En politikers ønske om at kende virkeligheden

 

MF Carsten Hansen (S).

KOMMENTAR: Han fik da godt nok lige sat gang i debatten, det fynske socialdemokratiske folketingsmedlem, Carsten Hansen – fordi han ville på Jobcenter. Ikke, fordi han er ude efter et job eller en førtidspension eller et fleksjob eller noget andet i den retning. Han har nok at lave i Folketinget, bl.a. som formand for den socialdemokratiske gruppe. Nej, han ville i praktik en uges tid – men fik nej og fik i øvrigt kommunen, Nordfyns Kommune, til at indføre et forbud mod, at folketingspolitikere kommer rendende på kommunale institutioner af den ene eller den anden slags, skoler og plejehjem f.eks.

Nå, og hvad har det så med Svendborg at gøre? Carsten Hansen er jo ikke valgt i Svendborg, men i en af Odense-kredsene. Vent et øjebli, det kommer vi til.

Carsten Hansens forsøg på at komme i ”praktik” på Jobcentret i det nordfynske virker faktisk ærligt. Alene det, at han ville sætte en uge af til at lære noget om forholdene sådan et sted, giver initiativet et seriøst skær. I modsætning til de mange politikere, som – specielt, når der er valgkamp eller er optræk til det – kommer fisende ud på lynbesøg i skoler, børnehaver, plejehjem og lignende. Ikke, fordi forholdene lige præcis det sted interesserer dem en døjt. Men fordi det er en god event – vel at mærke, hvis det er lykkedes politikernes spindoktorer og kampagnemedarbejdere at lokke en stak pressefolk med. Allerhelst pressefotografer, så der kan komme døde eller allerhelst levende billeder i pressen af politikerne omgivet af børn eller gamle.

Fuldt forståeligt, at der kom en debat ud af Carsten Hansens anmodning til kommunen oppe i nord – men ikke fuldt forståeligt, at kommunalpolitikere tror, de skal bestemme, om f.eks. folketingspolitikere må besøge børnehaver, skoler eller plejehjem med eller uden en hel hær af pressefolk i hælene. Den beslutning skal de da tage på den enkelte børnehave, skole eller plejehjem. De ansatte og de ”indsatte” og deres forældre. For folketingspolitikerne skal omvendt ikke tro, de bare kan komme mere eller mindre brasende – varslet eller ej. De kan høfligst spørge – og hvis en kommunal institution synes, det er en god idé, så siger den ja. Eller omvendt, så siger den nej.

Men tilbage til Carsten Hansen, der gerne vil ud på et Jobcenter i en uges tid for at lære noget om forholdene. Prøv igen, Carsten Hansen. Det er al ære værd. Men drop de smålige politikere oppe i nordkommunen, der er styret af en Venstre-borgmester, som selv ikke misser en eneste lejlighed til at optræde i pressen, meget gerne og måske helst i TV 2 Fyn. Nogle aftener sågar i flere indslag. Grib i stedet knoglen og ring ned til dine partikammerater i syd, i Svendborg Kommune. Du kender helt sikkert nummeret til både den socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, og den socialdemokratiske udvalgsformand, Grete Schødts, der bl.a. har Jobcentret at tage politisk vare på. De burde kunne skaffe dig plads en uges tid på Jobcentret i Svendborg, så du kan lære lidt mere ude fra den virkelighed, som du jo – og ikke et ondt ord om det – har været væk fra en hel del år efterhånden.

Garanteret, det vil også være meget mere spændende for dig at komme i praktik på Jobcentret i Svendborg end oppe nordpå. Der sker nemlig en masse i øjeblikket. Selv om alt ifølge Grete Schødts og Curt Sørensen fungerede rigtig godt på Jobcentret, ja, rigtig, rigtig godt, så er det nu alligevel ved at bliver gjort klar til at fungere … øh … endnu bedre. Kritikken fra bl.a. sygedagpengemodtagere og deres fagforeninger af Jobcentret – en indimellem meget hård kritik – blev i et halvt års tid afvist af Grete Schødts og Curt Sørensen som en kritik uden hold i virkeligheden, og hvis der måske var noget at kritisere, så måtte den rettes mod Christiansborg, ikke mod kommunen. Men kritikken blev ved – både af måden, sygedagpengemodtagere blev behandlet på, den måde, arbejdsprøvninger blev tilrettelagt på, den måde, fleksjobudvalg og pensionsudvalg afgjorde ansøgninger på og meget, meget mere. For nylig fandt Grete Schødts alligevel ud af, at der måske var noget, der kunne gøres bedre – selv om hun indtil da havde sagt, at alt foregik efter bogen. Så nu er der angiveligt gang i forbedringer af måden, Jobcentret arbejder på og ændringer af den måde, bl.a. sygedagpengemodtagere behandles på. Så vidt vides i hvert fald.

Det kan selvfølgelig godt være, at det er en vanskelig og tidkrævende omstillingsproces. Og så kan det da selvfølgelig også godt være, at det kan være svært at have en praktikant som dig, Carsten Hansen, rendende rundt i en uges tid. Så tag ikke et eventuelt nej til at komme i praktik personligt. Det er sådan set også beskeden, når en masse sygedagpengemodtagere får nej – det er ikke personligt.

Men fortvivl ikke, Carsten Hansen, over et eventuelt nej, hvis det er, fordi Jobcentret er i gang med den bebudede omlægning efter den hårde kritik fra bl.a. fagforeningerne. Du har stadig mulighed for at lære noget om det virkelige liv for de mennesker, der kommer ind i den papir-, sagsbehandlings-, arbejdsprøvnings-maskine, som et Jobcenter er. Du kan garanteret komme i praktik på Jobcentret – bare på den anden side af et af skrivebordene, nemlig hos en af de fagforeninger i Svendborg, der næsten konstant har en medarbejder (som regel en socialrådgiver) siddende på Jobcentret. Som bisidder for et medlem, der ellers ville risikere at blive kørt helt flad i regelrytteriet. En bisidder, som kender reglerne lige så godt eller bedre end sagsbehandlerne på Jobcentret.

Så grib knoglen og ring til formanden for LO på Sydfyn. Han kan garanteret skaffe dig ind i praktik hos en af fagforeningernes bisiddere. Du vil få nok at se til hele ugen. Og du vil komme helt tæt på nogle af de mennesker, der har det sværest i samfundet i dag. Mennesker, der i forvejen ufrivilligt har været igennem et langt sygdomsforløb efter mange, mange år på arbejdsmarkedet. Mennesker, som oven i sygdommen risikerer at stå tilbage med … ingenting. Det kan været godt for dig at få syn for sagn, inden dit parti inden længe formentlig skal danne regering. Så du ved, hvad der skal ændres – for et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste borgere.

For resten, men det ved du jo sikkert nok, han hedder Tonni Hansen, formanden for LO på Sydfyn. Du kan jo bare ringe til ham på LO Sydfyns nummer: 62221921. Spørg efter Tonni. Du behøver ikke sige, at du er blevet opfordret til det af Svendborgs NetAvis. Bare lad, som om det er din egen idé.

HUSK: UNDERSKRIV MED FULDT NAVN, HVIS DU SKRIVER EN KOMMENTAR TIL ARTIKLEN.