar selv. Han sagde for nogle dage siden til Svendborgs NetAvis, at det er af private årsager, at han og familien flytter til Schweiz. Men han tilføjede: ”Der er også noget forretningsmæssigt i det. Men det er ikke offentliggjort endnu. Det er nogle strategiske tiltag, kan du skrive”. 

Det er heller ikke lykkedes Berlingske Tidende at få fuld klarhed over situationen i Christian Haars selskaber: ”Christian Haar ejer efter alt at dømme stadig Bukkehave, men det står ikke klart, hvor ejer-selskabet er placeret efter opløsningen af det danske holding-selskab”, skriver Berlingske Tidende lørdag og tilføjer:

”Det er uklart præcis, hvad ændringerne i Bukkehave betyder for Bagmandspolitiets krav mod virksomheden på op imod 30 mio. kr. Bukkehave Corporation, som har modtaget stævningen fra Bagmandspolitiet, har dog stadig dansk adresse, men det er uvist, om firmaet er i stand til at betale konfiskationskravet fra Bagmandspolitiet”.

Læs også “Millionæren Christian Haar flytter til Schweiz” 16. juni og “Retssagen mod Bukkehave starter til januar” 18. juni.