En af Svendborgs matadorer, skibsreder Niels Højlund Hansen, Stevns Shipping A/S, skal slippe 300.000 kroner i bøde for at have overtrådt Udlændingeloven. Han har erkendt sig skyldig ved at sige ja til bøden. Dermed undgår han at skulle igennem en offentlig retssag ved Retten i Svendborg. Men han undgår ikke at komme i offentlighedens søgelys. For Svendborgs NetAvis har historien.

Skibsreder brød Udlændingeloven

Søren Sørensen, formand for 3F Sømændene, som stod bag anmeldelsen.

Af Frede Jakobsen

Han slipper for at skulle møde op i Retten i Svendborg til en offentlig retssag tiltalt for at have overtrådt Udlændingeloven. Han har nemlig erkendt sig skyldig og accepteret at betale en meget stor bøde på 300.000 kroner. Skibsreder Niels Højlund Hansen var tiltalt for at have ladet et af sine skibe, Stevns Arctic, anløbe dansk havn mere end 25 gange i 2008 – selv om det er ulovligt, når besætningen består af udenlandske søfolk uden arbejdstilladelse i Danmark. Men retssagen er aflyst – skibsrederen har erkendt sig ”skyldig i sigtelsen”, som politiassessor Lisbeth Højbjerg har meddelt i et brev til Sømændenes Forbund.

Det var Sømændenes Forbund, der i 2008 anmeldte Niels Højlund Hansens Stevns Shipping A/S – et af selskaberne under hans The Nordane Group – for at have ladet Stevns Arctic anløbe dansk havn mere end 25 gange det år. Stevns Arctic har, siger Kurt Frederiksen, hovedkasserer i Sømændenes Forbund, ”sejler med danske navigatører og filippinske søfolk lige som på alle andre Højlunds skibe”. Og de filippinske søfolk har ikke arbejdstilladelse i Danmark. Derfor må skibet højst anløbe dansk havn 25 gange på et år.

Kurt Frederiksen har selv god udsigt til havnen i Svendborg – fra Sømændenes Forbunds kontor hos fagforeningen 3F på Østre Havnevej, hvor han opholder sig to dage om ugen. ”Derfra har vi jo også kunnet se, at Højlund har brugt de filippinske søfolk til meget andet, vedligeholdelse og den slags, når Stevns Arctic var i Svendborg”, siger Kurt Frederiksen, der også privat bor i Svendborg. Da han og hans forbund havde konstateret, at Stevns Arctic var i Svendborg flere gange end tilladt, røg en politianmeldelse af sted.

Først nu er sagen afgjort. Uden at Niels Højlund Hansen har været nødt til at komme i offentlighedens søgelys som tiltalt i Retten for overtrædelse af Udlændingelovens paragraf 59, stk. 4 – en paragraf, der kan give op til to års fængsel. Niels Højlund Hansen har nemlig, oplyser politiassessor Lisbeth Højbjerg, Fyns Politi, ”vedtaget en bøde på 300.000 kroner”. Og da Lisbeth Højbjerg vurderer, at en retssag ikke ville føre til en bøde meget højere end det, har hun sluttet sagen, men understreger samtidig, at skibsrederen ved at acceptere bøden har erkendt sig skyldig.

”Og det er jo ligegyldigt med en retssag, når han nu har erklæret sig skyldig, selv om han dermed sådan set køber sig fri for en retssag”, siger Kurt Frederiksen fra Sømændenes Forbund. “Vi laver mange anmeldelser af den her slags. Men vi ville da helst undgå bøder til rederne, hvis det ellers var udtryk for, at forholdene på skibene så var i orden. Men det er de ikke. Rederne har i dag alle tiders forhold. Men de kan simpelthen ikke få nok”, tilføjer han.

Niels Højlund Hansen selv er ikke meget for overhovedet at snakke om sagen og den store bøde. Og karakteristisk for ham skifter han på et øjeblik fra venlig imødekommenhed til at være helt oppe i det mørkerøde felt.

Du har erklæret dig skyldig i at have overtrådt Udlændingeloven, Niels Højlund”, konstaterer Svendborgs NetAvis.

”Nej”, svarer Niels Højlund Hansen.

Jamen, du har da vedtaget en bøde på 300.000 kroner for at have ladet Stevns Arctic anløbe dansk havn mere end 25 gange i 2008 med udenlandske søfolk, der ikke har dansk arbejdstilladelse”.

”Ja”, siger skibsrederen.

Men så har du da også erkendt dig skyldig”.

”Det ved jeg ikke rigtig. Det har jeg ikke taget stilling til”, siger Niels Højlund Hansen, der på flere spørgsmål om det samme gentager sit svar.

Jamen, hvis du har vedtaget bøden, så betyder det jo, at du har erkendt, at du er skyldig”, prøver Svendborgs NetAvis igen.

”Det vil jeg da ikke sige til dig. Hvad er det, du vil?”, spørger skibsrederen.

Skrive om det, naturligvis”, svarer Svendborgs NetAvis.

”Så vil jeg overhovedet ikke snakke med dig. Og det har jeg lov til. Jeg har lov til ikke at udtale mig – under ed”, slutter skibsreder Niels Højlund Hansen.